Özellikle hasat ağustos ayında başlar, sonuna doğru biterdi ve İstanbul'a hale gönderilirdi.
Asma Üzüm fidanlarının geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar.Dikiminizden bir yaz sonra tadımlık da olsa meyvelerinizi alabileceksiniz.
Çavuş (Bozcaada Çavuş Üzümü) üzüm çeşidi özellikle Bozcaada-Çanakkale, Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'nin çeşitli yerlerinde yetiştirilmekte olan pazar değeri yüksek, sofralık olarak kullanılan bir Türk üzüm çeşididir.
Orta erkenci asma üzüm çeşitidir. Karışık-kısa budama yapılır. Tane rengi yeşil-sarı, hafif oval, iri (8-10 gram), çekirdeklidir (1-3 adet).
Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damakları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı. Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damakları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı.
İlgili 32 soru bulundu
Ülkenin en güzel kırmızı şaraplık üzümleri, Anadolu'nun güneydoğusunda, Yukarı Mezopotamya'da, Fırat ve Dicle nehirleri arasında yer alan 1.000-1.500 metre yükseklikteki yaylalarda yetiştirilir. Öküzgözü üzümleri Elazığ'da şarap üretiminde mükemmel sonuçlar verir.
Manisa İli Kurutmalık Üzüm ve Sofralık Üzüm üretiminde Ülke birincisidir. TÜİK verilerine göre ilimiz Türkiye'de kurutmalık üzümün % 85 ünü, sofralık üzümün % 20sini İlimiz üretmektedir.
Üzüm nerede meşhur diyenler için Ege Bölgesi yanıtını verebiliriz. Ege Bölgesi, ülkemizdeki üzüm üretiminin %50'sini karşılar. Manisa, kurutmalık üzüm üretiminin %90'lık oranını karşılamaktadır. Bu bölgede üzüm üretimi için özel destekler ve girişimler yapılmaktadır.
Frenk üzümü ülkede ağırlıklı olarak Bursa, Rize ve Muş'ta yetiştirilmekte olup, aynı zamanda Karadeniz kıyılarında da yetiştirilmektedir.
En sevilen meyvelerden olan üzümün mevsimi yaz aylarıdır. Fakat üzümün cinsine göre pazara sunulması farklılık gösterir. Genel olarak üzümün ağustos ile kasım ayları arasında hasat edildiğini bilmek gerekir.
Üzüm bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon üzüm 1 salkım (90 gram) kadardır. 15 iri, 30 küçük üzümden oluşur. Üzümün 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir.
Yaklaşık 1,5 metre uzunluğundaki frenk üzümü ağacının meyveleri yaz aylarında olgunlaşarak toplanıyor.
İlk olarak Belçika ve Fransa'da yetiştirilmeye başlanan Frenk üzümü kendine has mayhoş tadı ile farklı bir aroma içerir.
Bu meyve; Kayseri ile popüler hale gelmiştir. Gilaburu (frenk üzümü) böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özelliğinin bilimsel olarak kanıtlanmasının ardından eczanelerde takviye edici gıda olarak yerini aldı. Gilaburu, kırmızı meyvesi ile meşhur olan ve salkım şeklinde dalları ile dikkat çeken bir bitkidir.
Fosfor, bakır, manganez, demir ve de potasyum gibi mineral içeriğine sahiptir. Adet dönemlerinde yaşanan ağrı, sancı, kramp ve huzursuzluk gibi bazı belirtilerin azaltılmasına destek olur. Frenk üzümü yaprakları infüzyon ve yaralara iyi gelmekte olup ağız enfeksiyonuna da gargara yapıldığında etkisini göstermektedir.
Ana vatanı konusunda birbirinden farklı görüşler bulunmakla birlikte Kafkasya, Hazar Denizi'nin güneyi ve Kuzey Doğu Anadolu yöreleri gösterilmekte olup 20. yüzyılda yapılan jeolojik ve arkeolojik araştırmalar sonucunda yaklaşık 60 milyon yıl öncesinde bile dünyanın birçok yöresinde yetiştiği tespit edilmiştir.
Bu bölgeler Ege Bölgesinde İzmir, Manisa illeridir. ayrıca Güneydoğu Anadolu, Marmara ve İç Anadolu'da da yetiştirilmektedir. Fakat üzüm yetiştiriciliği Karadeniz kıyılarında rastlanmaz. Bunun sebebi Karadeniz Bölgesindeki nem ve güneşlenme süresinin azlığıdır.
Mersin, Adana ve Antalya illerinde genellikle erkenci sofralık üzüm çeşitlerinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üzüm üretimi; Türkiye sofralık ve kurutmalık üzüm üretiminde Ege Bölgesi ilk sırada gelmektedir. Ülke üretiminin %50'den fazlası bu bölgeden karşılanmaktadır.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 13.494.811 ton üretimle dünyanın en büyük üzüm üreticisidir. İtalya 8.513.643 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Amerika Birleşik Devletleri, yılda 6.890.970 ton üretimle üçüncü büyük üzüm üreticisidir. 3.933.000 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.
Besni üzümü, "peygamber üzümü" olarak da bilinen, genellikle Adıyaman ili ve ilçelerinde yetişen "peygamber üzümü" diye isimlendirilen iri uzun ve dolgun bir üzüm çeşidinden kurutularak elde edilen bir kuruyemiştir.
Verime oturmuş bir asma fidanının hasat zamanı itibari ile salkım şeklinde meyveleri oluşmaktadır. Yeni verime oturmuş ve bakım şartları uygulanmış bir üzüm fidanından ortalama ağaç başı 30-40 kg meyve alınmakta olup bu rakamın bakım şartlarına ve ürünün çeşidine göre değiştiği de söylenmektedir.
Değişik presleme yöntemleri vardır. Ancak yöntem ne olursa olsun berrak bir şıra ve yüksek randıman için işlem kısa sürede yapılmalıdır. Ortalama 100 kg üzümden, 80 litre şıra verimi oluşabilmektedir.
Frenk üzümü ve bu meyveden elde edilen yağ önerilen dozda kullanıldığında güvenli kabul edilir, ancak aşırı tüketilmesi halinde ishal, yumuşak dışkı ve bağırsaklarda gaz oluşumuna neden olabilir. Ayrıca kan pıhtılaşmasını yavaşlatabildiği için ameliyat olmak üzere olan kişilere frenk üzümü takviyesi önerilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri