Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Tiroid ultrasonografisinde nodülün görünümünün kanser açısından şüpheli olması veya büyüklüğünün 1.5 cm'in üzerinde olması , nodülden iğne biopsisi yapılmasını gerektirir. İğne biopsisi sonucunda kanser saptanan veya kanser şühesi bulunan nodüller ameliyat edilmelidir.
Şüpheli Nodül ne demek? Şüpheli Nodül Nedir? Burada bahsedilen şüphe, anlaşılabileceği gibi kanser şüphesidir. Her dokuda olduğu gibi tiroid dokusunda da kanser gelişme potansiyeli vardır.
Tiroid Bezinde Nodül Kaç Cm Olursa Tehlikelidir? Nodüllerin normal büyüklük 1 ila 2 milimetre ile 2 santim arasındadır. 2 santim ve üzerindeki ebatlara ulaşan nodüller dışardan da görünür hale gelirler. Tiroid nodülü 3 ila 4 santim çapına geldiğinde genellikle ameliyat gerekmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Tiroid nodüllerinin %90'nından fazlası iyi huylu olup zararsızdır. Bu nodüllerin %5-10'luk kısmı kanser riski taşırlar.
Nodül korkulacak bir durum değildir, bunların çok küçük bir kısmı kanser olabilir (%5-10). Bu nedenle her nodülün mutlaka ameliyat edilmesi gerekli değildir. Kanser şüphesi yüksek olan ve/ veya büyük (> 4cm) nodüller için ameliyat uygulanmalıdır. Bazen aşırı çalışan nodüller için de ameliyat planlanabilir.
Nodülün belli aralıklarla takip edilmesinin yeterli olduğu görülmektedir. Ancak nodül iyi huylu olduğu halde boğazda takılma hissi ve nefes darlığı gibi sağlık; veya büyüklüğü nedeniyle estetik problemlere yol açıyorsa o durumda ameliyatla alınması gerekebilmektedir.
Ultrasonografide tiroid nodülü saptanırsa ve nodül, kanser yönünden şüpheli özellikler taşıyorsa ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılır. Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi, tüm dünyada tiroid kanseri tanısı koymada altın standart yöntemdir.
Nodüller sık karşılaşılan tiroit bezi hastalıklarının başında gelir. Türkiye'de 40 yaşından sonra ve yüzde 25 oranında görülürler. İçme suyu ve toprakta iyot azlığı hastalığın bu kadar sık görülmesinde önemli bir etkendir. Bu nedenle beslenmesinde iyot azlığı olan toplumlarda, tiroit nodülleri sık görülür.
Radyofrekans son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir. Her iki yöntemde de biyopsi yapılır gibi tiroid nodülü içine ince bir iğne ile girilir ve lokal anestezi altında nodül yakılır. Bu yöntemlerle çok büyük tiroid nodülleri bile ameliyatsız olarak küçültülerek dışarıdan görünmez hale getirilebilirler.
Ameliyat açık cerrahi ile uygulandığında yarım saat ya da bir saat kadar sürmekte, robotik cerrahi ile uygulandığında ise 1 – 1,5 saat kadar sürebilmektedir.
İyi huylu nodüller genellikle takip edilebilir. Ancak, iyi huylu da olsa yemek borusuna baskı oluşturarak yutkunma zorluğuna yol açan, soluk borusunu karşı tarafa iterek nefes almada zorluk oluşturan, ses kısıklığı yaratan ya da estetik olarak problem oluşturan nodüllerde cerrahi tedavi düşünülebilir.
Tiroid nodüllerinin pek çoğu herhangi bir şikayete neden olmaz. Bazı hastalar yutma güçlüğü, ya da boyunda dolgunluk hissi, ağrı ya da boyunda basınç hissi tarif edebilirler. Nadir de olsa bazı hastalar aynaya bakltıklarında boyunlarında şişlik görebilirler.
Halk arasında sanılanın aksine, basit guatr ve haşimoto hastalığı ile birlikte meydana gelen tiroid bezi nodülleri her zaman kanser hücresine dönüşmez. Hızla büyüyen, sertleşen, çevre dokulara yapışık hale gelen ağrılı nodüllerde kanama veya kanserleşme olasılığı daha fazladır.
Yakın zamanda yayınlanan prospektif bir çalışmada tiroid nodülü olan 92 hastanın TSH, Tg ve Anti-Tg değerleri incelenmiş, sitoloji sonucu belirsiz ve Tg değeri >53 ng/mL olan olguların %76'sında tiroid kanseri tanısı konmuştur (22).
Tiroid kanseri, sıklıkla bir şişlik veya nodül olarak ortaya çıkar ve hiçbir belirtiye neden olmaz. Laboratuvar testleri tiroid kanseri tanısında genellikle yardımcı olmamaktadır.
Nodüller genellikle sağlık açısından zararsızdır. Ancak belirlendiğinde bunların aşırı hormon üretimi yapıp yapmadığı ve en önemlisi de kanser olup olmadığı araştırılmalıdır. Nodüllerin çaptan bağımsız olarak % 5'i kanserdir. Tek veya çok sayıda nodül olması kanser olasılığını genelde değiştirmemektedir.
Tiroid kanseri ise tiroid bezindeki hücrelerin kontrolsüzce büyümesiyle ortaya çıkar. Anormal bir şekilde çoğalan hücreler, bulundukları bölgede kitle yani tümör oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2020 yılında tiroid kanserinin dünyada görülme sıklığı yüzde 3 olarak açıklanmıştır.
Genellikle iyi huylu olan tiroit nodüllerinin kanserli hücre barındırıp barındırmadığı ince iğne biyopsi ile tespit edilir.
Tiroit nodülü demek direkt tümör demek değildir. Tiroit nodüllerinin çoğu iyi huyludur. Bunu ortaya koymamız gerekir. Çocuk yaşlarda görülen nodüllerin tümör olma ihtimali, normalde kadınlarda daha çok görülen nodüllerin erkeklerde görüldüğünde tümör olma ihtimali fazla oluyor.
Küçük leke şeklindeki nodüller genellikle iyi huylu oldukları için tedavi bile gerektirmeden kendiliğinden kaybolmaktadır. Kaybolmayan nodüllerin boyutları ise düzenli taramalarda kontrol edilir.
Nodüllerdeki normal büyüklük 1 ila 2 mm ile 2 cm arasındadır. 2 cm kadar büyüklüğe ulaşan büyüklükte artık nodüller dışarıdan da görülür hale gelirler. Tiroid nodülü 3 ila 4 cm boyutuna geldiğinde artık doktorun tavsiyesi ile ameliyat gerekmektedir.
Bu teknikte, ultrason rehberliğinde ciltten ince bir iğneyle tiroiddeki nodüle girilir ve nodül, lazerin oluşturduğu ısıyla tahrip edilir. Tahrip olan nodül ise zaman içerisinde küçülür ve kimi zaman tamamen de kaybolabilir.
Tiroid nodülü 4 cm üzerinde olan kişilere, tiroid biyopsisi yapılmaz. Çünkü bu hastaların ameliyat olması gerekir ve yapılacak olan biyopsi nodül büyük olduğu için teşhis şansını düşürür. Paratiroid adenomları, tiroid kanseri ile karıştırılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri