Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Doğumdan ne kadar süre sonra vajina eski haline döner? Genellikle doğum sonrası lohusalık dönemi olarak kabul edilen ilk 6 hafta boyunca vajina iyileşmesi tamamlanır. Ancak özellikle gebelikte aşırı kilo almış hastalarda, karın içi basınç arttığı için, vajina sarkması hemen düzelmeyebilir.
Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir. Rahmin ritmik kasılmalarla toparlanmasını bazı anneler emzirme sırasında ve sonrasında regl ağrısı şekline hissedebilirler.
Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir. Gebelik öncesi kiloya ise ortalama doğum sonrası 6. Ayda kavuşulur.
Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
İlgili 30 soru bulundu
Etkili sonuç için doğru zamanda harekete geçmek önemlidir. Öncelikle, doğum sonrası korse kullanımına hemen başlanmaması tavsiye edilir. Doğumun üzerinden minimum 1-2 gün geçmiş olmasına dikkat etmek gerekir. Fakat bu durum normal veya sezeryan doğuma göre değişir.
Korse modellerini hamileliğiniz boyunca, özellikle son aylarda kullanabileceğiniz gibi doğum sonrasında da kullanabilirsiniz.
Doğumdan sonraki 6 haftalık ( 40 günlük ) bir süreçtir. Bu dönemde kadın vücudunda oluşan değişiklikler hemen hemen gebelik öncesi haline dönmektedir. İç ve dış genital organlar küçülme sürecine girerken memeler büyümeye ve süt dolmaya devam eder.
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir.
Çünkü süt verimi ve beslenme ilişkisi çok önemlidir. Emzirirken Kilo Verme Hızı Ne Olmalı? İlk 4 ayda aylık yarım-bir kg zayıflama normaldir. Anne çok şişmansa, ayda 2 kg kayıp da gözlenebilir.
Yaklaşık 6 hafta kadar sürebilen normal lohusa kanaması ilk günlerde yoğun bir regl kanaması şeklinde olur ve gittikçe pembeleşir, kahverengi lekelenmelere dönüşür ve 6 haftanın sonunda tamamen bitmesi beklenir.
Sezaryen doğum sonrası karın şişliği doğum sonrası normal bir durumdur. Dinlenmek, bol sıvı tüketmek ve hafif yürüyüşler gibi aktiviteler şişliğin azalmasına yardımcı olabilir. Doktorunuzun önerilerine uyarak egzersizleri sınırlı bir şekilde yapabilirsiniz.
Dikişlerin düzgün iyileşmesi içinse hastaların 7-10 gün arasında evde istirahat etmesi gerekir. Bu süre içinde cinsel ilişkiden kaçınılması, yorucu egzersizler yapılmaması, ağır nesneler kaldırılmaması ve vajinanın su dışında ürünlerle yıkanmaması gerekir.
Doğum sonrası ilk hafta kanama görülebilir
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için alınması gerekmez. Bir süre sonra kendiliğinden iyileşecektir. Bu iyileşme genelde 6 haftaya geçmez. Hemen doğum sonrası, genital bölgeye buz uygulama hem ağrıyı hem de ödemi azaltarak sizi rahatlatacaktır.
İlk gün kanama bir adet kanaması gibi yoğun ve kırmızıdır. Sonraki günlerde pembe ve kahverengimsi bir akıntı olur. Birkaç hafta sonra rengi beyaza döner. Kanama fazlalaşır,ateş çıkar, akıntı kötü kokar ise doktorunuzu arayınız.
Hele ki bir önceki doğumdan 6 ay süre sonra gebe kalmak, anne adayı için de bebek için de tehlike arz etmektedir. Kimler iki doğum arasında ne kadar beklemeli? Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre iki doğum arasındaki sürenin iki yıldan kısa olması gebelikte riskleri artırmaktadır.
Emzirmenin doğurganlığınızın normale dönmesini ertelediği – ki halk arasında “sütün koruması” diye de tabir edilir – kısmen doğru olmasına rağmen, emzirirken hamile kalma ihtimali tamamen göz ardı edilmemelidir.
İkinci olarak annenin doğum sonrasında ilk reglisini olması süt kesilmesi belirtisi olarak algılansa da bu oldukça yanlış bir inanıştır.
baby mom lohusa pedi, özellikle sıkışma tipi idrar kaçırmalarda (urge inkontinans) rahatlıkla ve güvenle kullanılmaktadır. İçeriğindeki özel emici tanecikleri ile, yoğun kanama dönemlerinizde diğer hijyenik pedlere göre çok daha fazla emme kapasitesine sahiptir.
Loşia ilk 8 saatten sonra normal mentruasyon akıntısı gibidir. Miktarı çok fazla ve parlar kırmızı renkte olmamalıdır. Pis kokulu olmamalıdır. İçinde büyük doku parçaları olmamalıdır.
Korse uzun süre kullanıldığında çeşitli cilt problemlerine neden olabileceğinden kullanımı sınırlandırılmalıdır. Korse kaç saat takılır sorusuna uzmanlar, korse giyilmesinin süresini 8 saatle sınırlamaktadır.
Hemen doğum sonrası, karın duvarını destekleyici korseler gereksizdir. Bu korseler her ne kadar kendinizi iyi hissetmenizi sağlasa da, karın kaslarınızın eski formunu kazanmasında etkisizdir ve konforunuzu bozacaktır. Önemli olan doğum sonrası karın duvarını sıkılaştırıcı egzersizlere bir an önce başlamaktır.
Sarkmaları Önler
Doğumdan sonra doktorunuzun önerdiği bir korse kullanımı ile söz konusu sarkmaları en aza indirebilmeniz mümkündür. Bunun yanı sıra doğum sonrasında meydana gelen karın ağrısının etkileri de korse kullanımı ile azalabilmektedir.
Doğum sonrasında uzun süreli korse kullanılmamalıdır. Hekimin onayı ile 6 haftaya kadar günün belli saatlerinde korse takılmalı, akşamları yatarken çıkartılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri