Tiroid ultrasonografisinde nodülün görünümünün kanser açısından şüpheli olması veya büyüklüğünün 1.5 cm'in üzerinde olması , nodülden iğne biopsisi yapılmasını gerektirir. İğne biopsisi sonucunda kanser saptanan veya kanser şühesi bulunan nodüller ameliyat edilmelidir.
Nodül büyüdükçe kanser olma olasılığının arttığına dair yeterli delil yoktur, burada belirleyici olan ultrason ve iğne biyopsisi sonuçlarıdır. Ancak 4cm (40 mm) nin üstündeki nodüller; ultrason ve sitoloji bulguları negatif bile olsa ameliyat edilir.
İyi huylu tiroid nodülleri aşırı büyüyerek veya büyük multinodüler guatrlar yutma veya nefes güçlüğü gibi bası belirtileri ortaya çıkardığında veya boyun ön yüzde kozmetik açıdan kötü bir görüntüye neden olduklarında cerrahi tedavi uygulanabilir.
Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Soğuk yani hormon salgılamayan nodüller kanser riski taşır. Eğer bir kişide soğuk nodül varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılarak kesin tanı konulmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Ultrasonografide tiroid nodülü saptanırsa ve nodül, kanser yönünden şüpheli özellikler taşıyorsa ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılır. Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi, tüm dünyada tiroid kanseri tanısı koymada altın standart yöntemdir.
İçerisinde sıvı ya da kan birikmiş olan ve kişilerde ağrı hissi yaratan nodüllere kistik nodül adı verilmektedir. Kistik Nodüller kanser riski çok daha az olan nodüllerdir. Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar.
Tiroid nodülü 4 cm üzerinde olan kişilere, tiroid biyopsisi yapılmaz. Çünkü bu hastaların ameliyat olması gerekir ve yapılacak olan biyopsi nodül büyük olduğu için teşhis şansını düşürür. Paratiroid adenomları, tiroid kanseri ile karıştırılabilmektedir.
Önemi belirsiz atipi veya önemi belirsiz foliküler lezyon: Mevcut hücresel özellikler bir nodülün iyi huylu veya kötü huylu olduğu konusunda net fikir vermemektedir. Bu durumda biyopsiyi deneyimli bir merkezde tekrarlamak gerekir.
Anaplastik tiroid kanseri en nadir görülen kanser türüdür. %2'lik bir kısımda görülen bu kanser türü hızlı ve çabuk yayılan bir nodüle sahiptir. Bu hastalıkta ameliyat şansı genellikle olmaz. Çünkü tanı konulduğunda tümör fazlasıyla yayılmış durumda olur.
Kısaca özetleyecek olursak. Nodüler guatrda tiroid hormonları normal ise nodüllerde kanser veya kanser şüphesi varsa hastada boyun bölgesine daha önce farklı sebeplerle radyoterapi yapılmışsa, Nodül çapı 4 cm'nin üzerindeyse, Nodüllerde hızlı büyüme saptanırsa, ameliyat gerekir.
Tiroid nodüllerinin küçük bir kısmı çok tehlikelidir. Tiroid nodülünün saptanması sonucunda bu nodül mutlaka önemsenmelidir çünkü bu nodülün arz ettiği tehlike kansere neden olmasıdır. Bu kanser tipi bazen hayata mal olacak bir kanser türü olabilmektedir.
Ameliyat açık cerrahi ile uygulandığında yarım saat ya da bir saat kadar sürmekte, robotik cerrahi ile uygulandığında ise 1 – 1,5 saat kadar sürebilmektedir.
Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler. Bazı nodüller tiroid bezinin çalışma fonksiyonunu bozabilmektedir.
Boyutu 5 mm altındaki buzlu cam görünümlü nodüllerin takibinde risk faktöründe olan kişilerden 1mm kalınlığında parça alınabilir. 5 mm üzeri olan nodüllerde ise hem risk grubunda olan hem de olmayan kişilerde bulunan nodüllerin düzenli olarak takibi gerekir. 3 yıl sonunda nodülde değişiklik olmazsa takip bırakılabilir.
Nodül iyi huylu ise ameliyata gerek kalmaz. Ancak malign ya da şüpheli nodüller ameliyat edilmesi gereken grupta yer alır. Tanımlanamayan grupta ise biyopsilerde üç kez arka arkaya tanımlanamayan bir yapı görülürse onlar da ameliyat edilir.
Tek sıcak nodül varsa 'radyoaktif iyot' verilerek tedavi edilebilmektedir. Ancak sıcak nodül 2 cm veya daha büyük bir ölçüdeyse veya çok sayıda sıcak nodül varsa o zaman cerrahi tedavi gerekebilir. Kitle etkisi ile nefes borusuna baskı yapan iri nodüllü kişilerin, kanser kuşkusu nedeniyle ameliyat edilmesi öneriliyor.
Nodülün belli aralıklarla takip edilmesinin yeterli olduğu görülmektedir. Ancak nodül iyi huylu olduğu halde boğazda takılma hissi ve nefes darlığı gibi sağlık; veya büyüklüğü nedeniyle estetik problemlere yol açıyorsa o durumda ameliyatla alınması gerekebilmektedir.
Şüpheli Nodül ne demek? Şüpheli Nodül Nedir? Burada bahsedilen şüphe, anlaşılabileceği gibi kanser şüphesidir. Her dokuda olduğu gibi tiroid dokusunda da kanser gelişme potansiyeli vardır.
Tiroid Nodül Kendiliğinden Yok Olur mu? Nodül kendiliğinden yok olmaz. İlaç tedavisinde sentetik T4 hormonu verilir ve hastaların üçte birinde tiroid bezinde küçülme görülür. Radyoaktif iyot tedavisi ile nodülde belirgin derecede küçülme görülebilir.
Tiroid biyopsileri günlük pratikte nodüllerin kanser olup olmadığını anlamak için yapılırlar. Ancak tüm tiroid nodüllerinin %10'undan daha azı kanserdir. Tiroid Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır? Tiroid nodülü saptandığında kanser şüphesi mevcut ise biyopsi yapılmaktadır.
Nodüllerin risk sınıflandırması ultrasonografik özelliklerine göre yapıldığından biyopsi için doğru nodülün seçilmesi önemlidir. Muayene ile hissedilen nodüllere ultrasonografi olmadan da biyopsi yapmak mümkün olmakla birlikte genel yaklaşım tüm nodüller için ultrasonografi eşliğinde örnek alınmasıdır.
Bu uluslararası rehberlerde 6 mm'nin altındaki nodüllere bir girişim önerilmiyor. Yani boşu boşuna ameliyat olmuyorsunuz! Nodül 1 cm'in üzerinde ise kanser ihtimali arttığı için ya radyolojik/cerrahi biyopsi, ya da yakın takip gerekiyor. En ufak bir şüphede ameliyat ile çıkarmak hayat kurtarıcı oluyor.
Nodüller genellikle sağlık açısından zararsızdır. Ancak belirlendiğinde bunların aşırı hormon üretimi yapıp yapmadığı ve en önemlisi de kanser olup olmadığı araştırılmalıdır. Nodüllerin çaptan bağımsız olarak % 5'i kanserdir. Tek veya çok sayıda nodül olması kanser olasılığını genelde değiştirmemektedir.
Her iki yöntemde de biyopsi yapılır gibi tiroid nodülü içine ince bir iğne ile girilir ve lokal anestezi altında nodül yakılır. Bu yöntemlerle çok büyük tiroid nodülleri bile ameliyatsız olarak küçültülerek dışarıdan görünmez hale getirilebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri