Mitokondri hücrede enerji üreten organeldir. Mitokondrilerin büyüklük ve şekilleri bakterilerinkiyle benzerlik gösterir. Kendilerine ait ribozom, DNA ve RNA ları vardır.
Enerjinin büyük bölümü mitokondride sentezlenir fakat küçük miktarlarda ATP hücre sitoplazmasındaki anaerobik reaksiyonlar ile de oluşturulabilir. Karbonhidrat türü olan glikoz ve glikojen yıkılımın ilk aşamaları sitoplazmada oluşur.
ATP çeşitli yollarla sentezlenebilir. Aerobik solunum yapan canlılarda ATP sentezi; oksijen varlığında ökaryot hücrelerde mitokondride, prokaryot hücrelerde ise mezozomda oksidatif fosforilasyon yoluyla gerçekleşir. Anaerobik solunum (oksijensiz solunum) yapan canlılarda ise ATP sentezi fermantasyon yoluyla olur.
Hücrenin aerobik solunum merkezi hücreleri enerji merkezi olan mitokondrilerdir. Hücrede yakıt olarak kullanılacak olan hammadde (prekürsör) mitokondrilerin içine girer ve burada bunlardan hücrede kullanılabilen enerji elde edilir.
Mitokondri, hücre içindeki 'enerji santrallerimiz', hücrelerimizin temel enerji birimi olan ATP'nin üretildiği yerlerdir. ATPler depolanamaz, her saniye üretilmelidir ki bunu da mitokondrilerimiz üretir, Mitokondriler bu enerjiyi hücre içi solunum ile sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
✔ Her canlı hücre kendi ATP'sini üretir ve tüketir. ✔ Depolanamaz.
Mitokondri hücrede enerji üreten organeldir. Mitokondrilerin büyüklük ve şekilleri bakterilerinkiyle benzerlik gösterir. Kendilerine ait ribozom, DNA ve RNA ları vardır.
ATP, vücudun enerji kaynağıdır. Hücrede enerjinin üretildiği yer, mitokondridir. Mitokondri, ökaryotik hücrelerin sitoplazmasında bulunan, primer fonksiyonu aerobik solunumu gerçekleştirmek ve hücre içi metabolik yolaklarda kullanılacak hücresel enerjiyi (ATP) sentezlemek olan bir organeldir.
Herhangi bir hücrede geçen bir olayda kullanılan enerji doğrudan ATP den sağlanır. ATP'nin yapısında, iki organik molekül ve birbirine zincirlenmiş üç fosfat bulunur.
Enerji üretimi çoğunlukla iç zarın kıvrımlarında veya kristalarında gerçekleşir. Mitokondri, yediğimiz besinlerdeki kimyasal enerjiyi hücrenin kullanabileceği bir enerji formuna dönüştürür. Bu işleme oksidatif fosforilasyon denir. Krebs döngüsü NADH adı verilen bir kimyasal üretir.
Olaya enerji kaynakları bazında baktığımızda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve yağlar egzersiz sırasında temel yakıt olarak kullanılan enerji kaynaklarıdır.
Enerji, besinler yolu ile alınan yağ, karbonhidrat ve protein olarak depolanırlar. Bedenimiz fazla olarak algıladığı enerjiyi, yağa dönüştürerek uzun bir süre saklayabilmektedir.
❖ATP vücutta bulunan tüm kas doku hücrelerinde depolanır ve gerekli durumlarda kimyasal olarak parçalanmasıyla depolanmış enerjinin açığa çıkması sağlanır.
Yediğimiz yiyecekler vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. Gıdalarda bulunan besin maddeleri vücudumuzdaki hücrelerin ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve gerekli diğer maddeleri sağlar.
Özellikle karbonhidratlar, yağlar ve proteinler vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için gereklidir. Proteinler, vücudun dokularının inşasında, karbonhidratlar ise enerji depolamak için kullanılır. Yağlar, vücudun vücut ısısını korumaya yardımcı olur.
Vücudun ihtiyacı olan enerjinin büyük kısmı karbonhidratlardan sağlanır. Günlük diyetimizi oluşturan yiyeceklerde en çok bulunan besin öğesidir. Karbonhidratlar, nişasta ya da şekerlerdir.
Karbonhidratlar sinir dokusu için gereklidir ve beynin tek enerji kaynağıdırlar. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumunda yer alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri görülür. Karbonhidratların çoğu iyi birer lif kaynağıdır.
Beynin enerji kaynağı glikoz yani şekerdir.
Yiyeceklerdeki karbonhidratlar, proteinler ve yağların sindirim süreci ile parçalanması sonucu oluşan besin maddeleri çeşitli biyokimyasal süreçler ile ATP'ye dönüştürülür. Hücrelerde oksijenli veya oksijensiz olarak ATP üretebilir. ATP üretimi hücredeki mitokondri (bitkilerde kloroplast) organelinde gerçekleşir.
Sağlıklı büyüme ve gelişimin sürdürülebilmesi, enerji gereksiniminin sağlanması için çocukların günlük olarak almaları gereken kalori miktarı önem taşımaktadır. Karbonhidratlar vücudumuzdaki tüm hücrelerin öncelikli yakıtı olup basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar olmak üzere iki temel gruba ayrılmaktadır.
Şu anda en çok kullanılan enerji formudur. Elektrik, tüm temel enerji kaynaklarını, kömür, petrol, doğalgaz, nükleer güç yada yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak onların aracılığıyla ikincil bir enerji olarak elde edilmektedir.
Mitokondri, hücrenin gelişme- si, büyümesi, çoğalması gibi tüm işlevle- ri için gerekli enerjiyi sağlıyor.
Mitokondriler hücrelerimizin enerji üretim merkezleri. Her hücre enerjisini mitokondrilerinden sağlıyor. Bir hücre ne kadar çok enerji tüketiyorsa o kadar çok mitokondriye yani enerji santraline sahip oluyor.
Meyve, sebze, yeşil çay gibi antioksidanlar açısından zengin besinler tüketmek, mitokondriyi korumaya yardımcı olur. Omega-3 Yağ Asitleri: Balık, ceviz, chia tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren besinler, mitokondri fonksiyonunu destekler.
Mitokondriyal DNA maternal kalıtım gösterir, bir başka deyişle anneden çocuklara aktarılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri