Beyinin kendisi et olduğu için beyinde kas bulunmamaktadır.
Çizgili kaslar; kol kası, sırt kası, bacak kasları, göğüs kasları, mide kasları, parmak kasları gibi vücut bölümlerinde bulunur. Vücutta istemli bir şekilde hareket ettirilebilen her yerde çizgili kasların olduğunu söylemek mümkündür.
Düz kas dokuları başlıca arter duvarlarında, bağırsaklarda, kıl foliküllerinde, boğaz, mesane, akciğer, rahim ve diğer iç organlarda bulunurlar. Bu organlardaki ritmik ve istemsiz hareketlerden düz kas sorumludur. Kasılmaları iskelet kası ile karılaştırıldığında daha yavaştır.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir.
Mesane (idrar torbası) küresel şeklinde (diğer terimiyle sferik) olan bir organdır (Resim-1). İç yüzeyini kaplayan çok ince bir hücre zarı tabakası (epitel) varken, duvarını düz kas şeklindeki kaslardan (detrusor kasları) oluşmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Kalp kası olan kalpte düz kas bulunmaz. Tek üniteli düz kasta, bir demet içindeki tek bir hücre otonom sinir lifi (miyojenik) tarafından sinir sistemine bağlanır.
AKCİĞERLER (PULMONES)
-L.muskularis sirküler seyirli birkaç sıralı düz kas hücrelerinden oluşur.
Beyinin kendisi et olduğu için beyinde kas bulunmamaktadır.
Gluteus maximus veya büyük ilye, kıç bölgesinde (gluteal bölge) kas. Bölgenin en büyük kası olma özelliğiyle diğer ilye kaslarının (gluteal kaslar) çoğunun üzerinde yer alır.
Vücudumuzdaki en kuvvetli kas, ağzımızda bulunan çiğneme kasıdır.
Düz kas hücresi, kas hücrelerinden biridir. Her hücre ip biçimindedir. İskelet kas hücresi ve kalp kası hücresinden farkı, kas hücrelerinin birbirinden bağımsız ve tek çekirdekli olmasıdır. Kan damarları, sindirim borusu, dölyatağı, idrar kesesi gibi iç organların yapısında bulunur.
Kalp kası: Kalp kası istemsiz yani kendiliğinden çalışan bir kastır.
Miyometriyum veya rahim kası, rahim duvarını oluşturan düz kastır. Esas olarak uterus düz kas hücrelerinden (uterin miyositleri) oluşur ve aynı zamanda stromal ve vasküler dokuyu destekleyen uterus duvarının orta tabakasıdır. Ana işlevi uterus kasılmalarını sağlamaktır.
Diyaframın kenarlarını oluşturan kas dokusu çizgili kastır (yani iskelet kasıdır).
Core bölgesi olarak adlandırılan ve vücudun genel dayanıklılık eşiğini güçlendiren karın bölgesi, transverse abdominis, Rectus Abdominis ve Internal Obliques kas gruplarından oluşur.
İskelet kası (çizgili kas): çalışması sinir sistemi tarafından bilinçli olarak kontrol edilen kas gruplarını oluşturur.buna karşılık kalp kası ve düz kas dokuları bilinç dışı çalışırlar ve sinir sisteminin anatom sistemi adı verilen , bölümünün kontrolü altında çalışırlar.
Hatta vücudumuzun en küçük kası işitme olayında etkin rol alan kulağın derinliklerinde bulunan stapedius kası olarak bilinmektedir. Bunun tam tersi olan vücudumuzun en büyük kası ise kalçada yer alan gluteus maximus kası olarak bilinir.
İnsan vücudunda yaklaşık 650-700 kadar kas bulunur. Kaslar; kas telleri adı verilen myofibrillerin bir araya gelmesiyle oluşur.
Sartorius kası da kas sisteminin bir parçası olup ayrıca vücuttaki en uzun kas olma özelliğine sahiptir. Bilhassa bacak bacak üstüne atarken hissedilen kas işte sartorius kasıdır. Vücuttaki en uzun kas bu kastır ve genellikle 50 cm civarında olan bu kas 55cm ve hatta bazen 60cm'e kadar ulaşabilir.
Sindirim sürecinde mide ve bağırsak kanalında bulunan düz kaslar kasılır. Düz kasların kasılmasına peristaltik hareket adı verilir.
İnsan vücudunda dört çeşit temel doku vardır: 1. Epitel doku 2. Yağ doku 3. Bağ ve destek doku 4. Kas doku Page 9 Doku • Dokular bütün organların yapı materyallerini oluştururlar.
Boya: Hematoksilin-Eosin Page 2 3- KALP KASI : Hem düz kasların hem de çizgili kasların özelliğini taşıyan kaslardır. Kalp kası hücrelerinde iskelet kasında olduğu gibi bantlaşma görülmektedir. Hücrelerin boyları kısadır ve düz kaslarda olduğu gibi tek çekirdekleri vardır.
Bronşların yapısı, soluk borusundaki gibidir. Kıkırdak iskeletle, elâstik bağ dokusundan ve düz kaslardan meydana gelmiştir. İçleri epitel hücreleri ile örtülmüştür. Mukoza içerisinde salgı veren bezler vardır.
BronĢ ve bronĢiollerin yapısında düz kas lifleri bulunurken alveol duvarında kas lifleri bulunmaz.
Alveollerde değil bronş ve bronşiollerde var gençler. Alveollere dogru gittikçe de düz kas miktarı artar.Alveollerde dediğimiz şey zaten epitel hc ler in çevrelediği kesecikler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri