Doğa etkinlikleri, çocukların günlük hayatta gerçekleşen bulutlanma, şimşek, yağmur, rüzgar, bitkilerin gelişim özellikleri, hayvanların tür ve karakteristikleri gibi doğa fenomenlerini anlaması ve öğrenmesi için yapılan eğitsel çalışmalardır.
Erken çocukluk eğitimi programında yer alan fen ve doğa etkinlikleri, çocukların doğal meraklarından yararlanılarak onların çevrelerini ve doğayı gözlem yapma, araĢtırma ve tanımalarına, düĢüncelerini açıklığa kavuĢturmalarına, sorular sormalarına yardım eden çalıĢmalar olarak tanımlanabilir.
Bunlar; fen ve doğa köşesi etkinlikleri, bitki yetiştirme, hayvan besleme, koleksiyon ve albüm hazırlama, deney yapma ve inceleme gezilerine gitmedir. Bu etkinliklerle çocuklar çevrelerini keşfederler ve çevreleri hakkındaki bilgileri deneyerek ve yaşayarak öğrenirler.
Araştırmadan elde edilen bulgulara göre çocuklar için doğa, hayvanların ve bitkilerin bulunduğu, insan yaşamının dışında, uzakta bir ortamdır. Doğadaki temel ilişkiler hakkında yeterli bir algı düzeyinde bulunmayan çocuklar, daha çok nesne odaklı bir doğa anlayışına sahiptirler.
Anaokulu programla- rında yer alan fen çalışmaları, çocukların doğal araştırma ve inceleme meraklarından yararlanı- larak, onların çevrelerini ve doğayı tanımaları- na, düşüncelerini açığa çıkarmalarına, sorular sormalarına yardtm eden ilginç etkinliklerden biridir.
İlgili 17 soru bulundu
Programda yer alan etkinlik türleri Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir.
Oyun; çocuğun kendinin başlattığı, doğal olarak güdülendiği, belirli bir amacı olmayan, yetişkinler tarafından değil çocuğun koyduğu kurallara bağlı olarak kendiliğin gelişen, zevk unsuru taşıyan, enerjisini boşaltmasına yarayan ve kendine özgü davranışlardan/kurallardan oluşan bir etkinliktir.
Serbest zaman etkinlikleri; okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen rehberliğinde, çocukların küçük gruplar halinde kendi ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda ilgilendikleri etkinliklerdir.
Ancak dışarıda oyun oynama fırsatı bulan çocuklar, doğanın doğallığından ve zenginliğinden de yararlanma şansı bulurlar. Özellikle doğada açık havada oyun oynayan çocuklar, temiz havada aldıkları oksijen ve D vitamini sayesinde bağışıklık sistemlerini güçlendirme şansı bulurlar.
Yemek, uyku, tuvalet, temizlik gibi alışkanlıkları geliştirilir. Çocuklar nasıl paylaşmaları gerektiğini, problem çözmeyi ve takım oyuncuları olmayı öğrenirler. İyi eğitmenler eşliğinde yürütülen programlarda çocuklar çatışma durumunda uzlaşı oluşturmayı ve diyalog geliştirmeyi de öğrenir.
Okul içi etkinlikler, öğrencilerin ilgi ve gereksinimlerine yönelik, onların kişiliklerini geliştirmek için, okul yönetiminin bilgisi ve rehberliği altında yapılan planlı, programlı ve düzenli çalışmalardır.
Okul öncesi dönemde fen eğitimi çocuklara fen bilgilerinin aktarılması olmayıp, çocuğun bu bilgileri deneyerek ve yaşarak öğrenmesi sürecini esas almaktadır. Okul öncesi dönemdeki çocuklar meraklı, araştırıcı, hayal güçleri kuvvetli ve sorgulayıcıdırlar.
Doğa eğitimleri çocuklarımızın bilişsel, fiziksel, sosyal, duygusal gelişimlerini destekler. Çevre ve doğa ile ilgili konuların duyarak, görerek, hissederek ve yaşayarak daha kalıcı bir şekilde öğrenilmesine olanak sağlar.
Bu dönemdeki fen eğitimi çocuklara gözlem yapma, tahmin yürütme, deney yapma, sınıflandırma, karşılaştırma yorumlama ve sonuç çıkarma gibi bazı bilimin temel becerileri kazandırması açısından önemlidir.
Bu kapsamda okul öncesi eğitim kurumlarında; Haftada 5 (beş) gün ve günde 6 (altı) etkinlik saati süreyle aralıksız yüz yüze eğitim yapılacak ve bir etkinlik saati 30 dakika olacak şekilde planlanacaktır.
Çizgi çalışmaları okul öncesi dönemde çocuklara çok faydalı olacak çalışmalardır. Bu çalışmalar çocuğun kalem tutmasını ve kalemi düzgün kullanmasına yardımcı olur. Çizgi çalışmaları çocukların el kol kaslarını kontrol etmelerini ve bu kasların güçlenmesini sağlar, dikkati artırır.
Örneğin; sportif yarışmalar, ulusal törenler, plastik sanatlar sergileri, tiyatro sunumları, dünya dans günü gösterileri, proje sergileri, panolar, gazete ve dergiler, TÜBİTAK yarışmalarına katılım bunlardan bazılardır.
Çocuk sayısı fazla olduğu takdirde ikinci grup oluşturulur. Ancak, her bir grubun azamî çocuk sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamaz. Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuklar için düzenlenen eğitim etkinliklerinin aralıksız olması esastır. Bir çalışma saati süresi 50 dakikadır.
Serbest zaman kişinin zorunlu olmayan etkinlikler yapabildiği zamandır. Bu kategori, kişinin stresten uzaklaşmak, zihnini dinlendirmek için yaptığı etkinlikler hakkındadır.
Serbest zaman etkinlikleri bireylerin sosyal ve kişisel bir takım sorumluluklarını yerine getirdikten sonra eğlenmek ve dinlenmek için bir takım faaliyetlerde bulundukları zamanlardır.
Okul öncesi sanat etkinliklerinde heykel yapma, boya yapma, resim, mozaik çalışmaları, müzik aleti çalma, origami ve tiyatro çalışmaları öne çıkmaktadır. Bu etkinlikler çocukların ufkunu aydınlatmaya yardımcı olmaktadır. Hazırlanan tüm sanat etkinliklerinin belirli alanlarda faydaları bulunmaktadır.
Kurallı oyunlar çocukların zevkle oynadığı, genellikle rekabeti içeren ve kuralları olan oyumlardır. Okul öncesi dönemdeki çocuklar sıra alma gibi kuralları olan sosyal oyunlara katılırlar. İlkokul dönemindeki çocuklar arasında kurallı, stratejileri olan ve rekabeti içeren oyunlar daha çok görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri