Türkiye ve anadolu coğrafyasında dinazor fosili bulmak çok beklendik bir hareket olmayacaktır. Çünkü anadolu coğrafyası oldukça genç bir coğrafya. Her ne kadar 3. Jeolojik zamanda oluşmaya başlasa da 4. Jeolojik zamanda oluşmuş bir havza.
Haberlerde de çok sık yeni dinozor keşiflerini görüp okuruz. Ancak bu haberlerin hiçbiri Türkiye'den çıkmadı.
Türkiye'de Bulunan Dinozor Fosilleri
Cemal Tunoğlu tarafından 1999 yılında Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde, Beyler Barajı çevresinde, günümüzden 65-70 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen ve 'denizlerin dinozoru' olarak da bilinen, 'Mosasaur Grubu'na ait bir deniz amfibiyası fosil kalıntılarına rastlanmıştır.
†Ankarapithecus meteai
Anadolu'daki ilk insansı kalıntıları 1957 yılında Prof. Dr. Fikret Ozansoy tarafından, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki Sinaptepe'de bulunmuştur. 10 milyon yıl öncesine ait ve Ankara maymunu olarak da bilinen bu kalıntılara Ankarapithecus meteai adı verilmiştir.
Yeni keşfedilen ve henüz isim verilmeyen bir 'abelisaurid', günümüzden yaklaşık 98 milyon yıl önce Mısır'ın Sahra Çölü'nde bulunan Bahariya Vahası ekosisteminde yaşıyordu. Dünya'daki en tehlikeli tarih öncesi ekosistemlerden biri, kadrosuna büyük bir yırtıcıyı daha ekledi.
İlgili 25 soru bulundu
Bu adın verilmesinin nedeni, geçmişte dinozorların dev kertenkeleler sanılmasıdır. Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ortaya çıktı ve 66 milyon yıl önce kuşlar dışındaki tüm türlerinin soyu tükendi. Dinozorlar, sıcakkanlı ve soğukkanlı arası özellikler gösteren mezoterm canlılardır.
İngiltere ve İskoçya'da bulunan fosiller, dinozorların ilk kez 245 milyon yıl önce dünyanın o dönemki kıtalarından Lavrasya üstünde görüldüğünü gösteriyor. Eski teoride ise dinozorların 230 milyon yıl önce daha dünya'nın güney bölgesindeki Gondwana kıtası üzerinde ortaya çıktığı düşünülüyordu.
Milyonlarca yıl önce sadece Güney Amerika'da yaşadığı düşünülen iki dinozorun fosili, Avustralya'da bulundu.
Yapılan son tahminlere göre Spinosaurus bilinen bütün etçil dinozorlar içerisinde (Tyrannosaurus rex ve Giganotosaurus da dahil) en büyük olanıdır. Bu tahminlere göre Spinosaurus yaklaşık olarak 13.1-14.4 metre uzunluğunda ve 6.5-7 ton ağırlığındadır.
En eski fosil nerede bulundu? Dünya'nın en yaşlı fosil izleri Quebec'teki Nuvvuagittuq Kabuk Üstü Kuşağı'nda keşfedildi. 4,2 milyar yaşındaki bu kuşakta gezegenimizin en eski tortul kaya katmanları yer alıyor. Öyle ki tortuların önemli bir kısmının antik bakterilerin atıklarından meydana geldiği düşünülüyor.
Dinozorları yok eden göktaşı 12 km çapında olmak suretiyle ve bir mermiden 20 kat hızla Dünya'ya çarparak dinozorların yok olmasına neden oldu. Peki “Chicxulub” adındaki bu devasa göktaşı, düştükten sonra Dünya'ya etkileri ne oldu?
Yeni bir araştırmaya göre, dinozorları yok eden ve 15 yıl süren kış mevsimine asteroit tozu neden oldu. Günümüzden 66 milyon yıl önce bir asteroidin bugünkü Meksika kıyılarına çarpmasının, dinozorlar dahil olmak üzere canlılar dünyasının dörtte üçünün yok olmasına neden olduğu biliniyordu.
İlk olarak, dinozor fosillerinin neredeyse hepsi tortul kayalarda, başka bir deyişle, sudan veya havadan kum, silt, çamur, ve organik materyallerin yerleşerek daha sonra sıkışmasıyla oluşan kayalarda bulunur. Bunun için, dinozor fosilleri ararken, tortul kayaların mostralarına bakmak gerekir.
Anadolu'da bilinen en eski fosil insan kalıntısı Denizli ilinin Kocabaş köyünde bulunmuştur. 2002 yılında Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr.
Kanada'nın Saskatchewan eyaletinde, dünyada bugüne kadar keşfedilen en büyük ve en yaşlı Tyrannosaurus rex (T-rex) iskelet fosili bulundu.
Bu ve daha pek çok soruyu Erol, Independent Türkçe için cevapladı. Yapılan çalışmalarda hangi türlere ait fosiller bulundu? Türkiye'de ise ilk buluntu 2002 yılında Çankırı-Çorum havzasında, Kırıkkale Delice ilçesi yakınlarında bulunan bir ön kol kemiği parçasıdır.
Spinosaurus'un daha kuvvetli olma ihtimali çok daha yüksek çünkü hem boy hem ağırlık olarak T-rex'ten büyük. Gelişmiş bir Spinosaurus, 16 metre uzunluğa ve 20 tona yakın ağırlığa sahipti.
Timurlengia euotica ismi verilen bu dinozor özellikle küçük boyutlarıyla dikkat çekiyor. Ortalama bir at büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Timurlengia'yı hemcinslerinden ayıran en büyük özelliği ise zekası.
Günümüzden 70 milyon yıl önce Tyrannosaurus Rex dinozorların en yırtıcısı ve bu “türün kralı” olarak tanımlanıyor.
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çikşalub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
Dinozorlar yok olmasaydı insanlar hiç olmaz ya da şimdikinden farklı olurdu. Dolayısıyla insanlarla bir ilişkisi de olmazdı. 66 milyon yıl önceki çarpnadan önce, dinozorlar varken memeliler kontrol altında olduklarından hiçbir zaman porsuktan büyük olamadılar.
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
Dinozorların Mesozoyik Zaman'da (günümüzden yaklaşık 252-66 milyon yıl önce) yaşadığı tahmin ediliyor. Ancak bütün dinozor türleri aynı anda yaşamadılar.
Tyrannosaurus, Kretase'nin sonlarında (68-66 milyon yıl önce, Maastrihtiyen) yaşamış, büyük bir etobur teropod dinozor cinsi. Tyrannosaurus, diğer tyrannosauridlerden çok daha geniş bir dağılıma sahipti ve bulunduğu yaşam alanındaki etçillerin en büyüğüydü.
Fotosentezin durması büyük ağaçların yanı sıra bu ağaçlarla beslenen dev otçul dinozorların ölümüne yol açtı. Çarpmanın etkisiyle oluşan 305 m yüksekliğindeki dalgalara sahip tsunamiler, depremler, ölümcül asit yağmurları ve yangınlar sonucunda da uçabilen dinozorların dışındaki tüm dinozor türleri yok oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri