HDP / HDPE: En sağlıklısı HDPE, deterjan, süt ve zeytinyağı şişeleri, oyuncaklar ve bazı plastik poşetlerin yapımında kullanılan plastik türü. Güzel haber bu plastik hiçbir şekilde kimyasal salınımı yapmıyor. Yani şişe su alacaksanız bu plastiğin kullanıldığı şişeleri tercih edin.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler. Bunlardan kesinlikle kaçınmamız lazım.
5 numara PP – Polipropilen :
En güvenli plastik türü olarak kabul edilir.
7 numara: PC koduyla bilinir. Yiyecek kaplarında ve sporcu mataralarında kullanılan bu plastik türü, en tehlikeli plastiklerden biridir. Plastiğin içinde barınan kimyasalların yiyeceğe bulaşma riski oldukça fazladır. Bu plastiğin yeniden kullanılması ve dönüştürülmesi tavsiye edilmemektedir.
Plastik şişenin üretildiği madde, tekrar kullanılabilirlik hakkında bilgi veriyor olsa da, o sayılar, şişeyi tekrar kullanabileceğiniz sayıyı göstermemektedir. Bu sayılar, şişenin üretildiği plastiğin tipini göstermektedir.
İlgili 45 soru bulundu
BU RAKAMLAR VARSA RİSKLİ
Gıda Standartları Enstitüsü´ne göre,altında üçgen geri dönüşüm logosu içinde 3 veya 7 rakamı olan damacanalar sağlık açısından riskli. Bu rakamlar damacananın yüksek oranda kimyasal madde içerdiğini gösteriyor. ´Bieshenol A´ adlı bu madde kalp sağlını bozuyor ve diyabet riskini artırıyor.
şimdi plastik yoğurt kaplarında, bazı firmalar artık polipropilen kullanmaya başladı. kabın altına veya yanına baktınız zaman bir üçgen göreceksiniz; üç oktan oluşan bir üçgen. bu geri dönüşüm işaretidir. o üçgenin içinde bir sayı yazar, 5 numara polipropilendir altında da zaten "pp" yazar.
Floropolimerler, yüksek performanslı plastik kategorisine aittir. Bu kategorinin en bilinen üyesi PTFE'dir. PTFE, en pürüzsüz ve en sağlam malzemelerden biridir.
1 numara: PET veya PETE polietilen anlamına gelir. Genelde su, iki litrelik alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılır. Genelde tek kullanımlık ürünler için geçerlidir. Zararsızdır.
# 6 - PS - geri dönüştürülemez
Çok farklı amaçlarla kullanılan ucuz ve hafif bir plastik türü olan PS, genellikle kullan-at tarzda bardaklar ve kaplar, yumurta kapları vs. için kullanılıyor. Isındığı zaman kanserojen bileşikler yayabiliyor. Bu yüzden uzun süreli kullanımlarda kesinlikle tavsiye edilmiyor.
PE Polietilen'in kısaltmasıdır. En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. 2 ve 4 numara bu maddenin düğük ve yüksek yoğunluklu halidir. İçinde barındırdığı gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde yoktur. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
1 numara - PET veya PETE (polyethylene terephtalate)
Bu plastik en yaygın kullanım oranına sahiptir. Çok yumuşak, şeffaf ve gıdalarda tek kullanım içim güvenli olduğu kabul edilir. Dondurulmamalı, bulaşık makinesinde yıkanmamalı ve mikrodalga fırında kullanılmamalıdır.
Tritan gibi, 7 numaralı plastikler arasında yer alan bazı türler, içerdikleri zararlı maddeler, örneğin bpa ve bps gibi, nedeniyle diğer plastik türlerinden ayrılırlar. Tritan, bu zararlı maddeleri içermediği için güvenli bir seçenek olarak kabul edilir.
4 numara ise düşük yoğunluklu polietilen olarak da bilinir. Bu plastik; sert ve esnektir. Asitlere, bazlara ve bitkisel yağlara karşı dayanıklıdır. Ketçap şişeleri, oyuncaklar, çöp torbaları gibi ürünlerde kullanılır.
Tritan, tam adı Tritan Copolyester, Eastman Company tarafından ABD'de geliştirilen yeni nesil bir kopolyester türüdür. Araştırmaya göre, Tritan yeni nesil kopolyester, şeffaflık, darbe dayanımı ve kimya gibi birçok mükemmel özelliklere sahiptir. Aynı zamanda daha iyi ısı direnci ve işleme performansına sahiptir.
BPA İçermeyen Ürünler: BPA içermeyen her tür plastikten, zararlı kimyasallar sızabilir. 2011 yılında yayımlanan bir araştırmada, 500 plastik ürün incelenmiş ve hepsinin hormon aktivitesini bozan kimyasallar saldığı ortaya çıkmış. Hatta BPA içermeyenler, içerenlere göre daha yıkıcı kimyasallar salmış.
Yukarıda saydığımız plastik malzemelerinin dışında bir malzemeden imal edildiğini gösteren kod 7 'dir. Kağıt/karton malzemesinden imal edildiğini gösteren kod numaraları 20,21,22…39 'dur. Metal bir malzemeden imal edildiğini gösteren geri dönüşüm kod numaraları 40,41…49'dur.
2- HDPE veya PE-HD (High Density Polyethylene – Yüksek Yoğunluklu Polietilen) Çok amaçlı kullanılabilen bu plastik türü, birçok ambalajın üretiminde, süt ve deterjan kutularında kullanılmaktadır. Düşük geçirim özelliği sayesinde gıdalarda rahatlıkla kullanılan bu plastik türü, kolaylıkla geri dönüştürülebiliyor.
Bu malzeme oldukça güvenli olsa da, birçok geri dönüşüm firması bu plastiği kabul etmemektedir. Bu kapların içlerindeki sıvıların tekrardan doldurulup, kabın yeniden kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. 5 sayısı, Polipropilen (PP) isimli plastik için kullanılmaktadır.
TUPPERWARE ÜRÜNLERİ HANGİ MADDEDEN YAPILIYOR? Yumuşak kapaklar POLİETİLEN maddesinden üretilir. Bu madde yapay kalp kapakçığı üretiminde de kullanılır! Gövdeler kapaklardan biraz daha serttir: POLİPROPİLEN maddesinden yapılır.
Polivinil Klorür (PVC) – Plastik Kodu 3
Zehirli plastik olarak da bilinen PVC, plastiğin en zararlı halidir. Polivinil Klorür (PVC), bisfenol A (BPA), kurşun, ftalatlar, cıva, dioksinler ve kadmiyum içerir. Özellikle ağır metallar ve bisfenol A (BPA) insan sağlığını ciddi derece de tehdit etmektedir.
"BPA free," bir ürünün içinde Bisfenol A (BPA) bulunmadığını veya BPA içermeyen bir malzeme veya ürün olduğunu belirten bir ifadedir. Siz de alışverişleriniz esnasında "BPA İçermez" ya da "BPA Free" gibi ifadelerin yer aldığını çokça görmüşsünüzdür.
Çözüm: Tupperware ürünleri ömür boyu dayanacak şekilde tasarlanmıştır ve size çok sayıda tek kullanımlık plastiğe alternatif seçenekler sunar. Bu, güvenilir Tupperware ürünlerinizi, nesilden nesile bile defalarca kullanabileceğiniz anlamına gelir!
Plastik kapların sağlığa zararlı olup olmadığını anlamanın en pratik yolu altındaki üçgenin içinde yazan rakama bakmaktan geçiyor. Üçgenin içinde yer alan 1, 2, 4 ve 5 rakamları güvenli, 3 ve 7 rakamları ise zararlı olduğunu gösteriyor.
BPA içermez. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri