Her pasaport için öncesinde randevu alınması gerekir. Gri, yeşil ve bordo pasaportlar için başvuru yapılması gerekirken, siyah pasaport almak için başvuru gerekmez. Siyah yani diplomatik pasaport devlet tarafından verilir.
Umuma Mahsus (bordo) pasaport
Hizmet, hususi veya diplomatik pasaport başvurusu için 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nda belirtilen şartları taşımayan kişiler umuma mahsus pasaport başvurusunda bulunabilirler. Bu pasaport İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinden temin edilebilir.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport) Nedir? Hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır.
İlgili 15 soru bulundu
5) Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar:
Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar 60 sayfa ve dış kapak rengi lacivert olup, umuma mahsus pasaportlar ile aynı ebattadır. Yabancılara mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 18'inci maddesine göre tanzim edilmektedir.
En güçlü pasaportlara sahip ülkeler hangileri? 2023'ün başında Japonya 193 ülkeye vizesiz erişim ile en üst sırada yer alıyordu. Bu sayı şimdi 189 ülkeye düşerek Singapur'u birinci sıraya taşıdı. Güneydoğu Asya ülkesi son 10 yılda 25 ülkeye daha vizesiz erişim hakkı kazanarak sıralamada beş basamak yukarı çıktı.
Sarı basın kartı taşıyan kişiler, resmi görev sebebiyle yurt dışına giden kişiler, bilimsel ve kültürel sebepler ile giden akademisyenlere görev boyunca hizmet pasaportu verilmektedir. Bu pasaport ile bazı ülkelere vizesiz seyahatler yapılmaktadır.
Bu pasaport türü, bir ülkenin devlet yetkililerine, hükümet yetkililerine, diplomatik personeline veya belirli görevlerde bulunan diğer kişilere verilir. "Gri Pasaport" sahipleri, resmi görevleri veya diplomatik işleri nedeniyle sıkça yurt dışına seyahat etme ihtiyacı olan kişilerdir.
Almanya'da iltica hakkı veya mülteci statüsü hakkınız tanınmış ise, mülteci pasaportu ("Mavi Pasaport") alırsınız. Daha sonra Cenevre Mülteciler Sözleşmesi 28. madde uyarınca, seyahat belgesi alma hakkınız olur. Ancak terörist bir grup mensubu olmakla suçlanan kişiler seyahat belgesi alamazlar.
Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Hizmet pasaportunun süresi, görev süresini kapsayacak şekilde olmak üzere düzenlenir. Gri pasaportu olanlar, hizmeti süresini sona erdikten sonra bu pasaportu kullanamazlar. Gri pasaport, çoğunlukla 5 yıllık olarak çıkarılır ve göreve çıkılacak ülkenin vizesini de kapsar.
Sarı basın kartı taşıyan kişiler, resmi görev sebebiyle yurt dışına giden kişiler, bilimsel ve kültürel sebepler ile giden akademisyenlere görev boyunca hizmet pasaportu verilmektedir. Bu pasaport ile bazı ülkelere vizesiz seyahatler yapılmaktadır.
Bir kişi en fazla iki geçerli pasaport alabilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, kendisine uygun bir pasaporta sahip olabilmektedir. Ancak her şeyde olduğu gibi, pasaport çıkarırken de birtakım kriterlere tabii olunur. Ülkemizde verilen dört farklı pasaport vardır.
Görevlerine devam ederken siyah pasaport kullanıyorlar. Görevlerinin bitiminde yeşil pasaporta geçiyorlar.
ABD'ye seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları seyahatlerini gerçekleştirmek için ABD Konsolosluğu'na vize başvurusunda bulunmak zorundadırlar.
Pilotlar ve kabin memurları uçuşlar için gri pasaport çıkarttırırlar. Gri pasaport birçok ülkeye vizesiz giriş yapılabilmesini sağlar. Gri pasaport sadece görev için kullanılır ve görev süresini kapsar, görev süresinden sonra gri pasaportunuzu turistik amaçla kullanamazsınız.
Kırmızı pasaport, bir ülkenin diplomatik ve resmi temsilcilerine verilen özel bir pasaport türüdür. Bu pasaportlar, ülkenin dış ilişkilerini yürüten devlet memurlarına, diplomatik misyonlara, konsolosluk görevlilerine ve bazı hükümet yetkililerine verilir.
Yeşil Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir? (Hususi Pasaport) Hususi olarak bazı şartlar isteyen yeşil pasaport, 5 yıl süre ile memurlara ve ailelerine verilir. Bu pasaporta sahip olan kişiler ayrıcalıklı olarak belirli bir süre dahilinde pek çok ülkeye vizesiz olarak giriş yapabilir.
Henley Pasaport Endeksi, 2023 yılına ilişkin "Dünyanın en güçlü pasaportlarını" listeledi. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerinden elde edilen listede bu sene zirve değişti. Geçen yıl, 193 puanla en üst sırada olan Japonya, koltuğunu Singapur'a devretti. Türkiye ise 114 puanla 53. sırada yer aldı.
Pasaportların sıralaması da pasaport sahibinin vizesiz erişebildiği ülke sayısına göre belirlenir. En güçlü pasaportlar en fazla ülkeye vizesiz erişim sağladığından listenin yukarısında olurlar.
Siyah Pasaport Kimlere Verilir? (Diplomatik Pasaport)
Siyah pasaportlar, TBMM meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi devletin en üst seviyesinde görev yapan kişilere, sadece görevde bulundukları süre boyunca verilen pasaporttur.
Bu ülkeler; Japanyo, Sri Lanka, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Endonezya, Singapur, Gürcistan, Azerbaycan, Filipinler, Brunei, Türkmenistan, Moğolistan, Tayland, Bangladeş, İsrail, Bahreyn, Yemen, Maldivler ülkelerine gri pasaportunuz ile vize almadan giriş yapabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti'nde üst düzey görev yapan kişilere verilen türdür. Bürokrat, devlet görevlileri bu pasaporta sahip olabilirler. Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcısı gibi devlet üyelerinin yanı sıra büyük elçi ve konsolosluk görevlileri diplomatik pasaport sahibi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri