Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Diş eti hastalıklarının da yılmaz savaşçısıdır. Uyku sorunu çekenleri bile bebek gibi uyutur. İçerisinde yer alan iyot ve kükürt sayesinde hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini kuvvetlendirir. Siyah turp saça faydaları olan bir sebzedir.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
Kalbi korur: Kırmızı turp, kalbin düzgün çalışmasını sağlayan ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltan antosiyonin için iyi bir kaynaktır. Ayrıca kırmızı turpta folik asit ve flavonoid içeriği yüksektir. Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur.
Bir turp nasıl seçilir? Turp için en yoğun sezon ilkbahardır, ancak tüm yıl boyunca marketlerde ve pazarlarda bulmak kolaydır. Taze turp seçerken, taze yapraklı, sağlam, pürüzsüz, parlak renkli kökler arayın.
İlgili 41 soru bulundu
Kırmızı turpun kökü kadar yaprakları da sağlığınıza önemli katkılarda bulunur. Hatta turp yaprağı turpun kökünden çok daha besleyicidir bile diyebiliriz. Turp yapraklarında kökünden daha fazla protein ve lif bulunur. Yapraklarda en fazla bulunan mineral ise kalsiyumdur.
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Kırmızı Turp Nasıl Yenir? Diyet yapanların genellikle tuzsuz, dilimleyerek ara öğün olarak kullandığı turp aslında farklı çeşitlerde de tüketilebilir. Yeşil sap kısımlarıyla yenmesi önerilen turpun bu yeşil kısımları sebze çorbalarına ilave edilebiliyor.
Uzun köklü tipi pişirme için idealdir. Yuvarlak formu ise salatalarda çiğ olarak yenir.
Turp, kış mevsimi sebzesidir. Aralık ve Ocak ayında hasat edilir.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
Havuç ve turp benzeri yiyeceklerin geceleri çiğ halleriyle tüketilmesi iştahın kontrol edilmesine yardımcı olabileceği gibi metabolizmanızın hızlanmasına destek olur. Ayrıca bu besinler metabolizmanızın güçlü yapıya sahip olmasına yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda destekçidirler.
Turp, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu zararlı maddelerden arındırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Bal ise doğal bir antibakteriyel ve antiviral özelliğe sahiptir.
Siyah turp tüketildiğinde kanı zararlı maddelerden de arındırır. Bunun haricinde halsizliğe bağlı gözüken şikayetleri de ortadan kaldırır.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Turp mezesini kebap gibi et yemekleri yanında servis edebilirsiniz. Mezenize dilediğiniz baharatları ekleyebilir, damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Kış salatalarının olmazsa olmazıdır turp. Genelde rendelenmiş havuçla birlikte kullanılır, sirke ya da taze sıkılmış limon suyuyla birlikte anlam kazanır. C vitamini bakımından oldukça zengindir, hastalıklara karşı savaşır, içerdiği lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
Tropiklerde ve Güney yarımkürede tür sayısı azdır. Brassicaceae familyası Dünya'da 337 cins ve yaklaşık 3350 tür ile geniş yayılış gösterirken, Türkiye Florası içerisinde 98 cins, 605 tür ve 676 takson içeren 4. büyük familyadır.
Kan şekerini yavaş yükselttiği için şeker hastalarının da rahatlıkla yiyebileceği glisemik indeksi oldukça düşük bir sebzedir. Kan şekerinizde oynama yapmayacağı gibi uzun süre tok tutar. Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
Dilerseniz, turp kabuklarını alacalı bir şekilde soyabilirsiniz.
9) Gözleri Korur
Özellikle A vitaminin etkisi sayesinde turp otu gözlere iyi gelir. Özellikle yaş ilerlemesinden kaynaklı oluşabilecek göz sorunlarına karşı önlem almak için turp otundan faydalanabilirsiniz.
Turp (Raphanus sativus L.), Raphanus cinsi ve Brassicaceae familyasına dahil, başlıca Çin, Japonya, Güney Asya'da yaygın olarak tüketimi yapılan ve besin içeriği zengin bir kök sebzedir.
Turp yaprakları, bitkinin yenilebilir üst kısımlarından oluşur. Özellikle Çin ve Kore mutfağında sebze olarak tüketilen bu yapraklar, uygun şekillerde temizlendikten sonra tüketilebilir. Yani turp yapraklarını, doğru bir şekilde yemeklere eklemek mümkündür.
Bunun yanında kırmızı turbun içinde bulunan folik asit ve flavonoid de oldukça yüksek orandadır. - Turpun bir diğer faydası da kan basıncını kontrol etmesidir. Kan basıncını düzenleyen turp yüksek tansiyonu düşürmede kullanılan potasyum açısından da zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri