Formel [kalıp söz], “Masalın bünyesinde muayyen vazifelere ve muayyen bir şekle sahip kalıplaşmış ifadelere” verilen addır. “Bunlar, masalın bünyesinden ayrılmayacak kadar onun malı olan ifadelerdir. Anlatıcı için bir yardımcı olduğu kadar ustalığını göstermesi bakımından da bir ölçüdür.
Masal içinde çeşitli görev ve şekillere sahip kalıplaşmış ifadeler olan formeller, aynı dil ve geleneğin ürünleri oldukları için hemen hemen bütünTürk dünyasında ortak kullanılan kültür unsurlarındandır.
Masal türlerinde kahramanlar olağanüstü yaratıklar ve hayali karakterlerden oluşmaktadır. Anlatılan olaylar tümüyle gerçek dışıdır, zaman ve mekan kavramı bulunmaz. Masalı, öykü ve destan gibi türlerden ayıran en temel özellik ise gerçek dışı ögeler barındırması, zaman ve mekan kavramının bulunmamasıdır.
Kaynakları çok eski devirlere dayanan, söylendiği zaman ve devirden izler taşıyan bir edebiyat ürünüdür. Mensur bir türdür. Kalıplaşmış bir tekerleme ile başlar, kalıplaşmış tekerlemelerle biter. Serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
Masallar dört tür altında toplanır: hayvan masalları, olağanüstü masallar, gerçekçi masallar ve tekerleme masallar. Bu türlerde hayal ürünü olaylar ve kahramanlar kullanılırken, yer ve zaman kavramları net olarak belirtilmez. Bu durum, masalların işlevinde önemli bir rol oynar.
İlgili 44 soru bulundu
Genellikle tekerlemelerle ve şiirsel dil kullanılır. Dil genellikle geçmiş zaman kipi ile kullanılır. Kahramanlar genellikle olağanüstü güçlere sahip olabilirler ve moral değerlere dayalı özellikler taşırlar. Masallar genellikle bir öğreti taşır, okuyucuya bazı değerleri benimsetmek için kullanılır.
Masal Türleri
Masallar sınıflandırılırken 3 başlıkta incelenir. Bunlar hayvan masalları, halk masalları ve edebi (yapma) masallardır.
Masallar sembolik dil, mitik dönem ve temalarla bir anlatım planı içinde kurulan yapı birimlerinden oluşur. Yapı birimleri olan olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekan ile sembolik dil ve anlatım masalın insanın mitik biyografisine dair işaret ettiği göstergeler bütünüdür.
Olağanüstü olayların anlatıldığı ve gerçek hayatta olmayan varlıkların yer aldığı bir öykü türü olan masalın bölümleri bulunur. Masal kaç bölümden oluşur diyenler için bu öyküler, toplamda beş kısımdan meydana gelir. Sırasıyla masal bölümleri arasında, döşeme, serim, düğüm, çözüm ve dilek yer alır.
Serim bölümünde masalın ana kahramanları genel özellikleri ile birlikte tanıtılı. Düğüm bölümünde gerçekleşen olaylar çözüm bölümünde bir sonuca bağlanır. Masalların beşinci ve son bölümü ise ''dilek'' olarak isimlendirilir. Bu bölüm de genellikle ''gökten üç elma düşmüş'' diye başlar.
Masal terapi yöntemi; çocuklar için en fazla yardım alınan psikolojik tekniklerden birisidir. Masal terapide temel anlayış masal ve kahramanları aracılığıyla çocuk ve yetişkinlerdeki duygu durumunu anlamaktır.
Halk anlatılarının, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan türlerine masal denir.
2) Serim; Kişi, zaman, mekan ve olay bilgisi verilir. 3) Düğüm; Olaylar karışır ve çıkmaz girer, heyecan artırıcı durumlar ifade edilir. 4) Çözüm; Olaylar çözüme varır. 5) Dilek; Masal sonucu iyiye bağlanır ve olumlamalar verilir.
'Arapça "mesel" kelimesinden dilimize geçmiş olan ve Anadolu'da , "masal" olarak kullanılan terim, diğer Türk diyarıarında "ertegü, ertek, erteki, çöçak" gibi kelimelerle ifade edilmektedir.
Tamamen hayal ürünü olan, bilinmeyen bir yer ve zamanda geçen, dinleyicileri inandırmak iddiası bulunmayan nesirle söylenen kısa anlatı türüdür. Değişik bölgelerimizde, metel, matal, metelok, mesel, mesele, misal v.b. olarak adlandırılır.
Masal ve mitolojilerde sıkça görülen bir tema, kahramanın yolculuğudur. Kahraman, genellikle olağanüstü bir görevi yerine getirmek veya bir zorluğu aşmak için yola çıkar. Bu yolculuk, fiziksel, duygusal veya manevi bir değişimle sonuçlanır. Masal ve mitolojiler, iyilik ve kötülük arasındaki savaşı sıkça işler.
Masallar; döşeme, serim, düğüm, çözüm ve dilek bölümlerinden oluşur: Döşeme: Dinleyicinin ilgisini çekme amacı taşıyan tekerleme bölümüdür.
Masal tekerlemeleri dinleyenleri şaşırtmak, eğlendirmek ve keyiflendirmek için anlatımı hazırlayan anonim bir türdür. Masal tekerlemeleri masalın başında ortasında veya sonunda yer alan ses ve sözcük benzerliklerinden yararlanılarak oluşturulan yarı anlamsız sözcüklerden ya da sözlerden oluşur.
Masallarda kurnaz, hilebaz, kötü kalpli, acımasız, inatçı, gözü doymaz, kendi menfaatlerini her şeyin üzerinde tutan, başkalarına kötülük yapmaktan zevk alan sadist bir kişidir Köse. Kısaca söylemek ge- rekirse o, bütün olumsuzlukları üzerinde taşır.
taşıyıcı bölüm ve döşeme kaplaması olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Herhangi bir döşemenin alt yüzü bir alt katın tavanıdır. Bir binanın zemin katının döşemesi veya bodrumlu bir binanın bodrum döşemesi olabilir.
Şimdi size örnek masal yazma adımlarını sıralayacağız. Masala başlarken “bir varmış bir yokmuş” ya da “evvel zaman içinde..” diye tekerlemeler ile başlayın. Daha sonra masaldaki iyi ve kötü kahramanları belirleyin. Diğer yan kahramanları da belirlemeyi unutmayın.
Bu değerler yardımseverlik, sevgi, din, dürüstlük, cesaret, sorumluluk, saygı vefa, çalışkanlık, adalet, vatanseverlik ve sabır değeridir. Masallarda en sık kullanılan değerin yardımseverlik değeri olduğu ortaya çıkmış bu değeri sırasıyla sevgi, din ve dürüstlük değeri izlemiştir.
Masal sınıflandırma konusunda ilk önemli tasnifi ise Anti Aarne yapmış ve masalları; hayvan masalları, asıl halk masalları ve fıkralar olarak üç gruba ayırmıştır (Sakaoğlu, 1999: s. 10-13).
Masal türündeki ilk eser ise Hint Edebiyatından, Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne"dir. "Binbir Gece Masalları" da ilk örnekler arasındadır. Avrupa'da ise bu türün var olmasını sağlayan kişi, La Fontaine'dir.
Ait olduğu toplumun kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan masallar, sözlü anlatım türünün en eski temsilcileri arasındadır. Sözlü edebiyat geleneğinin önemli bir parçası olan masalların, Türk kültüründe ve edebiyatında yeri oldukça kıymetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri