Bordrolama ve Özlük İşleri Nedir, Ne İşe Yarar? İşletmeler iş kanununa göre çalışanlarının maaşlarından yapılan kesintileri, varsa ek ödemeleri bordroya işlemek zorundadır. Maaş ödemesi ve bordro oluşturma sürecinin tamamı bordrolama süreci olarak adlandırılır.
Geniş anlamı ile bordrolama, bir hesabın ayrıntılı ve belgeler aracılığıyla çizelgesinin hazırlanması anlamında kullanılır. Bordro içerisinde ödeme yapılan miktar, zaman, eklentiler ve kesintilere detaylı bir şekilde yer verilir. Her dönem yenilenmesi gereken bu belgelerin resmi niteliği bulunur.
Bordrolama hizmeti, iş yerinde çeşitli amaçlarla hazırlanan, tüm faaliyetlerin hukuka uygun bir şekilde belgelenmesini sağlayan bir hizmettir. Teknik bordrolama hizmeti, her çalışanın tüm maaş ve hak edişlerini kanunlara göre verileri gizli tutarak düzenlemektir.
Personelin emeğinin karşılığını aldığının bir ispatı olan belgeye bordro adı verilir. Ücret pusulası olarak da bilinir. Yorumlamaya ve değerlendirmeye açık olmayan, kanunlarla sabit bir belgedir. İlgili belge hakkında bilgi sahibi olmak için doküman üzerinde yer alan verileri ve parametreleri öğrenmek gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
Bordro ve özlük işleri uzmanı, yeni işe başlayan personelin işe giriş evraklarını hazırlamak, maaş bordrosunu düzenlemek ve personel işten ayrılana kadar özlük hakları ile ilgili tüm süreci takip etmekle sorumludur.
İşlem Bordrosu (Kendi Çekimiz) Firmanın kendi çeklerindeki durum değişiklikleri için kullanılır. İşlem Bordrosu (Borç Senedimiz) Firmanın borç senetlerindeki durum değişiklikleri için kullanılır.
Genel ve özel bütçeli kurumlarda çalışan ve maaşları KBS üzerinden hesaplanan personelin maaş bordroları her ayın 14' ü sabahından itibaren e-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait maaş bordroları ise her zaman alınabilmektedir.
Bordro Uzmanı, bordro sürecinin yönetiminden sorumlu insan kaynakları profesyonelidir. Şirket personelinin çalışma sürelerini hesaplamak ve fazla mesai, ikramiye vb. faktörleri de göz önünde bulundurarak maaş miktarlarını belirlemekle sorumludur.
Sigortalı olarak bir işte çalışanlar ya da çalışma hayatını sonlandırmış olan emekliler, aylık maaşlarını gösteren belgeleri işverenden veya devlet kurumlarından talep edebilir. Maaş bordrosu olarak adlandırılan bu belge, resmi evrak olup kişinin maaşında hangi kesintiler ya da ilaveler yapıldığını gösterir.
Diğer taraftan İş Kanunu 37. Maddesinde “İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.
Hesaplanma işlemlerinin yapılmasına da bordrolama adı verilir. Damga vergisi, SGK gelir vergisi ve asgari geçim indirimi gibi birçok vergi çeşitlerinin hesaplanması da bordro uygulamaları olarak nitelendirilir. Genel olarak bordro, bir hesabın tüm ayrıntılarının gösterilmesi için hazırlanmış çizelgedir.
Puantaj, ticari bir kurumda faaliyet gösteren personelin saatlik ya da günlük olarak çalıştığı sürelerin kayıt altına alınması ve gerektiğinde rapor haline getirilmesidir. Genellikle günlük çalışma saatleri üzerinden hesap edilir. Ay sonu geldiğinde puantaj verileri bordro hesaplamada kullanılır.
İşverenin işçiye yaptığı iş karşılığında yaptığı ödemeyi, bütün vergi ve kesintilerle beraber gösteren ve işçinin çalıştığı süre boyunca sistematik ve dönemsel olarak düzenlenen belgeye maaş bordrosu adı veriliyor.
Bordro ve özlük işleri bölümü firma içinde yer alan çalışanların evraklarının olduğu kısımdır. 4857 sayılı iş kanunun, 75. Maddesi ile düzenlenmiş olan ve işverenin yükümlülüğünde bulunan çalışanların özlük dosyaları ile ilgilenen kişiye ise bordro özlük işleri müdürü adı verilmektedir.
Bordro, işverenin personeline her ay yaptığı iş karşılığı olarak ödediği ücreti kayıt altına aldığı belgedir. İşverenler, her ay ödedikleri maaşları bordrolaştırmak ve kayıt altına almak zorundadır. Maaş bordrosu, her ay periyodik olarak hazırlanıp ilgili kurumlara iletilmelidir.
Özel bir şirkette çalışan kişiler de her ay düzenli şekilde aldıkları maaşların maaş bordrolarını çalıştıkları iş yerlerinden alabilirler. Özel şirketlerde, maaş bordrosu iş yerinin muhasebe departmanından alınabilir.
Memurlar bordro sorgulamalarını E devlet üzerinden yapabilir. Sistem üzerinden geçmişe yönelik maaş bilgisi de görüntülenebilir.
OCAK 2023 E-BORDRO YAYINLANDI MI? Memur maaşları her ayın 15'inde yatırılıyor. e-Devlet üzerinden erişime açılan memur maaşı bordroları ise maaş gününden bir gün önce yayınlanıyor. Ocak 2023 maaş bordoları e-Devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Memurlar için maaş bordroları her ayın 14. gününü de yayınlanır. Ayın 14. gününde elektronik bordrolar e-Devlet sistemine yüklenmiş olur. Olası olmasa da bu tarihten sonra e-Bordro belgesini görüntülemekte sorun yaşayan çalışanlar bağlı oldukları oluşumun muhasebe birimine başvurabilir.
İş Kanunu böyle bir belgeden bahsetmezken, sosyal güvenlik ve vergi mevzuatı gereğince bordronun düzenlenmesi ve işçiye imzalatılması gerekmektedir. İşyerlerinde ücret bordrosu düzenleyen personelin sıkıntılarından biri, işçilere bordro ve ücret hesap pusulası imzalatmaktır.
Bordro Tarihi: İşlemin yapıldığı günün tarihidir. Bordro tarihi bilgi girilmesi zorunlu bir alandır. İşlemlerde ve raporlarda bordrolar numaralarına göre olduğu gibi tarihe göre de aranır, kullanılır veya sıralanır.
Maaş bordrosu ve ücret bordrosu olmak üzere iki adet türü vardır. Maaş bordrosu: Emekli Sandığına tabi memurlar için peşin ödenen paraları gösteren bordrolara denir. Ücret bordrosu: İşveren tarafından her ay işçiye ödenen tüm paraları gösteren bordrolara denir.
Yan ödeme; emekli keseneğine, damga vergisi ve gelir vergisi kesintisine tabidir ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi personele ödenmemektedir. Yan ödemeye hak kazanma takip eden aybaşından itibarendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri