"Mavi, yeşil ve morun tonları, uykusuzluktan şikayet edenlerin yardımına koşuyor." Yatak odanızın duvarlarının, çamaşırlarınızın ya da panjurların rengini yeşil, mavi veya mor tonlarına değiştirerek özlemini çektiğiniz deliksiz uykuya kavuşabilirsiniz.
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
Uyku için en ideal yatak odası rengi "mavi"
Göz retinası ve ilişkili olduğu gangliyon bağlantıları adı verilen özel sinir hücreleri özellikle mavi renge duyarlıdır. Maviyi gördüğünde beyne huzurlu bir ortamda olduğun iletisi gider, nabzın düşer, güvende ve rahatlamış hissedersin.
Akşam güneşi daha sıcak bir tonda ışıklar verir, mavi ışıklar azalmış aksine kırmızı ışıklar artmıştır. Kırmızı ışıklar sakinleşmenize yardımcı olur ve sizi yaklaşan uyku aşamasına hazırlar.
Mavi ışık ve uyku düzeni
Araştırma sonuçlarına göre mavi ışık, melatonin üretimini diğer bütün ışık türlerinden daha fazla etkiliyor. Mavi ışığın kısa dalga boyu, vücut bu tür ışıklara daha duyarlı olduğundan melatonin üretiminin azalmasına sebep oluyor.
İlgili 17 soru bulundu
Sarı Her zaman uyku getiren bir renk olmasa da mutlu çağrışımları nedeniyle sarı bir yatak odasında uyanmak iyi hissettirebilir. Mavi ve yeşilde olduğu gibi, dikkatinizi uykunuzdan uzaklaştırmaması için daha açık tonları tercih edin.
Mor, kırmızı, kahverengi, altın ve gri uykuyu engellediği için bu renklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca daha iyi bir uyku için sessiz, karanlık ve serin bir ortam yaratılması önerilir. Egzersiz yapmak, uyku ritüeli yapmak ve yatmadan önce büyük bir yemek, alkol veya kafeinden kaçınmak da uyku kalitenizi artırabilir.
Yatıştırıcı etkisiyle gün içindeki gerginliğin azalmasında etkili bir renktir. Doğanın rengi olan yeşilin soğuk tonları, pastel tonlarla yatak odalarında kombinlenebilir. Stresi azaltmada etkili olarak bilinen yeşil rengi, nevresim takımlarında, battaniye ve puflarda kullanılabilir.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Gece dolunay esnasında yayılan mavi ağırlıklı ışık aynı frekanstaki beyaz veya sarı ışıktan daha düşük bir etkiye sahip. Fareler üzerinde yapılan deneylerde mavi ışığın azaltılsa bile uyku düzeninde sıkıntılara yol açtığı görülmüş.
Dorak'a göre vücudumuz hücre yenileyici, bağışıklık sistemi düzenleyici melatonin hormonunu gece karanlığında salgılıyor. "Karanlıkta uzun ve düzenli uyku'' bu salgıyı arttırıyor ve kansere karşı bağışıklığı güçlendiriyor.
Gündüz mavi, gece kırmızı ışık
Mavi ışık gündüzleri fayda sağlarken geceleri oldukça yıkıcı bir etki yaratır. Bu nedenle kırmızımsı veya sıcak tonlardaki ampul veya lambalar gece kullanımı için daha uygundur ve hatta uykuya dalmak için bu ışıkların yoğunluğu daha da düşürülmelidir.
Mavi renk yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, güveni ve bilgeliği simgeler.
Mor, lüks yaşamın, burjuvazinin rengi olarak düşünülüyor. Aynı zamanda morun melankolik bir etkisi de var. Koyu tonlardaki mor rengin kişiyi hüzne ittiğine inanılıyor. Bu açıdan depresyona giren kişilerin moru sıklıkla tercih ettiği görülüyor.
Sarı ve turuncu tonları yatak odalarında sıcak bir etki yaratmaktadır. Ayrıca yine bu renklerin kasları gevşettiği bilinmektedir. Pembe rengi ise insanlara pozitif enerji vermektedir.
Üç gün boyunca yani toplamda 72 saat boyunca uyumamak, sanıldığından çok daha zor bir durumdur. Uykuya kısa kısa dalmalarınız çok daha sık olacaktır. Algınızı önemli derecede bozacak olan 72 saatlik uykusuzluk durumunda, tüm durumlar birbirine karışmış gibi gelip, algınız bozulabilir.
Yapılan araştırmalar genellikle yetişkinlerin günlük uyku süresinin ortalama 8 saat olması gerektiğini gösterir. Uyku süresi 6 saatten az ve 11 saatten fazla olmamalıdır.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Evre 3 çoğunlukla gecenin ilk yarısında daha yoğun olup “derin uyku” dediğimiz dönemdir. Bu dönemde uyanmak için daha yoğun, güçlü bir uyarana ihtiyaç duyulmaktadır. Evre1'den 3'e kadar olan süreç uykunun non-REM dönemini oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri