Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak, Heimlich Manevrası yapılır. Yetişkin ve Çocuklarda Heimlich Manevrası; Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir.
Hastanın yanında veya arkasında durulur. Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur. Tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakılır, açıldıysa işlem durdurulur.
✓Bu durumda hastaya dokunulmaz, hasta öksürmeye teşvik edilir. Hastanın arkasında beklenmelidir. ise Heimlich' ten önce hasta öne hafifçe eğilerek iki kürek kemiği arasına 5 kez el topuğu ile vurulup, ağız kontrol edilmelidir.
Hava yolunun, solunum için gerekli havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma, hava geçişinin tamamen engellendiği tam tıkanma yada azda olsa bir miktar hava geçişinin olduğu kısmi tıkanma şeklinde olabilir.
Tam tıkanma belirtileri:
Nefes alamaz, Acı çeker, ellerini boynuna götürür, Konuşamaz, Rengi morarmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Tam Solunum Yolu Tıkanması
Hava girişinin tamamen engellendiği duruma ise tam tıkanma denir. Kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır.
Nefes alamama, acı çekerek elleri boyuna götürme, konuşamama ve morarma 'tam tıkanma' belirtileridir. Bu durumda 'Heimlich manevrası' yapılır.
Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. İki türlü tıkanma vardır: • Kısmi tıkanma: Az da olsa, bir miktar hava geçişinin olduğu duruma kısmi tıkanma denir. Kısmi tıkanma durumunda; kişi öksürür, nefes alabilir, konuşabilir.
Solunum zorluğu çeken, bilinci açık tüm hasta ve yaralılara, yarı oturur pozisyon verilir.
❖Bu durumda hastaya dokunulmaz, öksürmeye teşvik edilir. Eğer kişinin hava yolunda yeterli hava giriş- çıkışı mevcutsa, Yaralı öksürmeye teşvik edilmeli, yakından izlenmeli ve başka bir girişimde bulunulmamalıdır. Yaralının arka tarafında yer alınmalıdır.
Yutulan veya hava yoluna kaçırılan yabancı cismin, hava geçişinde azalmaya neden olması sonucu ortaya çıkan tabloya “kısmi tıkanma” denir. Kısmi tıkanmada az da olsa bir miktar hava geçişi vardır. Kısmi tıkanma durumunda kişi; Öksürür, konuşabilir.
25) Bilinci açık bebekte hava yolunda tam tıkanıklık varsa ilkyardımda ne yapılmalıdır? 5 kez sırta vuru, 5 kez göğüs kemiğine bası uygulanır.
Heimlich manevrası için hastaya arkadan kollar dolanır, kişinin karın bölgesinde göğüs kemiğinin bittiği yer ile göbek deliğinin orta kısmına bir el yatay bir yumruk yapılarak koyulur. Diğer el ile ise yumruk kavranır. Hasta yere paralel şekilde eğik halde iken 5 kez, yumruk arkaya ve öne çevrilerek manevra yapılır.
Hasta yaralı çok hafifçe öne eğilerek iki kürek kemiğinin ortasına sert ve süpürür tarzda beş altı kez vurulur. Cisim çıkıp çıkmadığı gözlenir. Cisim çıkmadı ise göğüs kemiğinin bittiği noktanın hemen altına yumuşak dokuya bir el yumruk yapılarak konulur.
Üst solunum yolu enfeksiyonu, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırma ve burun akıntısı şeklinde ortaya çıkan boğazı ve sinüsleri etkileyen enfeksiyon içeren hastalıktır. Genellikle rinovirüs nedeniyle oluşan üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle, soğuk algınlığı, larenjit, boğaz ağrısı ve sinüzit gibi durumlara neden olur.
Kurtarıcı, hastanın arkasına geçmeli, hastanın göbek çukuru ile göğüs kafesi arasına bir elini yumruk yaparak yerleştirmeli ve diğer eliyle de destekleyerek içe yukarı şekilde 5 kez baskı uygulamalı.
Heimlich manevrası, kişinin bilincinin açık ancak soluk borusuna kaçan cisim sonrası boğulma tehlikesiyle karşı karşıya durumlarda uygulanır. Öncelikle kişinin arkasına geçilir ve kollar karnın etrafına dolanır. Daha sonra göğüs kafesiyle göbek deliğinin ortasına yatay yumruk yapılır.
Heimlich manevrası, kazazedenin çene kısmının kavrayıp, omuriliği korumak için boynu sabitlenerek, baş ve boyunla birlikte omuriliğine zarar gelmeden yaralının tek hamleyle dışarı çıkarıldığı yöntemdir.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Dakikada 100 bası olacak hızda 30 kez basıdan sonra 2 kez nefes verilir. (Yetişkin ve çocuklarda nefes verme hızı dakikada 15– 20 kez olacak şekilde ayarlanır) 30 bası 2 nefese 1 tur denir. İlk yardımcı tek başına ise 5 turdan sonra 112 aranır.
Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri