KABAYEL ( LODOS ) : Güney / batıdan esen bu rüzgâr Şubat'ın 15 inden sonra ortaya çıkar. Eğer geç kalacak olursa “Hastası araba ile gelir” derler ki, hasta bile olsa arabaya binip öyle gelir anlamındadır. Bu rüzgâr ılık estiği için karları eritir.
Basınç farkı fazlalaştıkça rüzgarın hızı ve hamlesi artar. Poyraz, aynı zamanda kış mevsiminde Türkiye'nin kuzey kıyılarında, Karadeniz'de ve Karadeniz'e bakan taraflarda kar yağışına neden olur. Tüm yaz boyunca Doğu Akdeniz'de düzenli olarak esen kuzeybatılı rüzgar.
Lodos etkili olduğu deniz kıyılarında bol yağışa neden olur. Bu yüzden “ Lodos' un gözü yaşlıdır “ denilmektedir. Ani kar erimeleri yüzünden sel ve su taşkınlarına neden olur. Çığ gibi doğal afetlere neden olur.
Genel olarak İstanbul için hâkim rüzgâr kuzeydoğu'dur ve bu yönden esen rüzgâr poyraz olarak adlandırılır. İstanbul'un ikinci hâkim rüzgâr yönü güneybatıdır ve bu yönden esen rüzgâra lodos adı verilir.
Hangi rüzgar hızı tehlikeli? 10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
İlgili 24 soru bulundu
Poyraz kuzeydoğu yönünden esen rüzgardır. Soğuk bölgelerden esmesi sebebiyle soğuk rüzgar türleri arasında yer alır. Kış aylarında hava koşullarının da elverişli olduğu hallerde poyraz ile birlikte özellikle Marmara, Karadeniz yoğun kar yağışı alabilmektedir.
5 knots = 2 bofor (hafif rüzgar) iken, 30 knots = 7 bofor (fırtınamsı rüzgar) olarak ifade edilecektir.
Kuzey Balkanlar ve Rusya'da meydana gelen alçak basıncın neden olduğu rüzgar türüdür. Fön rüzgarı özellikleri taşıyan Karayel, yüksek bölgelerden aşağıya doğru ısınarak eser.
Rüzgârlar estikleri yönlere göre isim alırlar. Kuzeyden esene yıldız, güneyden esene kıble, doğudan esene gündoğusu, batıdan esene günbatısı, kuzeydoğudan esene poyraz, kuzeybatıdan esene karayel, güneydoğudan esene keşişleme, güneybatıdan esene ise lodos denir.
Lodos rüzgarı denizciler için tehlikelidir çünkü açık havada uyarı vermeden gelir ve 9-10 Beaufort'da esebilir. Çoğu gemi bu koşullar altında seyredemez. Soba zehirlenmelerine neden olan bir rüzgârdır.
Türkiye'de kuzeyden esen rüzgara yıldız, kuzeybatıdan esen rüzgara poyraz ve doğudan esen rüzgara gündoğdu denir. Bu üç rüzgar soğuk rüzgarlardır. Türkiye'de güneydoğudan esen rüzagara keşişleme, güneyden esen rüzgara kıble, güneybatıdan esen rüzgara lodos ve batıdan esen rüzgara ise gün batısı denir.
Rüzgar Çeşitleri
Rüzgarlar başlıca üç gruba ayrılır: Sürekli rüzgarlar. Devirli (mevsimlik) rüzgarlar. Yerel rüzgarlar.
Poyraz: Kuzeydoğudan esen bir rüzgâr çeşidi (İsmi Yunan tanrısı Boreas'dan çevirme). Kışın kar ve soğuk getirir. Deniz hafif çalkantılı ve dalga üstünde beyaz köpükler olur.
LODOS. Türkiye'nin batı kesimlerinde, güney batı yönlerden esen sıcak rüzgar. Bazen hızı ve hamlesi 40 ile 60 Knots'a kadar ulaşarak etkili olur. Denizciler için oldukça önemlidir.
Orta fırtına: Saatteki hızı 50 km.'yi bulan rüzgarlardır. Denizde durmak güçleşir, dümene hakimiyet zorlaşır. Kuvvetli rüzgar: Saatteki hızı 35-40 km.'dir. Büyükçe dalgalar meydana getirir.
Barrow Adası
Avustralya'nın kuzey batı kıyılarındaki bu küçük adada şiddetli rüzgarlara tanık olunuyor. 10 Nisan 1996'da yaşanan rüzgarın hızı saatte 408 km olmuştu. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bunu kaydedilen en şiddetli rüzgar olarak niteliyor.
Rüzgarın yönü denizden olduğunda deniz meltemi, karadan olduğunda kara meltemi olarak adlandırılır. Deniz meltemi en şiddetli olarak karaların en fazla ısındığı öğleden sonra saatlerinde görülür.
Rüzgarın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km'nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar, genellikle yağmur, kar ya da dolu hadiselerini de beraberinde getirir.
Yıldız poyraz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Kuzeydoğu ile kuzey arasında esen yel. Kuzey ile kuzeydoğu arası 22° 30`'lık yön.
Türkiye'de görülen yerel rüzgârlar, yıldız, poyraz, gün doğusu, keşişleme, kıble, lodos, gün batısı ve karayeldir. Yıl boyunca aynı yönde, daimi yüksek basınç alanlarından daimi alçak basınç alanlarına doğru esen rüzgârlardır. Alizeler, batı rüzgârları ve kutup rüzgârları olmak üzere üçe ayrılır.
(meteoroloji) Kuzeybatıdan esen, genellikle soğuk, bazen fırtına niteliğinde rüzgâr.
Ege'de 3-5 bofor rüzgar demek Midilli'nin kuzeyi için hiç bir anlam ifade etmez, sadece Kuzey Ege'de adalar tarafından yolu kesilmeyen rüzgarın hızını gösterir.
Knot, denizcilikte çok eski zamanlardan beri kullanılan bir ölçü birimi. 1 knot, saatte 1 deniz mili hıza eşit. 1 deniz mili de 1,852 kilometreye eşit. Yani 1 knot, saatte 1,852 kilometre hız demek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri