Kaktüs bakımı kolay bir bitkidir. Genellikle sıcak ortamları sever. Güneş alan yerlerde sağlıklı büyüyüp gelişir. Evlerde ve ofislerde kaktüs bitkisi yetiştiren kişiler pencere kenarlarında bakmaları onların ideal ortamlarıdır.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Stres ve Gerginliği Azaltma: Kaktüs bakmak, gözleri yormadan uzak nesnelere odaklanma imkanı sağlayarak stresi ve gerginliği azaltabilir. Oksijen Üretimi ile Solunum Sağlığına Katkı: Kaktüsler, fotosentez sırasında oksijen üretirler, bu da iç mekanlardaki hava kalitesini artırarak solunum sağlığına katkıda bulunabilir.
Evinizde, ofiste, mutfakta ve aklınıza gelecek her yerde büyümeye uygun olan kaktüs bitkisi, dikenli yapısıyla dikkat çekmektedir.
Kurak bölgelerde doğal olarak yetişen kaktüs (cactus) bitkisi, su depolama yetenekleriyle ünlüdür. Kaktüsler, ilginç görünümleri ile yaygın olarak tercih edilen salon bitkileri arasında yerini almıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Kaktüs kışın nasıl bakılır? Evlerde yetiştirilen süs bitkisi kaktüsler sıcak iklim yapısına ayak uydururlar. Bu sebeple kaktüsler kışın sıcak yerlerde yetişebilir. Havadar yerlerde muhafaza edilmesi gereken bu bitkiler kapalı oda veya balkonda, arada havalandırmak şartıyla yetiştirilir.
Kaktüsler çok yağış ve su istemeyen bitkilerdir. Genellikle çöllerde ve sıcak iklimlerde yetişirler.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
Kaktüs bitkilerine asla hayvan gübresi verimi tavsiye edilmez. Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Kaktüs bitkisi çöl bitkisi olduğundan ısıya karşı oldukça dayanıklı bir bitki türüdür. Bu nedenle kaktüs bitkinizi direk güneş alan alanlarda bakmanız gerekir. Ayı zamanda kaktüs bitkisi soğuk havalara karşı hassas bir bitki değildir. Bu nedenle soğuk havalarda ortam ısısını arttırmanıza gerek yoktur.
Tavşan kulağı, bol miktarda güneş ışığı almaktan çok hoşlanır. Bu yüzden günde en az 4 saat doğrudan güneş ışığı almalıdır. Mümkünse güneye bakan ve doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınında konumlandırılmalıdır.
Dikenli görünümü ve korkutucu yapısı olmasına rağmen, kaktüsler kıskançlığı, dikkatsizliği, dağınık düşünceleri ve nazarı yener ve dağıtır.
Yılbaşı kaktüsü ya da yılbaşı çiçeği olarak bildiğimiz bu bitki de yatak odalarında bulunması faydalı bitkilerdendir. Kırmızı, pembe veya beyaz çiçekleri olan bu bitkiyi balkon veya pencere önlerinde büyütebilirsiniz. Ancak havaların soğumaya başlaması ile birlikte evlerinize, yatak odalarınıza almalısınız.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Çiçek açması için kaktüsü doğru bir saksıya koymanız gerekmektedir. Kaktüsün boyutu ile saksı uyumlu olmalıdır. Ayrıca torflu çiçek toprağı kullanmak daha uygun olacaktır. Ayrıca kaktüsün yeterli miktarda güneş almasını sağlamanız çiçek açması için yararlı olacaktır.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Nem, kaktüslerde yumuşama başlatır. Bu yüzden ilk yapılması gereken şey, kaktüsleri toprağından çıkarmak ve kuru zeminde 5-10 gün arası bekletmektir. Kaktüsün bol suya ihtiyacı yoktur. Ancak düzgün büyümesi için düzenli aralıklarla su verilmesi gerekir.
İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kaktüs yetiştirmek için en ideal ortam balkondur. Kapalı yerde kaktüs yetiştiriyorsanız odayı gün içinde sık sık havalandırmanız gerekmektedir. Gübre: Sukkulent ve kaktüslere asla hayvan gübresi verilmemelidir. Halk arasında 'vitamin' olarak bilinen suni gübrelerden vermeniz gerekir.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
Kaktüs, anti-oksidatif flavonoid aktivitesi ile beyin koruyucu bir etki sağlar. Kaktüs yaprakları, içerdiği fitokimyasal maddeler ile özellikle meme, prostat, kolon ve karaciğer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Kaktüs bitkisi çöl bitkisi olarak bilinmektedir. Evlerde kullanılması önerilen bu bitkinin hava kalitesini yükselttiği, radyasyonu azalttığı ve stresi düşürdüğüne yönelik açıklamalar da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra evde çiçek ya da farklı türdeki bitkileri beslemek zaman harcanması gereken bir süreçtir.
Kaktüsler genelde çok sulanmaktan ölen bitkilerdir. Kaktüsler fazla suyu sevmezler, çürümelerine neden olur. Su istedikleri zamanlar büyüme dönemleri olan Mart- Ağustos ayları arasıdır. Bu aylar arasında kaktüslerinizi sulayabilirsiniz fakat sulama yaptığınızda hava mutlaka güneşli ve sıcak olmalı.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar.
Toprak, kalın kumlu, torf ve pomzalı olmalıdır. Gevşek yapılı topraklar, kaktüs köklerinin daha iyi büyümesini sağlar.
Torf toprak kullanıldığında kaktüsler çürüme sorunuyla karşı karşıya gelebilir. Kaktüs köklerinin rahatça büyümesi ve hareket etmesi için toprağın sıkışık olması önerilmez. İnce kumlu karışım toprak kullanmanız önerilir. Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu kullanmanız önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri