Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mubarekfuri, Tuhfetü'l-Ahfezi, V, 333). Erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması caiz ise de siyah renge boyaması mekruh görülmüştür.
Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mübârekpûrî, Tuhfetü'l-ahvezî, 5/353-361 [1752-1753]). Erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması câiz ise de siyah renge boyaması mekruh görülmüştür.
“Saçı siyahın dışındaki renklere boyamak âlimlerin ittifakıyla caizdir.
Çünkü ihtiyarların beyazlaşan saçlarını siyaha boyamalarında, daha genç görünmek suretiyle başkalarını aldatma söz konusudur. Ancak gençler için böyle bir durum söz konusu değildir. Saçı siyaha boyamanın caiz olduğu bir diğer durum da düşmanla cihad halidir.
Kadınların kocalarına şirin görünmek için saçlarını siyaha boyamaları caizdir.
İlgili 30 soru bulundu
Diyanet açıklamasına göre erkeklerin saçlarını siyah dışında bir renge boyaması caiz olarak kabul edilmiştir. Ancak genç yaştaki erkeklerin saçları beyazlamışsa eğer siyah renge boyamalarında bir sakınca görülmemiştir.
Peygamber şöyle buyurmuştur: 'Bu beyaz saçın rengini değiştiriniz ve siyahtan sakınınız. ' Ancak saçı beyazlaşan kimse genç olursa, siyaha boyamasında da bir sakınca görülmemiştir.
Sonuç olarak erkek veya kadının beyazlaşan saçlarını sarı veya kızıl renge boyamaları müstehap görülmüş; siyaha boyamaları ise, sağlam görüşe göre, caiz görülmemiştir. Ancak genç kimsenin siyah boya kullanmasında da bir sakınca yoktur.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Saçı siyaha boyatmak günah mı sorusu için Diyanet'ten açıklama geldi. Diyanet'e göre erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması câiz ise de siyah renge boyaması mekruh görülmüştür.
Siyah saç, dünyadaki tüm insan saç renkleri içinde en koyu ve en yaygın olanıdır. Sarışın ve kahverengi saç ile beraber tüm dünyada yaygındır. Baskın bir genetik özelliklidir ve tüm geçmişlerden ve etnik kökenlerden olan insanlarda bulunur.
Ebî Vakkas, Ukbe b. Âmir, Hasan, Hüseyin ve Cerîr gibi sahabilerin bunu uyguladıkları nakledilmektedir (Şevkânî, Neylü'l-evtâr, I, 367, 373). Kadınlar için ise bir sınırlama yoktur. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus, kadının saçını ve vücudunun diğer mahrem yerlerini yabancı erkeklere göstermemesidir.
Kaş boyama da saç boyama gibidir. Kadının kaşlarını boyatıp yabancı erkeklere göstermesi caiz değildir. Ayrıca abdest ve gusülde kaşların da yıkanması farzdır. Bu bakımdan alta su geçirmeyen cinsten boyaların sürülmesi abdeste mani olur.
Saç renklerinin genetiği henüz kesin olarak belirlenmemiştir. Bir teoriye göre, en az iki gen çifti insan saçı rengini kontrol eder. Bir fenotip (kahverengi / sarışın), baskın bir kahverengi alele ve resesif bir sarışın alele sahiptir.
Değerli kardeşimiz, Bu boya abdeste ve gusle mani olmayan türden bir boya ise, boyalı saç üzerine mesh yapılabilir. Insanların saçları genel olarak sarı, kızıl, kahverengi veya siyah renkte olur.
Dövme yaptırmak dinimizce yasaklanmış olmakla birlikte cilt üzerinde bir tabaka oluşturmayan dövmeler abdest ve gusle engel değildir. Fakat deri üzerine yapılarak suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler abdest ve gusle mani olacağından namaza da engel teşkil eder.
Protez saçla abdest alınmasında herhangi bir sakınca yoktur. Eğer protez saç su geçiriyor ise bu durumda kişiler dini görevlerini istedikleri gibi yerine getirebilirler.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturan, suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin abdest ve gusül abdestine engel teşkil ettiğini açıkladı. "Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Kızıl saçın nedeni mutasyona uğramış MC1R geni ve bu gen taa neandertallere kadar uzanıyor. Eğer bu geni taşıyorsanız sizin kızıl olmanıza gerek yok. Çocuğunuzun kızıl olması %25 gibi büyük bir olasılığa sahip.
Peygamberimiz kadının saçlarını traş etmesini yasaklamıştır. Hacda ihramdan çıkılırken erkeklerin saçlarını traş etmeleri istenirken, kadınların saçlarını, dörtte birini keserek kısaltlamaları istenmiş, Peygamber Efendimiz; erkeklere traş, kadınlara kısaltma vardır, buyurmuştur.
Tüm kanıtlar melanin üretmede önemli MC1R genine işaret ediyordu. Bu gen deri hücrelerinin renklenmesi yani pigmentasyonunu ve güneşe karşı morötesi ışınlardan korunmayı etkiliyor. Bu gen pek çok farklı şekilde ortaya çıkıyor ve çoğunlukla kızıl saçlara neden oluyor. Bu gene bu yüzden "kızıl gen" adı veriliyor.
Herpes, tifüs, sıtma ya da ağır grip gibi pek çok rahatsızlık da saçların ağarmasına neden olabilir. Bunun dışında, yoğun travma, radyasyona maruz kalma, tiroit bezlerinin aşırı çalışması, şeker hastalığı, kötü beslenme, ülserli kolit ve kansızlık da saçların beyazlamasına neden olan öteki faktörlerdir.
B12 vitamini eksikliği, tiroit fonksiyonlarında sorun olması, sağlıklı gıdalar yerine daha fazla abur cubur tüketmek, sürekli stres ve endişe yaşamak, genetik olarak yatkın olmak ve kimyasal saç ürünleri ve zararlı boyalar kullanmak erken yaşta saç beyazlamasına yol açan sebepler arasında gösteriliyor.
Hanefîler, süslenmek maksadıyla olmamak kaydıyla saç ve sakaldan ağaran saçların koparılmasında herhangi bir sakınca görmemektedirler. mealindeki hadisi zikretmek suretiyle, ağaran saçların koparılması yasağını bu genel anlamlı hadis ile desteklemiş olmaktadır.
Bir erkeğin, saçını örmeden, kulak ortası ve omuz başına kadar uzatması caizdir. Uzayan kısmı büker ve örerse, mekruhtur. Bu hâl, kâfirlere benzemektir. Örgüsüz olsa bile saçın daha fazla uzaması, kadınlara benzemek olacağından mekruhtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri