Podye; podya, tüfek sacı, kılıç sacı ya da şase ucu isimleriyle bilinmektedir. Şasinin bir parçası olan podye aracın ön kısmından, alt ve yan taraflarından gelebilecek darbeleri karşılayan bölümdür.
Oto Ekspertiz Raporlarında Çıkan “Podye İşlemli” Ne Anlama Gelir? Bu cümle genelde kaza sonrası olası göçükler sonucu hasarlı parçanın işçilikle düzeltildiği anlamını taşır. Parçanın içine göçtüğü durumlarda çeşitli ekipmanlarla çekme işlemi yapılır.
Doğru tamir işlemi gerçekleştirilmemiş podye işlemli araçlarda yol tutuşu gibi çeşitli problemlerin söz konusu olduğu görülebilmektedir. Dolayısıyla podye işlemli bir aracı satın almayı düşünen kişilere, uzman kişiler tarafından otomobillerin ekspertiz kontrollerini eksiksiz olarak yaptırmaları tavsiye edilir.
Ancak hasar yahut bakım sonrası değişimi veya tamiri yapılan podyelerin sonradan boyanması görünümde parlaklığa sebep olmaktadır. Bu parlaklık işlem görmüş podyeleri ayırt etmede en önemli noktalar arasında yer almaktadır. Şase ucu, kılıç sacı, tüfek sacı ve amortisör takozlarına kadar kaza anında etkilenir.
İlgili 36 soru bulundu
Her işlem görmüş podye bulunan aracın ya ön orta kısımdan ya da yanlardan kazaya karışmış olma ihtimali yüksektir. Bazı sert çarpma durumlarında da podye hasarı meydana gelebilir. Düzgün işlem görmemiş podye hasar durumlarında, aracın kontrol mekanizmalarında ve yürür aksamında bazı sıkıntılar yaşanabilir.
Araba şasisi aracın tüm parçalarının monte edildiği bir parçadır. Bir nevi omurga olarak da düşünülebilir. Çünkü bu parça aracı ayakta ve güvende tutan en önemli unsurdur. Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır.
Herhangi bir kaza sonucunda podye hasarı almış bir aracın en kısa sürede tamir edilmesi gerekir. Parça sert metalden üretilmiştir ve hasar alması durumunda aracın kullanılamaz hale gelmesine kadar büyük olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Ağır hasar kaydı, kaza sonucu aracın değerini en fazla %70 olarak kaybetmesi anlama gelmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların onarılarak eski işlevine dönmesi mümkündür. Aksi halde trafiğe çıkma izinleri bulunmayacaktır.
Genel olarak otomobillerde şasenin başlangıcı olarak kabul görmektedir. Kılıç sacı ve şase ucu adlarıyla da bilinir. Podyenin işlevi araçların alacakları olası darbelere karşı direnç göstermektir. Bu sebeple motorlu taşıtlarda sağlıklı bir hasar tespiti yapabilmek adına ilk olarak incelenen aracın parça podyesidir.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
Olası bir kazada, o direk ilk günkü sağlamlığında olmayacak ve gelen darbe rahatlıkla kabin içine zarar verebilecek nitelikte olacaktır. Ayrıca satarken de alıcı sayısı dip yapacak, genelde al satçı ve galericiler ile muhatap olursunuz. Bunlar sorun değilse alınabilir.
Aracın dış kaportasında boyalı aksamlar yer alır. Boyalı bu aksamlar aracın kasasında olabileceği gibi plastik de olabilir. Aracın boyalı olan dış yüzeyinde herhangi bir nedenle hasar veya renkte bozulmalar meydana gelebilir. Böyle durumlarda aracın boyasının yalnızca o bölgesinde onarılması işlemine lokal boya denir.
Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Hasarı olan şasi kaza sırasında kolayca dağılarak kaza sebepli oluşacak hem negatif hem de pozitif enerjiyi artırır. Podye hasarı da bütün olarak hasarlı bir şasi olduğu manasına geleceğinden bu kümede değerlendirmek yanlış olmaz. Podye hasarı olan araçlara binmek oldukça tehlikelidir.
Ön panel, ön tarafta bulunan farları tamponun, şasenin, Radyatörün, yedek su deposunun bulunduğu yerdir. Tüm bu parçalar aracın ön panelinde yer alır. Özellikle önden hasar almış araçlarda ön panelin durumu önemli bir konudur.
Ön panel farların,radyatörün,tamponun toplandığı onların montajlandığı yerdir. Ön panellin değişmesi her zaman büyük kaza olmasını gerektirmiyor bu kazanın durumuna göre değişiyor. Eğerki ön panele kadar değişecek kaza yapmış ancak podyalar ve şasi ye kadar ağır darbe almamışsa araç alınabilir.
Deposu hafif çökükse, ön kafa değişmişse,ön amortisörlerde hafif çizikler varsa, bir de 100 km/h yi geçince sallama yapıyorsa şasi ölmüş demektir. Bunlar yoksa bir sorun yok rahat ol. göz ile simetri kontrolü yapılabilir.
Aracın şasi kontrolünde şasinin bozuk olması, görünümünün de büyük ölçüde bozulmasına yol açar. Şasisi bozuk araçların kaportası ve kaporta elemanları da bozuk olur. Bunun yanında lastik yuvaları şasiye tam oturmayacağından, lastikler de dışa doğru çirkin bir görünüm sergiler.
Şasenin sağlamlığının, araçların her bir parçası üzerinde etkisi vardır. Dolayısıyla şasenin zarar görmemesi çok önemlidir. Şase kolu değişimi, şase kolu düzeltme işleminin fayda etmeyeceği durumlarda yapılır, yani bu değişimin yapılması için aracın gerçekten çok büyük bir kaza geçirmiş olması gerekir.
Podyede işlem varsa araç ön taraftan ciddi bir hasar almış demektir ve büyük ihtimalle hava yastıkları açılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri