Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Gelelim güneş ışığı ile ilişkisine: Domates bitkiniz çiçeklenene dek doğrudan şiddetli güneş ışığına ihtiyaç duymaz, hatta şiddetli güneş ışıkları bu sürece zarar verebilir. Ancak yine de gün içinde en az 8 saat aydınlık, gün ışığı alan bir yerde, örneğin pencere kenarında beklemelidir.
İç mekânda yetiştirilebilecek gölge bitkileri nelerdir? Guzmanya, dua çiçeği, orkide, salon sarmaşığı, küpe çiçeği, cam güzeli, begonya, gardenya, devetabanı, difenbahya gibi bitkiler; doğrudan güneş ışığı almayan iç mekânlarda yetiştirilebilir.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
İlgili 43 soru bulundu
Fasulye organik maddelerce zengin, çabuk ısınan,killi, kumlu ve geçirgen toprakları sever.
Olgunlaşma döneminde hava kuru olmalıdır. 10 °C'nin altındaki sıcaklıklar tanenin olgunlaşmasını engeller. Fasulye tınlı, pH'sı 7-8 olan tuzluluk ve alkali sorunu olmayan verimli topraklarda iyi yetişir. Fasulyenin çinko elementi isteği yüksektir.
Bu tarz bitkiler güneş istemeyen bitkiler olarak anılmaktadır. Bulundukları kapalı ortama ferah ve doğal bir hava katan az ışıkta yetişen bitki çeşitleri şunlardır: Gala çiçeği. Deve tabanı Kalatya bitkisi.
Bitkiler güneş ışığında olduğu kadar yapay ışık altında da sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam edebilir. Bitkilerinizin büyümesine yardımcı olmak için ideal ışık spektrumunu barındıran özel yetiştirme lambalarını kullanabilirsiniz.
Domates bitkisi, güneşi seven bir bitki olduğu için en az 6-8 saat güneş ışığı almalıdır. Sıcaklık olarak ideal olan aralık genellikle 18-24 °C'dir. Düzenli sulama da domates yetiştiriciliğinde kritik bir faktördür; toprak sürekli nemli tutulmalı ve uygun bir sulama sistemi kullanılmalıdır.
Domatesin olgunlaşması için güneş ve su çok önemlidir. Domatesin sulanması toprağın nemine göre değişebilir, ancak genellikle 3 gün de bir sulanması tavsiye edilir. Bu süre domatesin su ihtiyacını karşılamak için yeterli bir aralıktır. Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir.
Bitkiler genellikle yetişmek, gelişmek ve çiçek açabilmek için güneşe ihtiyaç duymaktadır. Bunun yanı sıra orman gibi kapalı bir coğrafyada evrimleşmiş bazı bitki türleri gölge alanları tercih etmektedir.
Salonlara ve evlerin diğer odalarına uygun, gölgede yetişen çiçekler arasında zambak, Arap saçı, dragon ağacı, aşk merdiveni gibi bitkiler de sayılabilir.
Karanlık ya da loş ortamlarda da pekala büyüyebilen bu güneş sevmeyen çiçekler arasında salon sarmaşığından begonyaya, dua çiçeğinden paşa kılıcına pek çok farklı ve güzel bitki görmek mümkün. Üstelik bu çiçekleri, ideal boyutları dolayısıyla evinin farklı köşelerinde rahatlıkla konumlandırabilirsin.
Deve tabanını evde ya da salonda konumlandırırken yarı gölgeli köşeleri seçmelisiniz. Güneşi doğrudan almayı sevmeyen bir yapısı vardır. Bu nedenle güneşin gördüğü ancak dik şekilde değmediği yerler bitkiniz için uygundur. Rüzgarı da şiddetli şekilde almaması önerilir.
Domates bitkileri güneşe ihtiyaç duyar. Saksıyı en az altı saat güneş alan bir yere yerleştirin. Eğer iç mekanda yetiştiriyorsanız, bitkilerin güneş ışığı alabileceği bir pencere önünde konumlandırabilirsiniz.
Norveç'te Oslo'nun batısında yer alan Rjukan kasabasının oldukça ilginç bir özelliği var. Etrafı yüksek dağlarla çevrili olan bir vadi içinde yer alan bu kasaba yıllardır hiç güneş görmüyor. 6 ay boyunca hiç güneş görmeyen ve kapkaranlık olan bu kasaba, sorunlarına buldukları çözümle herkesin ilgi odağı oldu.
Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner. Kendi etrafında dönmesi de 1 günü oluşturur. İşte bu dönme hareketi de gece ve gündüz kavramlarını oluşturur. Dünya'nın Güneş gören tarafında gündüz olurken, Güneş görmeyen tarafında ise gece oluşur.
Çiçeklenme döneminde çapalama işleminden kaçınılmalıdır. Vegetasyon devresinde Taze fasulye bitkisinin su ihtiyacı en az 300-450 mm dir. Bitkiler generatif devrede tam çiçekte iken sulanmamalıdır.
En uygun toprak olarak kabul edilen kumlu-tınlı topraklara birkaç senede bir dekara 2-3 ton olmak üzere yanmış çiftlik gübresi verilir. Dekara 2-5 kg saf azot (N), 4-6 kg fosfor (P2O5) ve 3-5 kg potasyum (K2O) verilmelidir.
En verimli fasulye çeşitleri arasında oturak tipi fasulyeler sayılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri