Adli para cezası ceza hukuku bağlamında mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyen cezalardır. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam eder. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
Bu sorunun cevabı sabıka kaydı sildirme ile aynıdır. Yukarı da belirttiğimiz gibi adli sicil kaydı, cezanın infazının tamamlanması, şikayetten vazgeçme, etkin pişmanlık, ceza zamanaşımı, genel af ve ölü halinde silinir. Adli sicil kaydı ölüm, kanunun mülgası ve suçun idari niteliği dönüşmesi halinde tamamen silinir.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
Ceza zamanaşımının dolması durumunda adli sicil kaydı silinir. Ceza zamanaşımının dolması, mahkemece hükmedilen cezanın infaz edilememesini ifade eder. Genel af halinde kişinin adli sicil kaydı silinir.
İlgili 19 soru bulundu
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
Adli sicil arşiv kaydındaki bilgilerin silinebilmesi için alınan mahkûmiyet hükmünün cezası infaz edildikten sonra ilgili kişi hakkında memnu hakların iadesi kararı verildiğinde kaydın arşive alınma tarihinden başlamak kaydı ile 15 yıl geçtikten sonra adli sicil arşiv kaydı silinebilir.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.
Arşiv Kaydının Silinmesi
Arşiv kaydı, adli sicil kaydından farklı olarak sadece yetkili makamlar tarafından görülebilir. Arşiv kaydının silinmesi için, kişinin beraat ettiği veya davanın düştüğü suçun niteliğine göre belirlenen bir süre geçmesi gerekir.
Banka sicilini temizlemenin yolu, tüm borçların tamamen ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır. Ancak, banka sicilinin tamamen temizlenmesi için gereken süre genellikle 5 yıldır. Kredi sicili düşükken, yani kredi notu düşükken, bankaların sunduğu avantajlardan yararlanmak mümkün değildir.
C: Kaydın en başında yer alan “C” ibaresi ceza fişinin kısaltmasıdır. Verilen ceza mahkûmiyetin özetini ifade eder. 0069 Numaraları ile Başlayan Rakamlar: Adli sabık kaydında ilgili kayda ilişkin UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sisteminin o dosyaya ait atamış olduğu benzersiz ID (kimlik) bilgisidir.
Kanunlara göre en ağır suç adlî sicil kayıtlarından 30 yıl sonra siliniyor.
Arşiv kaydı; Anayasa madde 76'da sayılan yahut TCK dışında sayılan suçlar için memnu haklar iade edilmişse 15 yıl, memnu haklar iade edilmemişse 30 yıl sonra silinir. TCK'da yer alıp da Anayasa madde 76'da sayılmamış olan suçlardan ötürü ise arşiv kaydının işlenmesinden itibaren 5 yıl sonra silinir.
Uzmanlara göre kamuya girişte uygulanacak arşiv araştırmasında kişilerin devam eden ya da takipsizlikle sonuçlanan soruşturmalarına dair kayıtların incelenmesi hem keyfiliğe neden olabilir hem de memuriyete girişte engel olabilir.
Halk arasında sabıka kaydı olarak bilinen, adli sicil ve arşiv kayıtlarının varlığı, toplumsal yaşamda olumsuzluklara neden olabilmektedir. Örneğin bir işe başvururken; memurluk ve diğer resmi işlerde istenen adli sicil kayıtları, ihtiyaç duyduğumuz işe girmemize engel olabilmektedir.
Bir emniyet mensubu tarafından belirli bölgelerde kimlik ibrazı şeklinde uygulanan GBT ile kişilerin hakkında temel bilgiler ve varsa sabıka, arama vb. diğer hukuki durumlar emniyet mensubu tarafından görülebilmektedir.
Adli sicil kayıtlarında mağdurlara ilişkin eski veya devam eden dava dosya kayıtları görülmez. Aynı şekilde emniyet güçleri tarafından yapılan ve GBT sorgulamaları olarak bilinen Genel Bilgi Tarama Sistemi'nde de istismara maruz kalan çocuğun dava dosyasının içeriği görülemez veya incelenemez.
GBT Sorgulama hizmetinden yararlanmak için gereken tüm bilgiler haberimizde! GBT (Genel Bilgi Toplama) herhangi bir vatandaşın devlet nezdinde tutulan suç kaydıdır. GBT Sorgulaması sonucunda Adli Sicil Kaydı dökümü alınmaktadır.
Şurada Paylaş! SİCİL AFFINDAN KİMLER YARARLANACAK? Sicil affı hakkından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022 gününden önce olan şirket ve kişiler yararlanabilecek. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyen kişilerin ya da yapılandıranların Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Geçerliliği olduğu dönemlerde de aftan faydalanmak isteyen kişilerin hangi tarihlerin önem arz ettiğine dikkat etmeleri gerekmektedir. En son hazırlanan sicil affı tasarısı, torba yasa ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onayından geçerek 9 Kasım 2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
Banka Sicili Temizlenir mi? Bankaların kara listesine borçlarını düzenli ödemeyen tüketiciler girer. Daha sonra vadesi gelen ödemelerde düzene geçilse dahi banka sicili hala olumsuz görünür. Banka sicilini temizlemenin tek yolu tüm borçların son kuruşuna kadar ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır.
Bunun için infaz tamamlandıktan sonra gerekli belgeleri tamamladıktan sonra, bu belgeler cezanın cinsine para, hapis değişiklik gösterir, başvuruda bulunmak gerekir. Başvurudan sonra iş yoğunluğuna göre 5 iş günü içerisinde silinme gerçekleşmektedir.
Yani kişi maddede sayılan suçu kasten işlediği bir durumda adli para cezasına mahkûm edilse veya affa uğramış olsa dahi memuriyete engel hali bulunmaktadır. Kişi kasten işlediği bu suçun niteliği gereği memuriyete alınmamaktadır.
Hükümlünün işlemiş olduğu suçlar nedeniyle almış olduğu cezalar ve miktarları adli sicil kaydında belirtilmektedir. Bu nedenle denetimli serbestlik konusunda adli sicil kaydında herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Bu tür bilgiler genellikle hükümlünün infaz dosyasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri