Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır. Araç gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru hareket etmek isteyecektir. O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır. Böylece araç güvenle hareket etmiş olur.
Direksiyon sınav taktikleri
Komisyon üyelerinin dikkat ettiği önemli bir nokta da yokuşta kalkıştır. %7 eğime sahip olan ve önceden belirlenmiş alanda durulur. 30 saniye bekledikten sonra, aracı geriye kaçırmadan doğru bir kalkış yapılır. Kalkış yaparken, el freni kullanılmaz.
Yokuşta araç kaldırırken ilk önce aracın vitesi bire alınır daha sonra el frenini çekerek aracı normal şekilde kaldırır. Alınan bu önlem sayesinde araç geriye kaymaz. Araç harekete başladıktan sonra el freni indirilir aracın hareket etmesi sağlanır. Yokuşlu yollarda aracın hızı düşükken gaza basmayın.
Yokuş Kalkış Desteği, oluşan fren basıncını yaklaşık olarak üç saniyeliğine sabit olarak tutar. Bu süre içinde, yani ayağınızı frenden çekip sonrasında gaza basana veya debriyajı bırakana kadar geçen sürede, otomobilin kaymasını önler.
İlgili 28 soru bulundu
o yokuşta kalkışta 1. viteste en az 4000 devire kadar hızlan, sonra hızlı bir şekilde 2. vitese geç, ancak o zaman 2. vites devrin 2000 üstünde olur ve rahat bir şekilde hızlanmaya devam edersin. Eğer arabada 3-4 kişi varsa 2. vitese daha üst devirde geçirmelisin. yoksa hızlanamayabilirsin.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır. Araç gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru hareket etmek isteyecektir. O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz.
Yarım Debriyaj Araca Zarar Verir mi? Sürücü eğitimlerinde dahi yer alan bu yöntemin kanıtlanmış bir zararı bulunmuyor.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
SÜRÜŞE HAZIRLIK VE KALKIŞ YAPMA
Emniyet kemerini takınız. Aracı çalıştırmak için vitesi boşa alınız. Bu işlemi yapmak için debriyaj pedalına sol ayağınızla sonuna kadar basınız ve vites kolunu boş konumuna getiriniz. Debriyaj pedalına tam olarak basmadan kesinlikle vites koluyla oynamayınız.
Kısacası diğer insanlara ayak uydur direksiyon sınavında, diğerleri 3. viteste giderken sen 1. viteste motoru bağırtırsan sınavdan kalırsın.
Direksiyon tutuş pozisyonunuz daima 09:15 konumunda olmalıdır. Direksiyonu vites değiştirmenin dışındaki zamanlarda tek elle tutmanız sınavdan kalmanıza neden olabilir. Dönüşlerde iki elle tutarak dönmek zordur. Bir el hafif serbest bırakılır ve usta öğreticinizin size öğretti şekilde dönüş manevrası gerçekleştirilir.
Motorun soğuması için bir süre daha beklendiği zaman motor kolaylıkla çalışacaktır. Özellikle sıcak havalarda motorun bayılması normaldir. Yokuş yukarı motor aşırı ısındığı için daha çabuk çekişi düşer.
Komisyon üyelerinin dikkat ettiği önemli bir nokta da yokuşta kalkıştır. %7 eğime sahip olan ve önceden belirlenmiş alanda durulur. 30 saniye bekledikten sonra, aracı geriye kaçırmadan doğru bir kalkış yapılır. Kalkış yaparken, el freni kullanılmaz.
Kavrama noktası;
2. Aracımızı çalıştırdıktan sonra vitesi kalkış vitesi olan birinci vitese alıyoruz, sağ ayağınız fren pedalına basılı olmalıdır, 3. Sol ayağınızla debriyaj pedalına sonuna kadar basılı olduğundan freni bırakırsanız geri kayacaktır.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
yokuş aşağı frene basarken,duracağın vakit debriyaja bas.başka hiçbir suretle debriyaja basmana gerek yok...
Debriyaj fren aynı anda. Eğer debriyaja basmazsanız durmaya yakın, hele ki yüksek vitesteyseniz devir rölanti devrinin altına inince motor, rölanti devrini arttırmak için gaz verecektir.
Fren yapılacağı zaman önce frene basılmalı ve daha sonra hızınız kesildikçe ve devir iyice azalınca debriyaja basarak durmalısınız. Sadece çok acil durumlarda ani fren yapacaksanız ikisini birden kullanın çünkü insan o durumda bunları düşünemez.
Debriyajı çektiğinde tekerlekle motor ayrılır. Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Vites ile aracı kaldırmak için, araç çalıştırılır ve vites boştayken sağ ayak frene sol ayak da debriyaja sonuna kadar basılı halde durulur. Ardından vites 1'e alınır ve fren pedalından ayak kaldırılmadan debriyajdan ayak yavaşça kaldırılır.
Geri gitme gibi yavaş hareketlerde ayağını debriyajdan tam çekme, araç silkelenir. Bu durumlarda yarım debriyaj yapman gerekir ama debrija çok basmak baskı balatayı tüketir. Debriyaja da mümkün olduğunca az basmalısın. hocam debriyaj ayağınızı çekinceye kadar hem fren hemde arabayı ileriye itmeye yarar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri