Limited şirket ortaklarının üçüncü kişilere karşı sorumlulukları ise sınırlı bir sorumluluktur; ortağın sorumluluğu sadece taahhüt ettiği sermaye tutarı ile sınırlıdır. Ortak, kamu borçları dışında şirketin üçüncü kişilere olan borçlarından dolayı ve şirket alacaklılarına karşı sorumlu değildir.
6183 sayılı “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun” uyarınca; limited şirketten tahsil edilemeyen (vergi vb.) kamu borçlarından, şirket ortakları ve müdürleri “şahsen” ve “şahsi mal varlıkları ile” herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın sorumlu tutulmuştur.
Limited şirket ortakları kural olarak yalnızca limited şirkete karşı sorumludur. Bu sorumluluk, ortakların şirkete getirmeyi taahhüt ettikleri sermaye payı borcundan ve eğer anasözleşmede öngörülmüşse ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerinden doğar.
Anonim şirket ortaklarının, şirket borçlarından dolayı bir sorumlulukları söz konusu değildir.
Anonim Şirketin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacaklarından , şirketi kanunen temsile yetkisine sahip olan yönetim kurulu üyeleri tüm şahsi mal varlıklarının tamamı ile sorumludur. Bu sorumluluk müştereken ve müteselsilen sorumluluktur.
İlgili 18 soru bulundu
1. Sermaye Şirketleri (ortakları sınırlı sorumlu olan şirketler, sermaye payları bölünmüş komandit şirket, anonim ve Limitet şirket) Bu tür şirketlerde sermaye ön plandadır. 2. Şahıs Şirketleri (ortakları sınırsız sorumlu olan şirketler: adi, kolektif, adi komandit şirketler).
Limited şirkette ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Şirket, borç ve yükümlülükleri dolayısıyla sadece malvarlığıyla sorumludur.
“Şirket, borç ve yükümlülükleri dolayısıyla sadece malvarlığıyla sorumludur.” Bu maddeden de anlaşılacağı üzere şirket bütün borçlarından kendi malvarlığıyla sorumlu olacaktır. Ödenmeyen kamu borçlarının da icra yoluyla şirket malvarlığından tahsili bu şekilde mümkün olacaktır.
Limited şirket ortakları, şirket borçlarından dolayı, şirket ana sözleşmesinde kararlaştırılmış olması şartıyla ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmedikleri oranda kendi şahsi mal varlıkları ile sorumludur. Bu sorumluluk kapsamına şirketin şahıs ve kurumsal firmalara olan borçlar dahildir.
Ortak ve şirketin malvarlıkları birbirlerinden ayrıdır. Dolayısıyla ortağın şahsi borçları sebebi ile şirketin malvarlığına başvurulamaz.
Limited Şirket Sınırlı Yetkili Atama İşlemi. MADDE 367- (1) Yönetim kurulu esas sözleşmeye konulacak bir hükümle, düzenleyeceği bir iç yönergeye göre, yönetimi, kısmen veya tamamen bir veya birkaç yönetim kurulu üyesine veya üçüncü kişiye devretmeye yetkili kılınabilir.
TBK 202'nin devamında ticari işletme devri sonucunda devredenin de devralanla birlikte bu borçlardan iki yıl süreyle müteselsilen sorumlu olarak kalmaya devam edeceği düzenlenmiştir. Daha açık anlatımla, işletmenin halihazırda mevcut borçlarından artık asli sorumlu kişi işletmeyi devralan yeni sahibidir.
Şirket ana sözleşmesinde aksi öngörülmemişse şirket müdürünün görevden alınmasına ilişkin karar, toplantıda temsil edilen oyların salt çoğunluğu ile alınır. Anonim şirketlerden farklı olarak limited şirketlerde müdür(ler) mahkeme kararı ile azledilebilirler.
Ortağın haklı sebeple şirketin feshini mahkemeden talep etmesi ve mahkemenin ortağın ortaklıktan çıkarılmasına karar vermesi halinde de durum aynıdır. Şirketlerin birleşmesi durumunda, sadece ayrılma akçesini öngören birleşme sözleşmesinin genel kurul tarafından kabul edilmesiyle çıkarılma gerçekleşmiş olacaktır.
Şirketi temsil ve yönetime yetkili kişi-organ sıfatını taşıyan kişiler işveren konumunda bulunduklarından işçi sayılmazlar.
Limited şirket, Türk Hukuku'nda ortak sayısına üst sınır getirilmiş olan tek şirket özelliğine sahiptir. Türk Ticaret Kanunu (TTK) m. 574 uyarınca limited şirketlerde ortakların sayısı elliyi aşamaz.
Genel kuralı olarak mükelleflerin vergi borcundan dolayı kendilerine bizzat sorumluluğu esas olup, ilgili vergi yasalarına göre belirtilen sorumluluk hali bulunmayan eşlerin diğer eşin borcundan dolayı sorumlu olmaları mümkün değildir.
Limited şirketlerde ortaklık ilişkisinin sona erme halleri 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda (“TTK”) (1) ortağın kendi isteği ile çıkması (2) ortağın diğer ortakların isteği ile çıkarılması ve (3) şirketin feshi olarak düzenlenmiştir.
Kamu Borçlarından Sorumluluk
Şirketin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen kamu borçlarından müdürler, tüm şahsi mal varlığı ile herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın sorumludur.
Şirket kapatmak ne kadar sürer? Limited şirket kaç yılda kapanır? Tasfiyeli ya da tasfiyesiz şirket kapatma işlemleri 1 yıl sürer. Şirketler tasfiye kararının ardından sadece şirket kapatma işlemleri için 1 yıl daha varlıklarını devam ettirebilirler.
Şirketinizi kapatmak istiyorsanız bağlı olduğunuz ticaret sicilmüdürlüklerine ve vergi dairelerine bildirimde bulunmanız gerekir. Bu süreçteticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme vefeshedilme belgeleri teslim edilmelidir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Borçlarını ödeyemeyecek durumda olan bir şirket İcra-İflas Kanunu ve Ticaret Hukuku kapsamında farklı yollara başvurabilir. Bunlardan ilki şirketin tekrar yenilenmesi yoludur. Bu konkordato ve iflasın ertelenmesi yolllarıyla mümkündür.
Türk Ticaret Kanunu'nda, Limited Şirket müdürlerinin görev süresi bakımından sınırlayıcı bir hüküm yoktur. Bu nedenle alacağınız kararda müdüre herhangi bir süre vermeden seçebilirsiniz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri