Katarakt Tedavileri İçin Zekât Kızılay, Afrika'da tedaviye/ameliyata ihtiyaç duyan katarakt hastalarının tedavi ve ameliyatlarının yapılmasını sağlamaktadır. Zekât yardımlarınızın bir bölümü de Afrika'daki ihtiyaç sahibi insanların katarakt ameliyatlarının yapılması için kullanılmaktadır.
Zekatımı katarakt ameliyatları için verebilir miyim? Evet verebilirsiniz.
Katarakt ameliyatından ne kadar süre sonra namaz kılabilirim? Bir hafta sonra namaz kılabilirsiniz. Ertesi günden itibaren normal yaşantınıza dönebilirsiniz.
Ameliyat sonrası sürecin sağlıklı geçmesi için ameliyat sırasında da doktor tarafından ilaç enjekte edilmesi istenebilir. Katarakt ameliyatı sonrası genelde bir hafta içerisinde iyileşme başlar ve oluşan rahatsızlıklar ortadan kalkar. Tam iyileşmenin sağlanması çoğu zaman sekiz haftayı bulur.
Katarakt ameliyatı gözün en ciddi ameliyatlarından birisidir ve düşük de olsa görmeyi kaybetme riski vardır.
İlgili 28 soru bulundu
Katarakt tekrarlarmı? Katarakt ameliyatından sonra görme kataraktı taklit edercesine tekrar bozulabilir; buna ikincil katarakt denir. kişi tekrar görmede bulanıklaşma, kamaşma yakınmaları yaşar. Bu durum sıklıkla YAG kapsülotomi denen ağrısız basit bir laser tedavisi ile düzeltilebilir.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Dönemde Sorunlar Nelerdir? Ameliyat sonrasında birkaç gün süren gözde hafif kızarıklık, sulanma ve batma olabilmektedir. Bu durumlar mutlaka bir sorun olduğu anlamına gelmemektedir. Katarakt ameliyatı bazen geçici göz kuruluğunu tetikleyebilmektedir.
Katarakt yani hastanın gözünün içinde görüntü odaklamasını sağlayan doğal merceğinin ömrü 65-75 sene arasıdır.
İlk 2 günden sonraki günlerde dışarı çıkacağınız zaman koruyucu olarak güneş gözlüğü kullanabilirsiniz. Gerekmediği sürece öne eğilmemeli ve ağır kaldırmamalısınız. Ağrılarınız olursa aspirin dışında ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz. Ameliyattan sonra batma, rahatsızlık hissi olması çok normaldir.
Katarakt ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli? Ameliyat sonrası 5 gün banyo yapılmaması ve göze su değdirilmemesi önemli. Yine bir hafta boyunca kirli, pis işlerden ve buhardan uzak durulmalı. Bir hafta sonra her türlü işe dönüş sağlanabiliyor ve kişi normal hayatına dönebiliyor.
Katarakt alındığı için ikinci kez katarakt ameliyatın olmaz. Kirlenen arka zar ya da ikincil katarakt YAG lazer kapsülotomi denilen, poliklinikte oturarak yapılan 1-2 dakikalık bir işlemle temizlenir. İşlem öncesi göz damla ile büyütülür ve arka zar YAG lazer ile parçalanır.
Ameliyat öncesinde tek odaklı lensler tercih edilmişse veya hastanın astigmatı olup astigmatsız lens tercih edilmişse bu durum ameliyat sonrası gözlük kullanımını gerektirebilir. Ayrıca, göz bozuklukları da ameliyat sonrası gözlük gerektirme ihtimalini arttırabilir.
Ya da hastaneye tedavi masrafları borcu olması gerekir. Bu kimseye hastaneye olan borcunu ödenmesi için zekât verilebilir. Ama mutlaka Müslüman olması şarttır. Zekâtı bir hastaneye vermek sorun içerir.
Gerekmedikçe öne eğilmemek ve ağır kaldırmamak gerekmektedir. Ameliyat olan gözünüzün tarafına yatmamanız önemlidir. Ameliyattan sonra ağrınız olması durumunda aspirin dışında herhangi bir ağrı kesici ilaç alabilirsiniz. Ancak ağrı kesiciye rağmen geçmeyen ağrılarda lütfen doktorunuzu haberdar ediniz.
Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.
Mercek kaymasının belirtileri şunlardır: görme yetisinde bozulma, görme alanında bozukluklar, çift görme, görme alanında deformasyonlar ve görme alanında bulanıklık. Bu belirtilerin fark edilmesi halinde, hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurulması çok büyük öneme sahiptir.
Akıllı Lenslerin (göz içi lens) kullanım ömrü ne kadardır? Akıllı Lensler (göz içi lens) ömürlük lenslerdir. Hasta ömrü boyunca bu lensi kullanmaktadır.
Kontakt lensler temiz ve kuru avuca yerleştirilir, üzerine birkaç damla günlük temizleme solüsyonu damlatılır. Her birinin ön ve arka yüzeyi serçe parmağıyla nazikçe ovuşturulur. Solüsyon ile iyice durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir.
Göz içi lenslerin (GİL) geliştirilmesinden önce, insanlar katarakt ameliyatından sonra görebilmek için çok kalın gözlükler veya özel kontakt lensler takarlardı. Günümüzde ise kataraklı lensin çeşitli göz içi (GİL) implantları ile değiştirilmesi mümkündür ve bu sayede insanlara gelişmiş görme kabiliyeti sağlanmaktadır.
Monofokal mercekler (tek odaklı lensler)
Standart katarak cerrahisinde en sık kullanılan mercekler monofokal yani tek odaklı mercekler olmaktadır. Tek odaklı lenslerin en önemli farkı ışık kalitesidir. Bu merceklerde göze gelen ışığın ve görüntünün kalitesi oldukça yüksek olmaktadır.
Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme süresi yaklaşık 1 aydır. Bu süre içerisinde göz içinde reaksiyonlar görülmektedir. Göz içine yerleştirilen mercek veya ameliyat sırasında göz içine konulan ve sonrasında geri alınan bazı maddeler mevcuttur.
Bu durumun bazı nedenleri vardır. Örneğin katarakt ameliyatı esnasından bir komplikasyon (istenmeyen durum) ortaya çıkabilir ve yerleştirilen mercek ameliyat sonrasında hareket edebilir. Bazen merceği yerinde tutan lifler çok zayıfladığı için mercek yerinden kayabilir.
Katarakt ameliyatı geciktiğinde hem ameliyata bağlı komplikasyonların gelişme riski artmakta, hem de iyileşme süresi uzamaktadır. Katarakt zamanında ameliyat edilmezse aşırı kalınlaşır ve sertleşir. Katarakt aşırı olgunlaşırsa (hipermatür katarakt) buna bağlı olarak göz tansiyonu yükselir.
Katarakt tedavisi için yapılan ameliyatlarda göz merceği yapay bir mercekle değiştirilir. Ameliyat, lokal anestezi altında kısa süre içerisinde gerçekleştirilir. Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde takılan yeni mercek sayesinde göz daha net görür, renkler daha net algılanır ve ışıklar gözü rahatsız etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri