NOT: İsim – fiil ekleri almış sözcükler kalıcı isimler türetmişse bunlar fiilimsi sayılmaz. Fiil kök ya da gövdelerinin üzerine gelerek cümlede sıfat görevi ile kullanılan fiilimsilere sıfat-fiil denir.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
Yüklemde asla fiilimsi aranmaz.
Bir varlık ya da kavram belirten bazı sözcükler isim fiil eki almış olmasına rağmen fiilimsi olarak kabul edilmemektedir. Dolma, danışma, çakmak ve dondurma cümledeki kullanımına göre bu konuya örnek gösterilebilen kalıplaşmış sözcüklerdir.
Kalıplaşmış Bir Zarf-fiil: “giderek”
İlgili 34 soru bulundu
Fiilimsi olan kelimeler veya fiilimsi ile oluşan kelime grupları cümlede yan cümlecik oluşturabilirler. Fiilimsiler bulundukları cümleyi birleşik yapılı hâle getirebilirler. Fiilimsi ekleri yapım eki olarak da tanımlanabilir.
Fiilimsiler fiillerin aldığı ek itibari ile isimleşmiş şeklidir. Dolayısı ile fiiller gibi kip eklerini alamazlar ve şahıs ile çekimlenemez. Görünüş olarak fiile benzerler ama kullanım olarak isim gibidirler.
“çocukken, gençken, mutluyken, boyunca, yeterince” vb. sözcükler fiilimsi değildir çünkü fiilimsiler fiil kök ya da gövdelerine gelir.
Bunlar fiilimsi olarak kabul edilmez. Örneğin “Bura- ya çivi çakmak yasaktır.” cümlesindeki “çakmak” sözcüğü fiilimsidir. “Ateş yakmak için yanına çakmak al.” cümlesindeki “çakmak” söz- cüğü ise isimdir.
Zarf veya belirteç; bir fiilin, fiilimsinin, sıfatın veya başka bir zarfın anlamını yer, zaman, durum ve miktar bakımından niteler.
Fiilimsiler ve çekimli fiiller, fiillerin kök ve gövdelerine ekler alırlar. Fiilimsiler cümlede isim, zarf ya da sıfat olarak kullanılır, çekimli fiiller cümlede sadece fiil yani yüklem olarak kullanılmaktadır. Bir fiilin çekimli fiil olabilmesi için fiil + kip + şahıs eklerini alması gerekmektedir.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
Fiilimsiler kip eki ve şahıs eki almaz. Fiilimsiler “-me,-ma” olumsuzluk ekini alarak olumsuz olabilir. Fiilimsiler aldıkları eklere göre cümlede isim, sıfat, zarf görevinde kullanılır.
* Fiilimsiler birleşik cümlelerde yan cümle kurarlar. * Fiilimsi ekleri yapım ekidir. Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / -iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “-ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
3 çeşit fiilimsi vardır. Bunlar; isim fiil, sıfat fiil, zarf fiil. Fiile '-ma ,-iş, -mak' ekleri getirilerek cümle içinde isim yapar. Böylece fiili isim haline dönüştüren ekler sayesinde fiil köklü kelime, cümlede isim olarak kullanılır.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir. Ancak cümlede fiil anlamlarını yitirmeden kullanılırlarsa mastar görevindedirler.
Kılış özelliğini yitirip kalıcı isimler yapan –mAk'lı kelimelerden daha ziyade nesne isimleri oluşmuştur: Ekmek, çakmak, başmak, ırmak, ilmek, oymak, yemek gibi (Korkmaz 2003: 171).
-Ir/-Ar/-Xr: EAT'de geniş zaman sıfat fiil ekleridir. Kullanımı bugünkünden farksızdır. Akar su • Uyur yılan • Aya benzer yüz. -mAz: Geniş zamanın olumsuz sıfat-fiil ekidir.
Fiilden isim yapan ekler
ecek: giy-ecek, yak-acak, aç—acak, iç-ecek. ak: yat—ak, kaç—ak, dur—ak. aç: kaldır—aç, say—aç, ayır—aç
(uyu- fiili geçişsiz bir fiildir) Ali uyuttu. (uyu-t- fiili oldurgan geçişli bir fiildir.) Fiiller birden fazla Geçişlilik Eki de alabilirler.
Cümlede zarf görevinde kullanılan eylemsilere Zarf-Fiil adı verilmektedir. Bağ-fiil olarak da adlandırılan Zarf filler birçok ek vasıtasıyla oluşturulmaktadır. "-ip, (-ıp, -up, -üp), -arak (-erek), -madan (-meden), -maksızın (-meksizin), -dıkça (-dikçe, -tıkça, -tikçe), -ınca (-ince), -alı (-eli), -ken, -a ( ...
"Döner kebap" kelime grubunun kısaca "döner" diye kalıcı bir isim hâlini alması, kullanılış özelliğinden doğan bir tasarruftur.
-A: Eski Anadolu Türkçesi döneminde, gereklilik ifadesi için yaygın olarak kullanılan fiil şekillerinden biridir. Bu yapıda, istek eki alan fiil unsuru başta, gerek kelimesi sondadır, ancak bunun yanında, gerek kelimesinin başta, istek eki alan fiil unsurunun sonda bulunduğu biçimlerle sıklıkla karşılaşıyoruz.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri