Sırt Ağrısı Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır? Sırt ağrısı 2-3 günden fazla sürüyor ve şiddeti artar pozisyondaysa doktora başvurmak gereklidir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Erişkin dönemde görülen sırt ağrıları bel ve boyun ağrılarına göre daha ciddi sebeplerden oluşur. Spor yaralanmaları veya kaza olmadan açığa çıkan ve aşırı yorgunluk hissi ile birlikte 2-4 haftada geçmeyen sırt ağrılarına dikkat edilmelidir.
Boyun fıtığı, boyun ve sırtta kireçlenme, omurilik kanalının daralması, sinir kökü veya sinir lifi sıkışması gibi boyundan kaynaklı sebepler de kürekte ağrı yapabilir. Ağrı boyun hareketlerinden etkilenebilir, kola ve ele yayılabilir, uyuşma, yanma gibi hisler ve kas güçsüzlüğü eşlik edebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Sırt ağrılarına genelde fizik tedavi ile beraber ortopedi bölümü bakar. Sırt bölgesinin herhangi bir noktasında yaşanabilecek olası sağlık sorunu, farklı yöntemler üzerinden çözülür. Öncelikle ortopedi bölümüne gidilir ve burada Uzman Doktor kontrolünde gerekli teşhis yapılır.
Akciğer, Diafragma ve Tymus Bezi: Akciğer ve diafragma problemleri sırtın üst bölgesine yansıyabilir. Klasik yöntemlerle tanı konulması güçtür. Kinezyolojik testlerle ve biorezonansla teşhis konulabilir. Kalp: Sol kol ve göğüs ağrısı ile birlikte sırtın üst kısımlarına vuran ağrı görülebilir.
Sırt ağrısı uzun süre geçmediği takdirde dayanılmaz bir hal alabilir. Bununla birlikte sırt ağrısına ek olarak görülen başka durumlar da olabilir. Eğer kişinin sırt ağrısı çok şiddetli ve zamanla şiddeti de artıyorsa, kişi bu ağrı ile başa çıkmakta zorluk çekiyorsa mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir.
Akciğer kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda kanser ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biridir ve birkaç farklı şekilde sırt ağrısına neden olabilir. En yaygın olanı, kanserin kemiklere yayıldığı (metastaz yaptığı) zamandır, bu da sırtta veya diğer kemiklerde ağrıya neden olabilir.
Kazalar, düşmeler veya sporla ilgili olaylar nedeniyle Dorsal MR, omurilik hasarının boyutunu değerlendirmek için bu tür MR'a ihtiyacı ortaya çıkartmaktadır. Dorsal MR ayrıca bel fıtığı, spinal stenoz ve spondilolistezis gibi omurganın dejeneratif bozukluklarını araştırmak için yaygın olarak kullanılır.
Sırt ağrısının nedenine ve ağrı şiddetine göre lokal etkili merhemler, kas gevşeticiler kullanılabilir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, nöral terapi, akupunktur, soft lazer, masaj gibi alternatif tedaviler uygulanmalıdır. Bu tedavilere ek olarak stres faktörü de ortadan kaldırılmalıdır.
Sırtta bıçak saplanma ağrısı genel olarak gerilmiş olan kasların bazı sinirleri zorlaması neticesinde oluşmaktadır. Buna neden olan durumlar ise kambur pozisyon veya yanlış oturma, yürüme, rahatsız bir zemin üstünde uyku, uzun bir süre boyunca eğilmek, ayakta durmak ve benzeri gibi fiziksel aktiviteler olabilmektedir.
Başka bölgelerde ağrılar Birçok kalp krizinde ağrı göğüste başlar ve oradan omuzlara, kollara, sırta, boyuna, çeneye ya da karın bölgesine sıçrar. Hatta bazen göğüs ağrısı olmasa da bu bölgelerde ağrı olabilir.
Ciğerleri üşütmek sırt ağrısına neden olabilir. Üşüme durumlarında insan vücudunda yer alan tüm eklemler ağrır. Bu ağrılar tüm vücudu kapsayarak, bireylerin zor bir süreç geçirmesine neden olur. Ciğerlerin üşütmesi de sırttaki kemiklere etki ederek, ağrımasına neden olur.
Ruhsal gerginlikler ağrıya yol açıyor
Bu korku ve endişeler sonucunda kaslarımız kasılıyor ve sonucunda bu ağrılar ortaya çıkıyor” diye konuştu. Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
Sırt ağrısı, omurilik kanseri belirtisi olabilir. Sırt ağrısı, omurilik kanserinde erken bir belirtidir ve zamanla başka yerlere yayılabilir. Mayo Clinic'e göre ağrı kalçalarınıza, bacaklarınıza, ayaklarınıza veya kollarınıza da yayılabilir.
Oysa akciğer kanserinin yayılması durumunda sırt ağrısı, omuz ağrısı, kürek kemiği ağrısı, kol, bacak ağrısı ya da beyne sıçramışsa şiddetli baş ağrısı önemli belirtiler olarak kendini gösteriyor. Boyunda ve köprücük kemiğinin üzerindeki bezelerde büyüme ise, özellikle akciğer kanserine işaret ediyor.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Sırt Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir? Kas ağrılarında fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına muayene olunabilir. Düşme gibi travmatik olaylar sonrası başlayan sırt ağrısında ortopedi ve travmatoloji bölümüne muayene olunur.
Sırt Kaburga Ağrısı Neden Olur? Sırt kaburgalarında ağrıya daha çok kas gerginliği veya kaburga kırılması gibi yaralanmalar neden olurken, osteoporoz, safra taşı veya akciğer rahatsızlıkları gibi daha ciddi durumlar da ağrının nedenleri arasında yer alır. Buradaki ağrı keskin, donuk hafif veya şiddetli yaşanabilir.
Aile hekimliği yaptığı muayeneden sonra ortopedi veya fizik tedaviye sek edebilir. Ayrıca sırt ağrılarının genellikle omurilik ile bağlantısı olduğu için nörolojiye de görünmekte fayda vardır.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Solunum sistemini tutan herhangi bir hastalık akciğer fonksiyonlarını bozarak, hırıltılı solunum, horlama, öksürük, balgam, ağızdan öksürükle kan gelmesi, göğüs ve yan ağrısı, sırt ve omuz ağrısı, kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık, gece terlemesi ve ateş gibi şikâyetlere sebep olabilmektedir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri