Başka bazı rivayetlerden öğrendiğimize göre (meselâ bk. Ebû Dâvud, Menâsik 78), Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz, Vedâ haccı esnasında kendisi, sağ taraftan başlamak üzere saçlarını tıraş ettirmiştir.
Özetle Hazreti Peygamberimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) saçlarını uzatmayı benimsemişlerdir. Saçlarının en uzun hali 'cümme', biraz daha kısası 'limme', en kısa hali ise 'vefre'dir. Umre ve hac gibi özel durumlarda kazıtmak sureti ile tıraş etmişlerdir.
Peygamber ve sahâbîler, ihrama girmeden önce yıkanır, saçlarını tarar ve bakım yaparlar;10 daha sonra saçlarını yapışkan bir madde veya bal ile toplayıp keçeleştirirlerdi.11 hramdan çıkınca da tekrar yıkanır ve saçlarına bakım yaparlardı.
İbn Sa'd'ın kaydettiği bir vesikadan anlaşıldığına göre, Hz. Peygamber, başlarını, sidr ağacı yaprağının kaynatılmasıyla elde edilen bir karışımla yıkardı. Müminlerin annesi Ümmü Seleme (ra) başta olmak üzere, ashab-ı kiramdan pek çoğu, Hz.
Peygamber (asm), ustura tıraşlı değil, uzun saçlıdır. Saç biçimi ise, uzunluk kısalık durumuna göre, üç şekil arzetmektedir. En kısa şekli kulak yumuşağına kadar olup, en uzun şekli de omuzlarına dokunacak derecede olandır ki, her durum için üç ayrı tabir kullanılmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Peygamber Efendimizin (sav) mübarek yüzlerinin rengi kırmızıya çalar şekilde beyaz; gözleri siyah ve gözlerinin beyazı da bembeyazdı. Aydın yüzlü ve güzel yaradılışlı idi; zayıf ve ince de değildi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı. Saçı ile kirpik ve bıyıkları gümrahtı (bol, gür).
Ümmü Hani anlatıyor: “Hz. Peygamber (a.s.m) (fetih günü) Mekke'ye geldiğinde, saçlarının dört örgüsü vardı.” (Tirmizî, Libas, 39; Ebu Davud, Tereccül, 14). Peygamberimizin (asm), bazen saçlarını kısalttığı, bazen omuzlarına sarkıttığı, bazen ikiye ayırdığı, bazen örgü yaptığı bilinmektedir.
Kur'ân tesettürü, yani kadının saçı dâhil bedenini, sadece namazda değil, sosyal hayatta da örtmesini emrediyor; evet. Adı medeniyet-i sefihe olan ve insanlığı din gibi etkileyen değer yargısı ise buna esarettir diyor.
Bu kadar vaktinizi alması gerekmese de yatmadan önce saçınızı birkaç dakika taramanın gerçekten de faydasını görebilirsiniz. Saçınızı taradığınızda diplerinizde bulunan koruyucu yağlar uçlara kadar ulaşıyor ve parlaklık sağlıyor.
Akîka kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” (Ebû Dâvûd, Edâhî, 20-21 [2837-2838]; Tirmizî, Edâhî, 21 [1522)]). Bu açıdan akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden buluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumunun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir.
O Nebiyy-i Mücteba (seçilmiş, kıymetli peygamber), ezherüllevn (rengi nurlu, parlak) idi; yani ne ak, ne de kara esmer, belki ikisi ortası ve gül gibi kırmızıya mail (benzer) beyaz ve nurani ve berrak olup, mübarek yüzünde nur lemean (parlardı) ederdi.
Büyük şeytanı taşlayan hac yolcusu, saç tıraşı olur veya saçını kısaltır ve böylece ihramdan çıkmış olur. Cinsel ilişki dışındaki diğer ihram yasakları sona erer.
- Peygamber Efendimiz (sav)'in Saçı
Ancak bu tariflerden anlaşılan Peygamberimiz (sav) saçını en kısa kulağı hizasında, en fazla ise omuzlarına kadar uzatmıştır.
Yahudilik'te başın yan taraflarında şakak ve favori bölgesinde bulunan saçların kesilmesi (Levililer, 19/27) yasaklanmıştı.
Allah'a hamd olsun. bu konu Şeyh Muhammed bin İbrahim'e sorulduğunda şöyle cevap verdi: Saç ile ilgili konuda Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem'in sünneti; ya tüm saçı bırakmaktı veya tümünü kesmekti, Rasulullah saçının bir kısmını alıp diğerini kesmezdi.
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Banyo yaparken saçı taramak, saçınızın dökülmesini önlüyor.
Saç Sağlığı ve Saç Ekimi Üniteleri Genel Koordinatörü Songül Alıcı, “Saç nemli iken yüzde 50 oranında esnektir. Bu esneklik saçınızın koparak dökülmesini ve kırılmasını engeller. Saç suyun altında ya da nemli iken nazikçe taranmalıdır” dedi.
Saçı Örmek Saçı Uzatır Mı? Saçların uzaması, saçların köklerinde meydana gelen bir etkidir. Saçları örmek doğrudan saç köklerinize bir katkı sağlamasa da onları koruma ve yıpranmasını engelleme gibi faydaları vardır.
Çok fazla taramak
Saçınızı günde çok fazla kuvvetli bir şekilde fırçalamak zayıflamasına ve kırılmasına neden olabilir. Bunun yerine fırçalamanın kalitesine odaklanmaya çalışın. Saç fırçalama tekniğiniz ne kadar iyi olursa olsun, saç fırçanızı düzenli olarak temizlediğinizden emin olun.
Allah Teâlâ, bu ayetle, İslam'dan önceki bu âdeti kesinlikle yasaklayarak mü'min kadınların -kendiliğinden görünen hariç zînetlerini, zînet yerlerini açmamalarını ve başörtülerini, saçlarını, başlarını, kulaklarını, boyun, gerdan ve göğüslerini iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmalarını emretmiştir. Hz.
Tesettür hususundaki âyetlerin asıl hedefinin, kadının aile ve toplum içinde saygınlığını arttırmak olduğu görülmektedir. Ayrıca kadının dokunulmazlığını ve ona yönelebilecek bütün yanlış söylem ve eylemlere karşı bir kalkan görevi gördüğü de müşahede edilmektedir.
İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
Çünkü Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem kendini erkeklere benzeten kadınları lanetlemiştir. Aynı şekilde kafirlere benzer şekilde saçını kestirirse haram olur.
Erkeklerin saç uzatması ne sünnettir ne de mekruhtur; mübahtır ve ibadet değeri yoktur. Ancak saç temiz ve bakımlı olmalıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) birçok saç şekli uygulamıştır. Saçını uzattığı da kısalttığı da olmuştur.
Peygamber Efendimiz'in saçı uzundu, ama bu uzunluk kulak memesini pek geçmemiştir. Hiç bu kadar uzun olmamıştı. Musa yeterince saçını uzattı, hevesini aldı. İyi bir berberde tıraş ol artık.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri