Altın, birçok kaya türünde karşımıza çıksa da en fazla kuvars kayalarda bulunur. Bu ne kadar önemli bir ipucu gibi görünse de kuvars kayalar o kadar fazladır ki daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulur. Bu yüzden de kirli ya da çürümüş olarak bilinen kuvarslara bakmak, altın bulma olasılığını artıracaktır.
Altın yaygın olarak, içinde pek çok mineral bulunan. kara kum toprak türünün olduğu bölgelerde ve kuvars. kayaların arasında bulunur. Altın madeni çoğu zaman.
Genellikle altın, siyah şeyl'lerde, lateritik cevherler- de ve kömürlerde oldukça yüksek bulunmuştur. Bazalttan riyolite doğru kayaçların ihtiva ettiği altın miktarı ise düşmektedir. Altere olmamış riyolitik kayaçlarda daha düşüktür.
Tonlarca ağırlığındaki taşların içinde altın olmadığı bilinmelidir. Defineci, koyun, koç heykelini kırıyor, içinde altın arıyor. Bu heykeller mezar geleneğidir. Mezar taşlarında altın olması mümkün değildir.
Toprakta altın veya genel olarak altın çok yumuşak, kabiliyeti en yüksek olan metaller arasındadır. Altın kimyasal bozulmaya uğramadığı için her hangi bir oksitlenme gerçekleştirmez. Oksit olayı da olmadığı için toprakla nüfus etmesi, toprağın yapısını değiştirmesi söz konusu olamaz.
İlgili 40 soru bulundu
Altın denince ilk akla gelen toprak türü 'kara kum'dur. Kara kum olan yerde kesinlikle altın vardır denemese de bu toprak türünün çok sayıda mineral ve ağır metal içerdiği bilinmektedir.
Altın Olan Yerde Toprak Nasıl Olur; Altın çok yumuşak kabiliyeti en yüksek olan metaldir. Altın kimyasal bozulmaya uğramadığı için her hangi bir oksitlenme gerçekleştirmez. Oksit olayı olmadığı için toprakla nüfus etmesi, toprağın yapısını değiştirmesi söz konusu değildir.
Her nehir temas ettiği altınlı kuartz damarlarından bir miktar altın taşır. Bu nedenle Türkiye'Deki her nehir veya derede bir miktar altın bulabilirsiniz. Ancak çoğu yerde bu miktarlar uğraşmaya değmeyecek kadar azdır.
Sümerler, sabit tartıma getirme tekniğini binlerce yıl önce bulmuştu. İlk insanlar altını metal külçeler halinde tesadüfen bulurdu. Sümerler ve Mısırlılar altının bulunduğu arazilerde madenciliği başlattı. Altın içerdiği bilinen kayalar, kölelere kırdırılır ve ardından toz hale getirilirdi.
Siyanürleme işleminde toplanan metal, sodyum siyanür içerisinde çözdürülüp dibe çöktürülür. Dibe çöken altın sonrasında ayrıştırılıp toparlanır. Görece daha fazla tercih edilen bir yöntem olsada bu işlemin doğaya zararı olur.
Uşak: Uşak'ta bulunan Kışladağ Altın Madeni'nde yılda yaklaşık 13 ton altın çıkarılıyor. Buna göre Uşak, Türkiye'de en çok altın çıkarılan il olma özelliği taşıyor.
Manisa Sart Çayı ve Kolları Tendürek Dağı Uludağ
Bu iki mineralden daha önce oluştuğu kabul edilen pirit ve kuvars içerisinde nabit altına rastlanması, nabit altının da kalko- pirit gibi bu minerallerin kataklastik çatlaklarını doldurduğunu gösterir.
Yüksek enerjili ışınlara ait bir patlama sonucu ortaya çıktığı bilinen ve insanlık tarihinin başından beri önemli bir yere sahip olan altının dünyada oluşumu, tıpkı gümüş ve cıva gibi elementlerin ortaya çıkışı gibi, yoğun ve yüksek enerjili yıldızlardan olan iki nötron yıldızının birbiriyle çarpışması sonucu olmuştur.
Altın yaygın olarak, içinde pek çok mineral bulunan kara kum toprak türünün olduğu bölgelerde ve kuvars kayaların arasında bulunur. Altın madeni çoğu zaman büyük kütleler halinde bulunmaz. Toprak arasında ince pullar şeklinde ya da kayaçlar arasında şeritler halinde bulunur.
Bakır katılırsa kırmızı renkli altın, gümüş, nikel, çinko, paladyum katılırsa beyaz renkli altın olur.
Dünyada üretilen altının aşağı yukarı tümü, kuvarslı yada şistli damarlardan ve altınlı kumlardan çıkarılır. Altını ayırmak için mineraller mekanik yada kimyasal işlemler uygulanır. Mekanik yöntemde, mineral öğütülerek ince toz haline getirilir, sonra su ve yağlı bir madde karışımında yıkanır.
En Değerli Altın Hangisi? Uzmanlar en değerli altını gram altın olarak görmektedir.
Kayaçların dinamitle parçalanması veya kaya kırma makineleriyle ufalanmasından sonra cevherin kimyasal yollarla ayrıştırılması gerekir. Elde edilen altın metalinin bulunduğu karışım, karbon ve siyanür gibi kimyasal maddelerle işlemlerden geçirilerek saflaştırılır.
Peki, altın madenleri nerede bulunur? Altın, başka maddelerin arasında yer aldığından dolayı ayrıştırma tekniği yöntemi sayesinde ortaya çıkarılmakta. Ayrıca madenlerde katman ve toprağın kazılması sonucunda altın yataklarının olduğu görülmekte.
Ayrıca uluslararası standartta olan altınların bir kısmı TCMB'ye bir kısmı ise zorunlu karşılık tesisi ve teminat için yatıran ve serbest altın deposu olarak veren bankalara ve Hazine'ye ait. Söz konusu altınlar, TCMB kasalarında, Borsa İstanbul ve İngiltere Merkez Bankası nezdinde muhafaza ediliyor.
Çin'in Sandong körfezi açıklarında, denizin yaklaşık 2 kilometre altında bir altın rezervi bulunduğu bildirildi. Söz konusu rezervin, yaklaşık 470 tonluk olduğu tahmin ediliyor.
Geride kalan altının yüzde 45'i, Güney Afrika'nın Witwatersrand havzasından elde ediliyor. Geride kalan altının yüzde 10'u ise yine depremler sayesinde yanardağların 2 kilometre derinliğinde oluşuyor.
Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki bir altın madeninde yer altından çıkarılan 1 ton cevher kayasından ortalama 4 gram altın elde ediliyor.
Altın elementi iki nötron yıldızı birleştiğinde veya bir nötron yıldızı bir kara delikle birleştiğinde meydana gelen astronomik olay olan kilonova sonucu oluşur. Evde altın yapmak bu nedenle günümüz teknolojisinde mümkün değildir. İnsanlar olarak tek yapabileceğimiz gezegenimizde hazırda bulunan altını kullanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri