1) ÖTV'SİZ YAKIT: Sadece belirli (ve zor) bürokratik işlemleri yapan TÜRK BAYRAKLI ve TİCARİ gemiler (balıkçı, yolcu motoru, hizmet teknesi vb) ötvsiz yakıt alabilirler. Bürokratik işlemleri ve jurnal/kayıt tutma zorunluluğu ve defter masrafları nedeni ile sadece çok tüketimi olan tekneler tercih eder.
Özel yatlar için yakıtın litresi 1,25 liradan alınıyor, çiftçiler ise traktör ve biçerdöverde kullanmak için aldıkları mazot için 3,45 lira ödüyor.
Teknenin tipine bağlı olarak genel olarak iki yöntem mevcuttur. İlki benzin istasyonundan gidip bidonla yakıt almaktadır. Bu daha çok küçük tip teknelerde yapılan bir operasyondur. Bunun dışında ikinci yöntem ise marinaların içersinde deniz yakıtı satan istasyonlara teknenizle yanaşılarak alınan yakıtlardır.
Yabancı bayraklı özel yatlar, Türkiye'den aldıkları motorin için yurt dışına çıkmak kaydı ile ÖTV ödemiyor ve vergisiz mazotu Türk vatandaşları ile çiftçisinden daha ucuza alıyor. Litresi 37.86 lira olan mazota ÖTV'siz 30 lira ödüyor.
Düzenleme öncesi litre başına benzinde 2,52 TL ve motorinde 2,05 TL olarak uygulanan ÖTV, düzenlemenin ardından hem benzinde hem de motorinde 5 TL artırıldı. Bu değişiklikle beraber motorinin litresi üzerinden alınan toplam ÖTV miktarı 7,05 TL'ye yükseldi.
İlgili 22 soru bulundu
2. KİMLER SIFIR ÖTV İLE DENİZ YAKITI SATABİLİR? ÖTV mükellefiyetinin bulunduğu yer vergi dairesinin bağlı olduğu yer vergi dairesi başkanlığı tarafından verilen dağıtım izin belgesini haiz olan dağıtıcılar, sıfır ÖTV ile deniz yakıtı satışı yapabilirler.
Büyük makineli, gücün hıza göre daha önemli olduğu ticari gemilerde, kara araçlarında kullanılan motorine göre biraz daha düşük kalitede ve maliyette olan, marine diesel oil (MDO) ve marine gas oil (MGO) olarak bilinen yakıt tipleri kullanılmaktadır.
Her ne kadar bu listede %8 ÖTV oranına tabi deniz taşıt ve araçlarından söz edilmekte ise de, yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerine ilişkin olarak Kararname 2 ile getirilen sıfır ÖTV oranı uygulanmaktadır. Sonuç olarak günümüzde yat ediniminde ÖTV yükü söz konusu değildir.
Türkiye genelinde Marine Dizel ve Euro Dizel olarak 2 farklı yakıt sağlanmaktadır. Bunların tedariği farklı limanlardan yapılmaktadır. İstanbul' da sadece Marine Dizel dağıtımı yapılırken güney sahillerinden hem Marine Dizel hem de Euro Dizel tedarik edilebilir.
Transit yakıt, gerek yurt-dışından teslim edilen gerekse yurtiçinde özel antrepolardan alınan ve serbest dolaşıma girmemiş yakıt olarak tarif edilir. Bu tarif Gümrük Yönetmeliğinin 476 ila 481 inci maddelerinde açıklanmış olup söz konusu düzenleme kabaca millileştirilmemiş yakıtı tanımlamaktadır.
Güncel bugün Motorin Litre fiyatı 37,56 şeklindedir.
Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden, motorlu araçlar vergisi alınmayacak. Bunun yerine harç alınacak. Daha önce yaş ve beygir gücüne göre alınan motorlu taşıt vergisi, yeni sistemde uzunluğa göre hesaplanacak.
EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.
12 metre civarında 135 beygir ile ekonomik seyirde giden bir tekne dış etkenlere bağlı kalmaksızın 1 saatte yaklaşık 70 ile 80 tl arası değerinde yakıt harcar bugünün parası ile (6 Eylül 2020) Tekne yakıt fiyatları hakkındaki yazı için tıklayın.
History Supreme, 4.8 Milyar Dolar
Malezyalı sahibinin isteği üzerine gövdesi altın kaplama olarak üretilen, üretiminde platin ve birçok mücevherin kullanıldığı History Supreme, 4.8 milyar dolarlık fiyatıyla dünyanın en pahalı yatı unvanını haklı bir şekilde elde etmeyi başardı.
Yatların hızı teknenin türüne göre değişmektedir: dubalar 30 km / s ile en hızlıdır, kruvazörler ve güverte botları ortalama 23 km / s hıza ve yelkenli tekneler ortalama 10 km / s hıza sahiptir. Geminizle ne yapmak istediğinize bağlı olarak, belirli bir hızda seyahat etmesi gerekebilir.
Ana Tahrik: 1 adet 6.500 Hp dizel motor. Kapasite: 16.000 ton yakıt (TCG AKAR); 9.980 ton yakıt, 2.700 ton su, 80 to yağ ve 500 m³ malzeme (TCG YB. KUDRET GÜNGÖR) Menzil: 14 knot ile 6000 deniz mili.
Gemi, yat ve teknelerde kullanılması amacıyla geliştirilmiş olan marine akülerin marş ve ekipman aküsü olmak üzere iki temel kullanım amacı bulunur. Marş Aküsü: Marş aküsü deniz taşıtının motorunun çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini sağlar.
Heavy Fuel Oil (HFO), deniz taşımacılığı endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan fuel oil türüdür. Yüksek viskoziteye sahiptir ve tutuşturulması zordur. HFO, hava kirliliğine önemli bir katkıda bulunan yüksek kükürt içeriğine sahiptir.
Zamların arkasının kesilmediği 7 aylık dönemin ardından 11 Haziran 2022 itibarıyla pompa fiyatı 28 lira 55 kuruş olan benzinden 2 lira 53 kuruş ÖTV, 5 lira 14 kuruş KDV olmak üzere toplam 7 lira 67 kuruş tutarında vergi alınıyor. Benzinin vergisiz fiyatı 20 lira 88 kuruş olarak hesaplanıyor.
Karara göre kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan vergi tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseldi. Otogaz da ise 5,77 lira ÖTV alınacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri