Lavantanın çok sayıda türü olup, üretimde yaygın olarak Lavandula x intermadia ve Lavandula x Angustifolia türleri kullanılmaktadır. Fideler araziye aktarılmadan önce derin sürüm yapılmalı, daha sonra diskaro ve tırmık ile toprak düzeltilmelidir.
Lavanta bitkisinin en yüksek verim veren cinsi Lavandula angustifolia dır ve bu türün en çok bilinen 7 türü Bulgaristanda yetiştirilmektedir. Bunlar :“Sevtopolis”, “Drujba”, “Yubileina”, “Hemus” , “Hebar”,”Raya”ve “Karlovo” dur.
“Mavi altın” olarak adlandırılan lavanta, en değerli tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alır. 140'tan fazla çeşidi olan lavantanın sadece Lavandula Angustifolia cinsinin uçucu yağı değerlidir.
Dünya genelinde, bilinen, çoğu Akdeniz orijinli olan 39 kadar lavanta türü bulunmaktadır. Dünyada ticari değeri yüksek olan üç önemli lavanta türü vardır. Bunlar, lavander (Lavandula angustifolia Mill. = L. officinalis L. = L. vera ), lavandin (Lavandula intermedia Emeric ex Loisel.
Angustifolia gerçek tıbbi bitkidir. Yağı da tohumu da tıp dahil her alanda kullanılır ve tercih edilir. Intermedia türü ise sadece temizlik malzemelerinde koku amaçlı, kurutulmuş buket ve tohumları da koku ve görüntü amaçlı kullanılır. Bizim tavsiyemiz Lavandula Angustifolia türüne ait alt türlerin tercih edilmesidir.
İlgili 33 soru bulundu
Lavanta yağı, Lavandula angustifolia bitkisinin çiçeklerinden elde edilen aromatik bir esans yağıdır. Bu değerli yağ, özellikle antiseptik ve iltihap karşıtı özellikleri ile dikkat çeker.
Atlas Okyanusu adalarından Akdeniz çevresi ülkelerine ve Hindistana kadar uzanan geniş bir alanda yetişen, lavanta cinsi üyeleri, çalı görünümlü, toplu başak biçiminde mavi, morumsu ya da kırmızı çiçekler açan bitkilerdir.
Lavanta, her zaman yeşil, çok yıllık ve çalımsı bir Akdeniz kuşağı bitkisidir. Lavantanın doğal yaşam alanı, deniz seviyesinden 600-2000 m yükseklikteki yerlerdir. Kültür bitkisi olarak; Fransa, İtalya, İspanya, Bulgaristan, Moldova, Rusya, Ukrayna, Tacikistan ve Gürcistan'da yetiştirilmektedir.
Batı ve Güney Anadolu yanında Trakya'da da yetişen 40-50 cm boyunda bir çalıdır. Çiçek durumunun sapı çok kısadır veya yoktur; %0.8-0.9 kadar yağ içerir; türün uçucu yağı %23-29 kadar kafur içerir.
Lavandula angustifolia, eski adıyla L. officinalis, Akdeniz'e (İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan vb.) özgü Lamiaceae familyasındaki çiçekli bitkidir. Yaygın isimleri arasında lavanta, İngiliz lavantası (İngiltere'ye özgü olmasa da); ayrıca bahçe lavantası, ortak lavanta ve dar -yapraklı lavanta' vardır.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Beyaz, açık pembe ve mavi renkleri de bulunur. Lavanta çiçeği mor ve lila arasında kaldığı için halk arasında lavanta rengi olarak bilinir.
Lavanta çiçeğinin en önemli maddesi renksiz veya hafif sarı renkli uçucu yağdır.
Lavanta tüm toprak çeşitlerinde yetişebilir. Toprağın kuru, hafif ve kireç açısından zengin olması, verimlilik sağlaması açısından tercih edilir. Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir.
Lavanta, diğer muadillerine göre ekimi, bakımı kolay, ve tek dikim ile 25 sene aynı fideden hasat yapabileceğiniz bir bitkidir.
Lavandula angustifolia Miller diğer türlerinden daha çok ve en değerli uçucu yağa sahip olan türdür. Bunun yanında Lavandula latifolia ve Lavandula hybrida'nın uçucu yağları da ticari öneme sahiptir. Bu araştırmada bitki Isparta ili Keçiborlu ilçesinden toplanmıştır.
Gerçek lavanta soğuğa toleranslıdır ve en sevdiği mevkiler 800 ve 1500 metrelerdir. Yükseklik ve hava şartlarına göre Temmuz ortasından Ağustos sonuna kadar çiçek açar. Başak lavanta otu gibi, kendiliğinden tohumdan türer.
Lavanta yağı, Lavandula angustifolia bitkisinin çiçeklerinin damıtılmasıyla yapılan uçucu bir yağdır. Lavanta yağı özellikle antiseptik ve anti-inflamatuar özellikleriyle öne çıkar. Bu yönüyle küçük yanıklar ve böcek ısırması gibi cilt sorunlarına iyi gelebilir.
Lavanta genel olarak kireçli, geçirgen, taban suyu yüksek olmayan, diğer tarım ürünleri açısından çok verimli kabul edilmeyen arazilerde çok verimli olabilen bir bitkidir. Çok fazla bir sulama ihtiyacı olmadığından dikilecek arazinin mutlaka sulu olmasına gerek yoktur.
Susuz ve marjinal arazilerde oldukça kolay bir şekilde yetişen lavanta bitkisi üreticisinde 1 da araziden 1.000- 4.000 TL kazanç sağlayabilmektedir. Bu durum küçük arazi varlığına sahip üreticilerin sulanamayan marjinal arazilerini değerlendirerek gelir artışı sağlayacaktır.
Lavanta her ne kadar dayanıklı ve uyumlu bir çiçek olsa da iyi bir bakım ister. Çiçeklerinin sulama saatlerinin aynı olmasına dikkat edilmesi daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Çok uzun süre boyunca ışıksız kalmaması gerekir.
Ölümsüz aşkın ve sadakatin sembolü olan lavantanın çiçekleri, yaprakları ve uçucu yağı yüzyıllardır kullanılmaktadır. Eski zamanlarda genellikle giysi ve saç gibi çeşitli kişisel eşyalara tazelik ve hafif bir koku vermek için kullanılırdı.
Lavanta yetiştiriciliği için en uygun toprak kireç bakımından zengin olan ve kuru olan topraklardır. Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri