Varis ameliyatı, kişilerde şişme, ağırlık hissi, geceleri kramp gibi sorunlar yaşayan kişiler için gereklidir. Varis bulunsa bile, hastada herhangi bir rahatsızlık gelişmemiş olabilir. Buna rağmen özellikle ayak bileklerinde küçük mavi varisler bulunuyorsa, varis tedavisi için ameliyat seçeneği düşünülebilir.
Varis, insanda ilerlerse ve rahatsızlık oluşturursa tedavi edilmesi ve ameliyat edilmesi gerekiyor. Ameliyat için uygun olan kişiler genellikle ileri derecede ağrı sorunu yaşayan kişilerdir. Kişi günlük hayatında birçok ağrı yaşıyorsa, varis ameliyatı için başvurmalıdır.
Dolayısıyla açık cerrahi ile varis ameliyatı sık tercih edilen yöntemler arasında yer almaz. Ancak kronik venöz yetmezlik, morbid obezite, ciddi diyabet hastalığı ve şiddetli ağrı şikayeti gibi bazı durumların varlığında hastalığın en doğru şekilde tedavi edilebilmesi için açık cerrahi müdahale gerekli olabilir.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
Beklentiniz öncelikle sağlığınız ve damarlarınızın korunması ise ; mikro cerrahi önünüzde ki tek seçenektir. Konforlu ve risksiz bir yöntem istiyorsanız ; endovenöz lazer, radyofrekans ablasyon yine mikro cerrahi bir seçenektir.
İlgili 23 soru bulundu
Sonuç olarak, varis ameliyatı zor bir ameliyat olarak kabul edilmez, ancak herhangi bir ameliyat gibi riskleri ve potansiyel komplikasyonları vardır. Ameliyat öncesinde ve sonrasında doktorunuzun verdiği talimatlara dikkat etmek, ameliyatın başarılı ve sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.
Varis ameliyatı; yetmezlikli toplardamarın çıkarılması ya da bu damardaki kapakçıkların onarımı disiplinine dayanmaktadır. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sürecinde hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak lokal, epidural ya da genel anestezi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Diyarbakır'da özel bir hastanede 15 Nisan'da varis ameliyatı olup aynı gün taburcu edilen öğretmen Tuğba Parlak, ertesi gün evinde fenalaştı. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan Parlak, 24 Nisan'da yaşamını yitirdi.
CEAP 4 dediğimiz 4. evre varis hastalarının ne yazık ki hastalığı geri çeviremediğimiz evresi. Bundan sonra çok ufak travmalarla, kaşıyarak ya da çarparak bileğe gelen küçük bir darbede yara açılabiliyor. Ki bu hastalığın son aşaması oluyor.
Ameliyatlı yöntemler; Klasik ameliyat ve Mikro Cerrahi
Mikro cerrahi; varislerin tekrar etmesi gibi bir risk söz konusu değildir. Her operasyonda olduğu gibi burada da enfeksiyon riski olup ameliyatsız teknikler kadar düşük bir orandadır. Çok nadiren geçici bölgesel uyuşukluklar olabilir.
Nasıl olsa geçer diye düşündüğünüz varis tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Varis sinsice ve yavaşça ilerler ancak daimidir. Varis tedavi edilmediğinde bacaklarda ağrıya, toplardamarda enfeksiyona ve hatta akciğerlere pıhtı atma sonucu hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Varis, son zamanlarda tedavi seçeneklerinde artış görülen ve eskiye kıyasla daha kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bir çeşit damar problemi olan bu hastalık, varis ameliyatı ile de çözüme kavuşturulabilir. Ameliyat ile tedavi şart değildir fakat kimi durumlarda hastanın ve doktorun tercih ettiği bir yöntemdir.
Hastanın işlem sonrası bacağı elastik bandaja sarılır ve genelde 1 gece hastanede tutulur. Ertesi gün taburcu edilir. Kasıktaki dikiş, genelde estetik ya da cilt altı olarak bilinen alınmasına gerek olmayan tarzdadır.
Kılcal varis tedavilerinde, çok ince iğnelerle yüzeyel bir tedavi yapıldığından ağrı minimaldir ve herhangi bir anestezi gerekmez. Venöz yetmezlikle birlikte olan büyük varislerin tedavilerinde ise anestezi uygulanmalıdır.
· Ameliyat sonrası hastada genellikle anestezinin etkisi geçeceğinden dolayı aynı gün yürüyebilir. · Hasta en fazla bir hafta içinde işine dönebilir. · Varis ameliyatından sonra hasta en az 3 hafta süreyle varis çorabı kullanmalıdır. Bu şekilde açık teknik kullanılarak varis ameliyatı gerçekleştirilir.
Ameliyattan sonra, hastanın bacakları bandaj veya sıkıştırma çorapları ile sarılır ve birkaç gün boyunca istirahat etmesi önerilir. İyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer ve bu süre içinde fiziksel aktiviteler sınırlı olabilir.
Bacakta kızarıklık varsa, şişlik mevcutsa, üzerine basamama gibi durumlar varsa acil varis tedavisine başlanmalıdır. Çünkü varisler ölümcül bir durum oluşmasına sebep olabilir.
3 mm. ve daha büyük varisler için sadece ameliyat kesin bir tedavi yöntemidir. Ameliyat öncesi doğru saptamalar ve titiz cerrahi teknik ile yaklaşıldığında nüks (tekrarlama) oranı 5 yılda %2-5 arasındadır. Ameliyat sonrası önerilerine uyulduğunda varisin tekrarlamayacağını ömür boyu GARANTİ ediyoruz.
Bir dolaşım sistemi rahatsızlığı olan varisin türleri bulunmaktadır. En hafif derecede varis türü kılcal damar varisleri 'telenjiektazi' olup diğer türleri orta boy ve büyük varis olarak adlandırılmaktadır.
Fiyatlar uygulanacak yönteme (cerrahi müdahale, radyofrekans, skleroterapi, lazer tedavisi gibi) göre de değişiklik gösterebilir. Tedavi edilmesi gereken alanın büyüklüğü ve varislerin yaygınlığı da fiyatı etkilemektedir. Genellikle varis tedavisi fiyatları 3.000 TL – 3.500 TL'den başlamaktadır.
Klasik varis ameliyatlarında, hastaların yaklaşık %5 inde derin ven trombozu (toplardamar pıhtılaşması) gelişmektedir.
Bunlar; enfeksiyon, anormal kanama, solunum problemleri ve alerik reaksiyonlardır. Varis ameliyatı sonrasında açığa çıkabilecek bir başka problem ise; ayak bileklerinde his kaybı, morluklar ve varis probleminin yıllar sonra tekrar etmesi problemleridir.
Ameliyatsız varis tedavisi ücretleri SGK tarafından karşılanmamaktadır. Ancak özel sağlık sigortasına sahip hastaların tedavi ücretini sağlık sigortalarından almaları mümkün olabilmektedir.
Semptomatik varis tedavisinde yaş sınırlaması yoktur. Tedaviniz için, bir kalp ve damar cerrahisi uzman tarafından dikkatlice değerlendirme yapılmalı ve teşhis sonrası tedavi planlaması yapılmalıdır.
Genellikle hastaların 1-2 gün evde istirahat etmelerini, kendilerini çok yormadan yürümelerini öneririz. Hasta ertesi gün yıkanabilir, dışarı çıkabilir ve yarım saatlik küçük yürüyüşler yapabilir. Hastalara verilmiş olan varis çorabı minimum bir hafta kullanmaları önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri