Parametrik test varsayımları (normal dağılım) yerine getirildiğinde ölçümle belirtilen sürekli bir değişken yönünden aynı bireylerin, değişik iki zaman ya da durumdaki ölçümleri arasında fark olup olmadığını test etmek için kullanılan bir önemlilik testidir.
Öncelikle bu testleri kabaca tanımakta fayda var. Aradaki farkı çok basit bir şekilde açıklamak gerekirse parametrik testler ortalamalar üzerinden çalışırken parametrik olmayan testler medyan değer üzerinde çalışır. Medyan değer sıralanmış bir veri setindeki orta değer olarak basitçe tanımlanabilir.
Parametrik istatistik, verilerin rastgele dağılım esasına uyduğunu kabul eden ve olasılık dağılımı parametrelerine göre çıkarımlar yapan istatistik dalıdır. En iyi bilinen ilkel istatistik yöntemleri parametriktir. Genellikle parametrik yöntemler, parametrik olmayanlara göre daha fazla kabullenme yaparlar.
İstatistiki bazı konuları baz alarak oluşturulan parametreleri ile yapılan birçok işlev parametrik olarak değerlendirilmektedir. Parametrik belirli ölçümler ile belirli konuların oluşturulmasını sağlamaktadır. Parametrik kelime manası olarak ise bir veya birden fazla parametre olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Duyarlılık analizi olarak da bilinen parametrik analiz, farklı geometrik veya fiziksel parametrelerin veya her ikisinin sorunun çözümü üzerindeki etkisinin incelenmesidir.
Nonparametrik testler için çoğu zaman, verilerin, rassal ve bağımsız olarak elde edilmesi ve nominal veya ordinal ölçek kullanılması yeterlidir.
Parametrik denklemler genellikle bir eğri veya yüzey gibi geometrik bir nesneyi oluşturan noktaların koordinatlarını ifade etmek için kullanılır ve sırasıyla parametrik eğri ve parametrik yüzey olarak adlandırılır.
Tek boyutlu girdisi ve çok boyutlu çıktısı olan bir fonksiyon, uzayda bir eğri çizmek gibi düşünülebilir. Böyle bir fonksiyon bir parametrik fonksiyon olarak, bunun girdisi ise bir parametre olarak adlandırılır. Çok değişkenli analizde, bazen belirli bir eğriyi çizen bir parametrik fonksiyonu bulmanız gerekir.
İşte bu nokta çok önemli: Normal dağılmak, ya da dağılmamak… İstatistiksel hipotez testi aşamasında normal dağılım varsayımına bağlı kaldığımızda, parametrik testler üzerinden analizlerimizi gerçekleştiriyoruz. Kısaca sayısal ölçümlerimiz normal dağılıma uygun olduğunda parametrik testleri kullanacağız.
Parametrik olmayan testler, anakütle ile ilgili hiçbir varsayımda bulunmayan testlerdir. Değişkenlerin ölçeklerinin ad (nominal), sıra (ordinal) veya aralık (interval) olması durumunda tercih edilirler.
Diğer istatistiksel yöntemlerde olduğu gibi regresyon analizi de parametrik ve parametrik olmayan yöntemler olarak incelenebilir. Parametrik yöntemlerin kullanımı güçlü varsayımlar gerektirirken, parametrik olmayan yöntemlerde bu varsayımlar gerekli değildir.
Diğer parametrik testler
t-testi ve ANOVA'ya ek olarak, eşleştirilmiş t-testi, tek yönlü ANOVA, iki yönlü ANOVA, tekrarlanan ölçümler ANOVA ve karma tasarım ANOVA dahil olmak üzere farklı uygulamalarda kullanılan birkaç başka istatistik parametrik test vardır.
Tanımlayıcı istatistik kısmında normal dağılım testi için ortalama değeri (mean) ve median (medyan) değerinin birbirine yakın sonuçlar olması, veri setinin normal dağılıma sahip olduğunu göstermektedir.
Belli sayılar ve algoritmalardan oluşan değişkenler ya da parametreler tarafından yönlendirilen tasarımlar, parametrik tasarım olarak tanımlanıyor. Tasarım anlayışının geleceği olarak görülen ve oldukça önemsenen parametrik tasarımlar, mimaride hem faydalı hem de estetik seçeneklerin ortaya çıkmasını sağlıyor.
Parametrik tasarım nedir denildiğinde sadece bilgisayar – sanal ortamda değil direkt olarak kağıtlarla da sonuca direkt bağlanabileceği, üretim aşamasında bile üretirken öğrenilecek şekilde tasarım sürecinin olduğu, son derece başarılı tasarımı tasarım halinde yaratırken revize edebildiğiniz çalışmalardır.
Yığını niteleyen (karakterize eden) ortalama, varyans, oran gibi değerlere 'parametre' denir. Her parametre sabittir ancak her sabit parametre olmayabilir.
İki ya da daha fazla örneklem ortalamasının anlamlı farklılık gösterip göstermediğini test eder. Tek yönlü varyans analizinin (One-Way ANOVA ) non-parametrik halidir. Anovanın sayıltıları karşılanmaz ise bu testi yapmamız gerekecektir.
Wilcoxon Tek Örnek İşaret Sıralaması Testi Tek örnek T-testinin non- parametrik karşılığıdır.
İşaret Testinin Temel İlkesi
İşaret testi, verilerin medyanını değerlendirmek için kullanılan bir parametrik olmayan istatistiksel testtir. Temel ilkesi, örneklem verilerindeki sıralamaları kullanarak medyan değerinin belirli bir hipoteze göre test edilmesidir.
Verilerin normal dağılıma uygun olup olmadığını ortaya koymak amacıyla çeşitli normallik testlerinden yararlanmak mümkündür. Bu testler arasında en bilinenleri Ki-Kare, Kolmogorow-Smirnov, Lilliefors ve Shapiro – Wilk normallik testleridir.
Non-parametrik testler, verilerin dağılımına daha az duyarlıdır. Çeşitli non-parametrik test örnekleri vardır. Çeşitli non-parametrik test seçenekleri vardır. Örneğin, normal dağılmayan veriler için, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi ve benzeri non-parametrik testler kullanılabilir.
Normallik sınamalarının amacı verilmiş bir veri dizisinin normal dağılıma uygunluk iyiliğinin incelenmesidir. Bir sıra parametrik olmayan sınama geliştirilmiş bulunmasına rağmen birçok istatistikçi pratikte daha az kesin ve daha çok subjektif sağduyu ve ekpertiz gerektiren gösterim karşılaştırmalarını kullanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri