Bu nedenle sürekli üşüme genellikle kasları erkeklere göre daha az gelişim gösteren kadınlarda daha fazladır. Yağ doku bilinenin aksine ısı oluşumuna katkıda bulunmaz ve sadece ısı kaybının önlenmesinde etkilidir. Bu nedenle kas yapısı az gelişmiş obezlerde de sürekli üşüme şikayeti görülür.
Kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon hastalıkları, astım, allerjik olsun olmasın her tür müzmin nezle-sinüzit, KOAH, şeker hastalığı gibi sorunlar bu duruma yol açabilir. Bazen de her şey normalken, önceden geçirilmiş bir hastalık sekeli olarak üşüme kalabilir.
Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Kan dolaşımının zayıf olması, vücuttaki bazı bölgeleri etkileyerek üşüme hissi yaratabilir. Zayıf dolaşım, ayaklarınızın düzenli olarak soğuk olmasına neden olur.Sigara içimi, uzun süreli oturarak çalışma şekli ve aşağı da sıradığımız durumlarda buna yol açabilir.
Ayrıca, insan burnunun dış kısımları çoğunlukla nispeten ince bir deri tabakası ve minimum miktarda yalıtkan yağ ile kaplanmış kıkırdak dokusundan oluşur, bu nedenle burun bacaklardan veya göbekten çok daha kolay soğur.
İlgili 21 soru bulundu
İstirahat halinde vücuttaki ısı üretiminin %20 yirmi ila 30'u kaslar tarafından sağlanmaktadır. Kasların kasılmasıyla oluşan enerji, vücut ısısının artırılmasında rol alır. Bu nedenle sürekli üşüme genellikle kasları erkeklere göre daha az gelişim gösteren kadınlarda daha fazladır.
Alfa-aktinin-3 proteinine sahip olmayan insanlar vücut ısısı ve enerji korumada daha etkin oldukları gibi soğuk iklime de daha dayanıklılar.
Deri altı yağ, ısıyı tuttuğu için de obezlerin merkez bölgesi, tenleri soğurken sıcak kalmaya meyilli oluyor. ABD Kara Kuvvetleri'nin Çevresel Tıp Araştırma Enstitüsü'nde araştırmacı fizyolog olan Catherine O'Brien'a göre daha düşük ten sıcaklığının şişmanları daha çok üşütmesi mümkün.
A VİTAMİNİ: Bir şey okurken gözleriniz yanıyor, saçlarınız dökülüyor, sık sık üşüme hissine kapılıyorsanız bunun başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir.
Kadın vücudu düşük metabolizma hızı yüzünden hem birim yü- zey alanı başına daha az ısı üretir hem de yüksek yüzey alanı oranı nedeniyle daha hızlı ısı kaybetmeye eğilimli- dir.
Ayak Üşümesi Neden Olur? Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
Üşümekten yakınanların sayısı hiç de az değil. Soğuk havaya maruz kalmak kuşkusuz bunun en önemli nedeni. Ancak sürekli üşüme söz konusu ise bu, kansızlıktan romatolojik hastalıklara pek çok rahatsızlığın habercisi olabilir. Kış aylarında üşümek hava koşulları göz önüne alındığında olağan sayılan bir durum.
Soğuk eller genellikle vücudunuzun normal vücut ısısını korumaya çalıştığının bir işaretidir. Bununla birlikte, sürekli soğuk ellere sahip olmak, kan akışınızda veya ellerinizdeki kan damarlarında bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
Ayak Üşümesinin Nedenleri
Dolayısı ile ayaklarda üşüme hissedilebilir. Dolaşım bozuklukları; hareketsiz bir yaşam tarzı, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, sigara kullanımı gibi çeşitli sebeplerden ortaya çıkabilir.
Buzun sağladığı soğuk o bölgedeki ödem ve inflamasyonu azaltır. Aynı şekilde soğuğa maruz kalmamız vücuttaki tüm inflamasyonun daha hızlı iyileşmesine yardım eder. Bu inflamasyon hücre düzeyindedir. Soğuk morali düzeltir: Vücudumuz, soğuğa adaptasyon için noradrenalin salar.
Dolaşımın zayıf olması, ayak üşümesine sebep olan en yaygın faktörlerden biridir. Yetersiz kan dolaşımı, yeteri kadar sıcak kanın düzenli olarak ayak bölgesine ulaşmasını zorlaştırır. Böylece ayaklarınız, vücudunuzun geri kalanından daha soğuk kalır.
Üşümeye Karşı B Vitaminleri Ve Demir İçeriği Yüksek Besinleri Seçin. Demir; kırmızı et, karaciğer, yumurta sarısında fazla miktarda bulunmaktadır. Ayrıca, bitkisel kaynakları arasında fasulye, mercimek, nohut, kuru üzüm, kuru incir, kuru erik, kuru kayısıyı, kaju ve fındığı sayabiliriz.
Tıp kurumlarının yaptığı araştırmalar ışığında normalden zayıf insanlar düşük yapma, akciğer hastalığına yakalanma, erkeklerde kısırlık, ve hatta araba kazalarında ölme riski artırıyor. Cambridge Üniversitesi'nin geçen hafta tamamladığı araştırmaya göre aşırı zayıf erkeklerde IRS1 adında bir gen keşfedildi.
Deri, cilt veya ten, bazı hayvanların vücutlarını kaplayan en üst katman olup, altında barındırdığı kas ve organları koruyan doku tabakalarından oluşan bir örtü sistemi organıdır. Bu tabakanın altında yağ tabakası vardır. Yağ tabakası canlının vücudunu sıcak tutar ve darbelere karşı korur.
Deri altında ve iç organların çevresinde depo yağlar, canlıyı soğuktan, darbelerden korur. Yağların diğer bir önemli görevi de hücre zarını oluşturmalarıdır. İnsan vücudunun çeşitli yerlerindeki hücre zarlarında %25 ile %75 arasında bulunabilirler.
Çok üşümek bazen soğuk algınlığı, grip, bronşit, zatürre gibi hastalıklar sebebi ile olabilirken bazen ise ciddi bir takım hastalıklar sebebi ile olabilmektedir. Anemi, tiroid bezi sorunları, damar ve sinir sistemi hastalıkları gibi.
Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon rahatsızlıkları, astım, kronik nezle ya da sinüzit, KOAH ve diyabet hastalığı olabiliyor. Termoregülasyon sorunu, kanser tedavisi görenlerde de karşılaşılan bir durum.
Titreme olarak da bilinen üşüme bakteriyel veya viral bir enfeksiyonun başlangıcında ortaya çıkabilir. Titreme, soğuk ortama maruz kalmaktan da kaynaklanabilir. Kasların hızlı kasılması ve gevşemesi üşüme sırasında görülen titremeye neden olur. Titreme, aslında vücudun üşüdüğü zaman kendi ısısını yükseltme yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri