Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti
Bir ülke, politik nedenlerden dolayı birden fazla başkent tayin edebilir. Örnek olarak, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin idari başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein'dir.
Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti ise Bloemfontein'dir. Bu başkentlerin her biri tüm ülkenin resmi başkenti olarak nitelendirilir. Birden fazla başkentin bulunmasının nedeni ise yasama, yürütme, yargı unsurlarının ayrılığını en iyi şekilde vurgulamak içindir.
Akad hanedanın kurucusu olan ve Agade kralı olarak bilinen Büyük Sargon, M.Ö 2350 yıllarında Sümer kent devletlerini zorla ele geçirmiştir. Güney Mezopotamya olarak da bilinen Irak'ın güneyinde bulunan bu yerde bölgesel bir devlet kurmuş ve ilk başkent ortaya çıkmıştır.
Türkiye'nin başkenti, İç Anadolu bölgesinde yer alan Ankara ilidir.
İlgili 27 soru bulundu
Başkenti Kampala olan Afrika ülkesi; Uganda'dır. Kampala başkent olması dolayısıyla ülkenin merkezinde en büyük şehir olarak yer almaktadır.
Bunlar; Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudan'dır. Bu devletlerin her birinin başkenti vardır. Sırasıyla başkentler Rabat, Cezayir, Tunus, Trablus, Kahire ve Hartum'dur.
Bugün Afrika'da 54 adet bağımsız devlet var fakat bu devletlerin birçoğu özellikle istikrarsızlık, yolsuzluk, otoriter rejimler ve şiddet ile mücadele ediyor. Bu ülkelerin birçoğu başkanlık sistemi ile idare edilmekte.
VATİKAN. Tıpkı San Marino gibi Vatikan da tamamen İtalya tarafından karayla çevrili. Düzenli bir başkanı, hükümeti ve hatta yerli nüfusu olmadığı için dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha farklı bir düzene sahip. Vatikan, bilindiği üzere Papa tarafından yönetiliyor.
Cevap. Şu anda yaşadığımız Türkiye'nin ilk başkenti Ankara'dır. Kurtuluş Savaşı sırasında başkentimiz İstanbul idi. Ama işgali kolay olduğu için (işgal bölgelerine yakın, denize kıyısı var) bir karar ile başkent Ankara yapılmıştır.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkent Nur Sultan'ın isminin resmen Astana olarak değiştirilmesini içeren kararnameyi imzaladı. Astana, ülkenin başkentinin adı.
Dünyada toplam 208 ülke bulunmaktadır. Asya kıtasında 47, Avrupa kıtasında ise 44 ülke vardır. En fazla ülkenin (54) bulunduğu kıta Afrika kıtasıdır.
İstanbul, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinden sonra 1923 yılına kadar 470 sene boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur.
Dünya, tek bir devletten oluşmadığı veya tek bir ülke olmadığı için başkenti de yoktur.
Buna göre, 649 milyar ABD dolarıyla Güney Afrika Cumhuriyeti birinci, 303 milyar dolarla Mısır ikinci ve 225 milyar dolarla Nijerya üçüncü sırada yer aldı. Kıtanın en varlıklı ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 2 bin 169, Mısır'da 932 ve Nijerya'da 531 dolar milyarderi bulunuyor.
Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır. 42,4/km2 (169.)
Afrika kıtasının en güney ucunda yer alan Güney Afrika'da, üç ayrı başkent bulunmaktadır. Güney Afrika'nın en esi şehirlerinden bir tanesi olan Cape Town ülkenin yasama başkenti, 1855 yılında kurulan Pretoria yürütme başkenti, Orange Nehri'nin kıyısında bulunan Bloemfontein ise ülkenin yargı başkentidir.
Afrika'nın en küçük ülkesi Seyşeller'dir.
On yıllarca Afrika'yı sömüren ve istikrarsızlığın başat aktörü olarak kabul görülen Fransa, kıtada istenmeyen adam haline geldi. Cezayir'den Burkina Faso'ya kadar çok sayıda ülke, Fransa'nın varlığını ülkelerinden silmek adına kararlar alırken son olarak Çad, sınırda izinsiz gezen Fransız askerlerini tutukladı.
O tarihten beri Ankara, Türkiye Devleti'nin başkentidir ve Anayasamıza da başkent olarak geçmiştir.
Batı Avrupa'nın küçük yüzölçümlü devleti Lüksemburg'un başkenti de Lüksemburg. Başkent Lüksemburg, Lüksemburg ülkesinin de en büyük şehri. Üstelik bu uygulamaya sahip tek ülke Lüksemburg da değil, Monako, Cezayir, Singapur, Tunus, Vatikan'ın da başkenti kendisiyle aynı isimde…
13 Ekim 1923 tarihinde çıkarılan bir kanun ile Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri