Varis Çeşitleri İç toplardamarda beliren varisin dış toplar damara oranla daha fazla tehlikeli olduğunu söylemek mümkün. Bu varis çeşidi, dış toplardamardaki varislere oranla hem sinsi hem de tehlikelidir. Varisler kılcal damar varisi, büyük toplardamar varisi, retiküler varis olarak üç kısma ayrılır.
Bacakta kızarıklık varsa, şişlik mevcutsa, üzerine basamama gibi durumlar varsa acil varis tedavisine başlanmalıdır. Çünkü varisler ölümcül bir durum oluşmasına sebep olabilir.
CEAP 4 dediğimiz 4. evre varis hastalarının ne yazık ki hastalığı geri çeviremediğimiz evresi. Bundan sonra çok ufak travmalarla, kaşıyarak ya da çarparak bileğe gelen küçük bir darbede yara açılabiliyor. Ki bu hastalığın son aşaması oluyor.
Bu yanlış bilinen durumun aksine varisler bazen oldukça tehlikeli olabilir. Bu durum için hastanın yaşı, cinsiyeti, yaşam tarzı ve mesleği başta olmak üzere belli etmenler belirleyicidir. Ancak özellikle bacaklarda meydana gelen toplardamar varisleri tedavi edilmediği ve önemsenmediği takdirde tehlikeli olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Düzenli olarak egzersiz yapmak, bacak kaslarını güçlendirerek kan dolaşımını iyileştirir. Yürüyüş, bisiklet sürme ve yüzme gibi düşük etkili egzersizler varis sorununun çözümüne faydalı olur.
Varis, daha çok bacaklarda görülen genişlemiş morumsu damarlar olarak ortaya çıkmaktadır. Tek başına damarlar olabileceği gibi, aslında çoğu zaman toplardamar sisteminin yetersizliğinin (venöz yetersizlik) bir belirtisidir.
Oysa ki varis problemi ciddi bir toplardamar hastalığıdır. Toplardamarlarda kapakların fonksiyonlarının yitirilmesi sonucunda açığa çıkan varis problemi ihmal edilmemelidir. Aksi halde birtakım semptomlar gelişecektir.
Kadınlarda erkeklerden daha sık görülüyor. Kalıtımsal, yani ailesinde varis olanlarda daha sık görülüyor. Bunun dışında şişmanlık, yaşlanma, hamilelik, menopoz, uzun süre ayakta kalmanın yanı sıra derin toplardamarların tıkanıklığı ve bu damarlardaki kapak yetersizlikleri sonucunda da gözleniyor.
Diyarbakır'da özel bir hastanede 15 Nisan'da varis ameliyatı olup aynı gün taburcu edilen öğretmen Tuğba Parlak, ertesi gün evinde fenalaştı. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan Parlak, 24 Nisan'da yaşamını yitirdi.
Varis oluşmasını önlemek için fazla kilolardan kurtulmanız gerekir. Fazla kilo, karın içi basıncı arttırdığından dolayı varise sebep olabilir. Zayıflamak, oluşan varisi tam olarak tedavi etmese dahi varis sebebiyle meydana gelebilecek birçok diğer sağlık sorununun önüne geçebilirsiniz.
Bu işlem, bacaklarda veya ayaklarda görülen varislerin tedavisi için yapılır. Genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Varis ameliyatı genellikle zor bir ameliyat olarak kabul edilmez, ancak herhangi bir ameliyat gibi riskleri ve potansiyel komplikasyonları vardır.
Zaman içinde bacaklarda şişme, renk değişiklikleri ve çok seyrek olarak dolaşım bozukluğuna bağlı yaralar (ülser) gelişebilir. Büyük damarlar, içlerindeki durağan kan akımı nedeniyle pıhtılaşabilir ve bu pıhtı çok seyrek olarak derindeki toplardamara ya da akciğere atabilir.
Isı bazlı teknolojiler, lazer, radyofrekans ve buhar bazlı tedavilerdir. Isı bazlı olmayan tedaviler skleroterapi denilen köpük ve yapıştırıcılar (siyanoakrilat) dır. Bu tedaviler genel ya da spinal anesteziye gerek olmadan gerçekleştirilebilen etkili yöntemlerdir.
Evet bu mümkündür. Sadece tek seansla tüm varislerin tamamen kaybolması mümkün değildir, çünkü dünyada böylesine etkili bir yöntem yoktur. Genel olarak büyük varisler çok kolay tedavi olur. Orta boy ağ şeklindeki yeşil varisler de genellikle 1-2 seansta tamamen kaybolabilir.
3 mm. ve daha büyük varisler için sadece ameliyat kesin bir tedavi yöntemidir. Ameliyat öncesi doğru saptamalar ve titiz cerrahi teknik ile yaklaşıldığında nüks (tekrarlama) oranı 5 yılda %2-5 arasındadır. Ameliyat sonrası önerilerine uyulduğunda varisin tekrarlamayacağını ömür boyu GARANTİ ediyoruz.
Gebelik, şişmanlık, uzun süre ayakta kalmak, bazı meslekler, kadın olmak, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri, dar giysiler giymek, kabızlık, yaşlılık ve genetik faktörler nedeni ile varis oluşabilir. Varis, toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucu oluşur. Kan sürekli geriye kaçar ve göllenir.
Nasıl olsa geçer diye düşündüğünüz varis tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Varis sinsice ve yavaşça ilerler ancak daimidir. Varis tedavi edilmediğinde bacaklarda ağrıya, toplardamarda enfeksiyona ve hatta akciğerlere pıhtı atma sonucu hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Varis, vücutta kanı dokulardan kalbe taşıyan toplardamarların bir hastalığıdır. Bu toplardamarlarda gelişen venöz yetersizlik denilen yetmezlik sonucunda oluşan damar deformasyonları varis olarak tanımlanabilir.
Varis hastalarının çoğu bu durumun geçici olduğunu düşünmektedirler. Ancak varis kendiliğinden ne yazık ki geçmez. Varis nasıl geçer sorusuna karşı aslında en güzel cevap tedavi edilmediği müddetçe mümkün değildir demektir.
Varisin Etkileri
Şişliklerin ilerlemesi halinde bacaklarda ödemler meydana gelebilir. Bu nedenle genelde ayakları yukarı tutmak yoluyla kan dolaşımı sağlanıp ağrıların azalması sağlanabilmektedir. Varis belirtileri olan kişilerin ayakta durması halinde normal insanlardan daha çabuk ve fazla olarak yorulurlar.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda varis hastalarının %30'nda stres seviyesinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Günlük strese bağlı olarak ortaya çıkan gerginlik çoğu zaman kişiyi kontrol altına almakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Birçok hastalığı tetikleyen aşırı stres, varis oluşumunda etkilidir.
Hasarın olduğu damarda kanın yukarı pompalanma mekanizmasında bozulma görülür ve kan bacaklarda, özellikle ayak bileğine yakın kısımda göllenir. Kan geri kaçma yaratarak burada varikosel bir reflü meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri