Biotin (B7 Vitamini) Eksikliği Biotin eksikliği, saçın incelmesi ve dökülmesiyle ilişkilidir. Biotin takviyesi, eksikliğin düzeltilmesine yardımcı olabilir ve tam tahıllar, yumurta, yemişler ve tohumlar biotin açısından zengin gıda kaynaklardır.
Saçlar dış faktörlerden dolayı zamanla yıpranabilir. Güneş ışığı, rüzgâr, aşırı ısı, uygun olmayan saç aksesuarları, kimyasal işlemler, aşırı yıkama veya yanlış bakım ürünü kullanımı saça zarar verebilir. Bu gibi nedenlerden dolayı saç, nemini kaybederek kuruyabilir.
Çünkü, vücudumuzdaki vitaminlerin çoğu saç sağlığı üzerinde etkilidir. Bu vitaminlerin başlıcaları olarak A, C ve E vitaminleri, B grubu vitaminler sayılabilir.
Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği ve D vitamini eksikliği de saç dökülmesine neden olmaktadır.
Saçlarınızın hacimli ve parlak olması için folik asit içeren besinlere yönelmeniz gerekir. Böylece saç telleri kalınlaşır ve güçlenir. Nemlenme sağlandığı için canlı bir görünüm ortaya çıkar. B vitaminin bulunduğu besinlerde folik asit de bulunur.
İlgili 40 soru bulundu
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Saç dökülmesi genellikle genetik kökenli olmakla birlikte çeşitli hastalıklardan dolayı da yaşanabilmektedir. Bunun yanında geçici hastalıklar sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti saç dökülmesini tetiklerken B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği de saç dökülmelerine yol açar.
Biotin (B7 Vitamini) Eksikliği
Biotin eksikliği, saçın incelmesi ve dökülmesiyle ilişkilidir. Biotin takviyesi, eksikliğin düzeltilmesine yardımcı olabilir ve tam tahıllar, yumurta, yemişler ve tohumlar biotin açısından zengin gıda kaynaklardır.
D vitamini
Ayrıca yeni saç foliküllerinin oluşmasını destekler. Yani saç gelişimi için çok önemli katkıları vardır. Araştırmalar D vitamininin saç dökülme sürecini iyileştirmede etkili olduğunu gösteriyor.
Saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız beslenme rutininizde protein ile C ve E vitaminlerine daha fazla yer vermelisiniz. Zengin protein içeriğiyle dikkat çeken yumurta, ayrıca saç dökülmelerine karşı etkili olan biotin maddesini ihtiva eder. Biotin saçların hızlı uzamasına da yardımcı olabilir.
A vitamini, saç köklerinin güçlenmesine ve saçların büyümesine yardımcı olur. Vitamin C: Vitamin C, saç köklerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kollajen üretimini destekleyerek saçların daha güçlü olmasına yardımcı olur. Vitamin D: Vitamin D, saç köklerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Saç köklerini güçlendiren gıda takviyeleri kullanmak (biotin, çinko, C ve E vitaminleri vb.), Saç ürünlerini duş esnasında masaj yaparak uygulayıp saç köklerinin uyarılmasını sağlamak, Yüksek ısı ile saça uygulanan işlemlerden kaçınmak, Saç mezoterapisi ile saç köklerini içeriden beslemek.
Kuru ve yıpranmış saçlar için Hindistan cevizi yağı ya da jojoba yağı kullanarak sağlıklı bir görünüm elde edebilirsiniz. Nemli olan saçlarınıza sadece birkaç damla bu yağlardan uygulayarak bekletebilir, daha sonra nemlendirici özelliğe sahip bir şampuan ve krem ile durulayabilirsiniz.
Kuru veya sert saçlar için elektriklenmeyi azaltan, saçın kırılmasını önleyen ve yumuşatan doğal yağlar arasında avokado, zeytinyağı, jojoba yağı, E vitamini yağı, argan yağı veya hindistancevizi yağı en çok işe yarayanlardan. Bu yağları karıştırarak kendinize haftalık bir bakım rutini oluşturabilirsiniz.
D3 vitamininin saç kökleri oluşumuna yardımcı olduğu bilinmektedir. Özellikle D3 vitamini eksikliğinde saçkıran gibi sağlık problemleri olmaktadır. Ayrıca D3 vitamini saçların daha sağlıklı ve daha canlı olmasını sağladığı için çok önemli bir vitamindir. D3 vitamini doğrudan güneş ışınlarında bulunmaktadır.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Erkeklerde normal feritin düzeyi 12-300ng/ml, kadınlarda ise 12-150 ng/ml aralığı olarak kabul edilir. Ancak serum feritin düzeyi 70 ng/ml altında olan bir kişide demir depoları azalmaya başlamış demektir. Buna bağlı olarak da saç dökülmeleri görülebilmektedir.
Çinko; vücutta üretilemeyen, dışardan takviye şeklinde alınması gereken ve eksikliğinde saç dökülmesinden kronik yorgunluğa kadar farklı belirtilerle kendisini belli eden bir mineraldir. Bu sorunların yaşanmaması için yetişkin bir kişinin günlük 10-12 mg çinko takviyesi alması gerekir.
ÇİNKO SAÇIN ÖMÜRÜNÜ UZATIR
Saç yapımı ve onarımında da önemli rolü vardır. Saç köklerinin çevresinde yer alan yağ bezlerinin çalışmasına yardım eder. Saç dökülmesi çinko eksikliğinin sık görülen bir belirtisidir ve çinko eksikliğine bağlı saç dökülmesinin çinko destekleriyle azaldığı, çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Özellikle A vitamini, çinko, biyotin, demir gibi maddelerin yetersiz seviyelerde olduğu hallerde kaşlarda dökülme gerçekleşebilir. Kimyasallar: Kaşların çok sık alınması veya kaş ve çevresindeki bölgeye yoğun makyaj veya kimyasal ürün uygulanması sonucunda foliküller zarar görerek kaşlarda incelmeyle sonuçlanabilir.
Selenyumun eksikliğinde olduğu gibi fazlalığında da saç ve tırnak bozuklukları ortaya çıkabilir. Serum ve idrar testlerinde selenyum düzeyiniz normal olsa bile saç dökülmesi ve tırnaklarda grimsi-beyaz renkli çizgilenme problemleri oluşabilir.
Magnezyum, saç köklerinin beslenmesini sağlayarak saçların uzamasına yardımcı olan proteinlerin sentezinde görevlidir. Magnezyum takviyesi kullanmak saç sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Ayrıca magnezyum saça faydaları için yağ formu doğrudan saç köklerine uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri