1) kayış aşırı gergin olduğundan ömrü kısa olacaktır. Kilometresinden önce kopma yapabilir. 2) Gerginlik aşırı olduğu için gergi rulmanlarını bozacaktır. Bu şekilde uğultu olacaktır.
Triger kayışı ise bu senkronizasyonu yapar ve motor verimli şekilde çalışır. Triger kayışı doğru gerilim altında olmalıdır. Eğer gereğinden fazla gevşek ya da gergin olursa, valf zamanlaması etkilenir.
Triger kayışı koptuğunda, kayışın tuttuğu dişli aksamlar zarar görür. Bu durum motorun durmasına neden olur. Otoban gibi hız limitinin yüksek olduğu alanlarda triger kayışının kopması, güvenlik açısından oldukça tehlikelidir. Triger kayışı koptuğunda motor gürültülü bir şekilde ses çıkarmaya başlar.
Bu sebeple hasarlı olması durumunda kesinlikle triger değişimi yapılmalıdır. Tüm bu bilgiler ışığında “triger değişimi performansı etkiler mi?” Sorusunun cevabı kesin olarak evet denilebilmektedir. Bu sebeple triger kayışlarının periyodik bakımları aksatılmadan yapılmalıdır.
Triger kayışı arızalanırsa, motorun valfleri doğru sırayla açılıp kapanmaz. Triger kayışı arızalı ise, motor çalışıp pürüzlü çalışabilir veya motor hiç çalışmayabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Triger kayışı kopmuşken aracın hareket ettirilmesi durumunda ise pistonlar ve subaplar başta olmak üzere birçok parça hasar görür. Ayrıca motor soğutulamayacağı için kısa süre içinde araba hararet yapar.
Triger kayışı aşınmaya başladığında, motorun içinde bir tıkırtı sesi çıkarabilir. Bu sesi duyduğunuzda, en kısa sürede bir oto servisine uğramanız sizin için iyi olur. Tecrübeli bir motor ustası, sesin kaynağını ve sebebini size söylecektir. Çünkü motordan gelen her tıkırtı sesi triger kayışına işaret etmez.
Araçta meydana gelen arızalanmalar işlevini yitiren parçalardan ötürü oluşmaktadır. Bu oluşumları en aza indirmek ve genel performansı artırmak adına düzenli olarak triger kayışının değiştirilmesi gerekir. Triger kayışının değiştirilmesi performansının artmasına büyük oranda etki eden bir durum değildir.
Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Zamanında değiştirilmeyen triger kayışı bir süre sonra kopabilir. Motorun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan triger kayışı koparsa, seyir halindeki bir araç için oldukça tehlikelidir. Triger kayışı kopması, kayışın tuttuğu dişli aksamların zarar görmesinin ardından motorun tamamen durmasıyla olur.
Motorda yaşanılacak bir arızanın çözümü için motorun sökülmesi gerekir. Motor toplanırken sente ayarı düzgün yapılmaz ise aracınız senteden atlak olur. Bazı otomobiller örnek verecek olursak 1.6 thp Peugeot motorları sonradan güçlendirilip ani gazlamalarla kendi kendine senteden atlayabilir.
Triger değişimi sonrası çekiş düşüklüğü ve buna bağlı olarak yakıt tüketiminde artış varsa, sente yanlış ayarlanmıştır, yada sente atlatmışlardır kontrol edilmesi gerekir.
Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır. Yakıt tüketimi artar. Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur.
Kayış gerginliği ölçer, kayışın doğal frekansını ölçerek sonucu ekranda görüntüler. Kayışın gerilimi (Newton/Pound kuvveti cinsinden), opsiyonel olarak girilen kayış uzunluğu ve kayış kütlesi ile birlikte kayış frekansından belirlenebilir. Ancak, ölçümü gerçekleştirmek için bu verilerin girilmesine gerek yoktur.
Triger kayışı daha uzun olunca daha çok parçaya temas ediyor. Bu da gevşeme ve aşınma süresini kısaltıyor.
Triger Kayışı Değişimi 3.950 TL'den Başlayan Fiyatlarla Yerinde Değişim.
Motor devrini kontrol eden triger zinciridir. Triger zinciri kırılırsa, motor durur veya hiç çalışmaz. Triger zinciri değişimi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. 100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir. Tüm bakım ve onarım işlemlerinde olduğu gibi kayış bakımları ve değişimi gibi kritik işlemlerde de uzman uygulayıcıların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Triger Kayışı Zamanında Değişmez İse Ne Olur? Triger kayışı triger zincirinden farklı olarak değişim zamanı geldiğinde ses yapmaz. Ömrü dolduğunda koparak subapların eğilmesine veya kırılmasına sebep olabilir. Böyle bir şey başınıza geldiğinde aracınız direkt olarak stop edecektir.
dikkat!!! sökülen bir triger kayışı asla yeniden takılmaz.....
Genellikle bu değişim 2-3 saatlik bir sürede tamamlanır. Triger setinin değişmesi esnasında başka parçaların da sorunlu olduğu tespit edilirse bunların da değişmesi gerekebilir. Tabi bu durumda triger değişimi için ayrılan süre de uzayacaktır. Bazı araçlarda triger kayışı yerine triger zinciri vardır.
Subapların açılıp kapanmasını sağlayan triger kayışı, motorun soğutma sıvısı üzerine sorumlu bir yapıdır. Özellikle devir daim pompasının motor bloğu kapsamında hareket etmesi ile beraber, motor soğutma sıvısının soğutma sistemi içerisinde ilerlemesine imkan tanır.
Aynı zamanda triger zincir değişimi ekonomik yakıt kullanımı sağlar. Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
Triger kayışı sıyırma sebebi genellikle kullanım ömrü sebepli oluşan yıpranmadır. Bu durumun önüne geçmek için öncelikle bakım sonra da zamanında değişim gerekir. Kullanıldıkça eskiyen bir yapıya sahip olan Triger kayışı zaman geçtikçe aşınmaya başlar.
Kopan parçalar yanma odasına düşerek silindir bloğuna zarar verir. Bu durumda motorun komple rektefiye görmesi gerekebilir. Non-interference bir motorda, pistonlar ve supaplar aynı alanı işgal etmez, bu nedenle triger kayışı kopsa bile supaplarda veya silindir bloğunda bir hasar meydana gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri