Kekemelik yaşayan kişilerde konuşmaya başlarken kaygı duyması, korku, diğer insanlar ile konuşmaktan kaçınmaları ve özgüven eksikliği hipnoterapi ile çözülebilir.
Kişinin konuşma merkezine hipnotik yaklaşımla erişildiğinde psikolojik nedenlere dayanan konuşma bozuklukları düzeltilebilmektedir.
Buna “ Pirimer ve fizyolojik kekemelik “ denir. Geçicidir. Tedavi gerektirmez. Çocuğun konuşması zorla düzeltilmeye çalışılırsa “Sekonder ve Patalojik kekemeliğe “ dönüşür ve kalıcıdır.
Kekemeliğin tedavisi konuşma terapisi, bilişsel davranışçı terapi ve konuşma-dil için evde uygulanabilecek ebeveyen-çocuk çabalarını içerir. İlaç tedavisinin genellikle kullanılmadığı kekemelik problemlerinde amaç konuşma terapileri sayesinde konuşmanın düzgün ve akıcı bir hal almasını sağlamaktır.
Küçük çocuklarda konuşma ve dil yetenekleri söylemek istediklerini sürdürecek kadar gelişmiş olmadığında kekemelik görülebilir. Çoğu çocukta bu gelişimsel kekemelik geçicidir ve zaman içinde tamamen kaybolur. Kekemelik bazen çocukta başlayan ve yetişkinlikte de devam eden kronik bir durumdur.
İlgili 31 soru bulundu
Kekemelik genellikle çocuk bir süre akıcı konuştuktan sonra gözle görülen bir neden olmadan 2 ila 5 yaşları arasında gelişir fakat istisnai durumlarda daha geç başladığı da görülür. Çocukların %5inde kalıcı bir kekemelik gelişir. Bu çocukların 4'te 5'i ergenlik çağına kadar yeniden akıcılaşır.
Konuşmanın akıcılığında herhangi bir biçimde ortaya çıkan kesintiler olarak tanımlanan kekemeliğin bir hastalık olmadığını belirten uzmanlar, erken dönem kekemeliğin dil gelişimi sırasında görüldüğünü belirtiyor. 3 yaşlarında %4-5 oranında ortaya çıkan kekemelik, 3 ile 6 ay arasında geçebiliyor.
Kekemelikte tetikleyici faktörlerden biri de kararsızlık ve kendinden emin olmama. Kitap okurken örneğin kelimeleri seçmede zorluk çeken biri bol bol kitap okuyarak bu yetersizliğini giderebilir, okurken harfleri ve kelimeleri hızlı seçerek vurgulu ve açık okumasını öğrenebilir.
Haloperidol, risperidon ve olanzapin gibi dopamin antagonistleri ise kekemeliğin farmakolojik tedavisinde sıkça başvurulan ilaçlardandır (Mawson vd., 2016). Seçici serotonin geri alım inhibitörlerinin de kekemeliğe yol açtığının gözlenmesi olası bir serotonerjik mekanizmayı akla getirmektedir.
Yapılan çalışmalara göre kekemeliğin en büyük nedenlerinden biri strestir. Psikososyal stres etmenlerine maruz kalma, ayrılık anksiyetesi yaratan yaşantılar (anne ölümü , anneden ayrılma, kardeş doğumu ,okula başlama) kekemeliğin sebeplerindendir. Stresin yoğun olduğu durumlarda kekemelikte de artış görülmektedir.
2-6 yaş grubundaki çocukların yaklaşık %5'inde kekemeliğe rastlanmaktadır. Kekemeliğin en çok görüldüğü yaş grubu ise 3–4 yaş aralığıdır. Kekelemesi olan çoğu çocuk, ergenlik öncesinde kekemelikten kurtulurken bazı çocuklar için durum stabil kalmaktadır.
Evde kekemelik tedavisi için çene egzersizleri, çene kaslarının güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Bunun için çene kaslarınızı sıkıp gevşetmek, çene hareketlerini yapmak veya sakız çiğnemek gibi egzersizler yapabilirsiniz.
Kekemeliğin sebepleri henüz tam olarak saptanabilmiş değildir fakat kekemeliğin muhtemel nedenleri arasında dil gelişiminin tamamlanmamış olması, konuşma kaslarında koordinasyon bozuklukları ve nefes problemleri yer alır. Bunların yanı sıra kekemeliğin psikolojik nedenlerden kaynaklandığına da ihtimal verilmektedir.
Ailesel, kalıtımsal. Kekeleyenlerin %40 ila 60'ının ailesinde ya kekeleyen ya da kekelemiş ve iyileşmiş birisi bulunmaktadır. Kekemeler stres ve zorluk azalıp dikkatleri konuşmadan başka bir yere çekildiklerinde daha az kekelerler. Bunun tersi durumlardaysa kekemelik artar.
Akıcı konuşma bozukluğu olarak tanımlanan kekemelik, çoğunlukla çocukluk çağlarında ortaya çıkar ve müdahale edilmezse yetişkinlikte de devam ederek kalıcı hale gelir. Kekemelikte, kişi ne söylemek istediğini ve nasıl söylemesi gerektiğini bilir ancak dile getirmekte zorlanır.
Geçici kekemelik nedenleri arasında; içe kapanma, çekingen olma, şok ve heyecan, genetik durumlar, aile baskısı vardır.
Doğal akışı sırasında stres geçince kekemelik ortadan kalkabilir o yüzden bütün çocuklara kekemelikte tedavi vermiyoruz. Tedavi vereceğimiz olgularında farklı farklı tedavi yöntemleri var. Kekemelerin en çok fayda gördükleri tedavi yöntemi de konuşma terapisidir.
Kekemelik sorunu yaşayan ya da hiç konuşamayan çocuklar için Esmaül Hüsna zikirleri de tavsiye edilmektedir. Ta Evvelü Ya Ahir isimleri 801 defa okunup suya üflenip bu su tüketilirse Allah'ın izni ile kekemelikten eser kalmayacaktır.
Kekemelik korkudan olur mu? Günümüzde kekemeliğin psikolojik bir travmadan dolayı ortaya çıktığı düşüncesi doğru kabul edilmemektedir. Psikolojik travmalar veya korku kekemeliğe neden olmaz.
Sessiz okuma sesli okumaya göre çok daha hızlıdır. Çünkü sessiz okumada görme ve anlama çok hızlı olur. Ses organlarını (hançere) devreye sokmadan, göz ve zihin ikilisinin ürünüdür. Gözün görüp, beynin kavradığı bir eylemdir.
Kekemelik konuşma terapisi ile çözümlenebilen bir bozukluktur. Her yaşta tedavi edilebilir ancak çocukluk döneminde terapiye başlandığında daha hızlı çözülür. Kekemelik ile konuşma terapisi eğitimi almış uzmanlar çalışır.
Kelimelerin okunması, vurgular ve nefes kontrolü ile diksiyonu zamanla düzeltebilirsiniz. Zamanınızın çok kısa bir anını sesli kitap okumaya ayırarak diksiyonunuzu düzeltebilir, daha akıcı ve doğru konuşabilirsiniz. Nefes kontrolü de sağlanacağı için sesli kitap okumak diksiyon geliştirmek için önemlidir.
Dudak Kekemeliği
Genellikle dudak harflerinde (b,f,m,n,v) sorun yaşarlar.Aynı zamanda dudak kekemelerinde hızlı konuşma da görülür.Bir kekemede bu kekemelik çeşitlerinden birisi yada ikisi baskındır.Bazen değişik şiddetlerde tüm kekemelik çeşitleri bir kişide de görülebilir.
Dil ve Konuşma Terapisti Seans Ücreti
Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı Destekli ücretsiz dil ve konuşma terapilerinin olduğu unutulmamalıdır. Kendi kliniklerinde terapi hizmeti veren dil ve konuşma terapistlerinin tek seans ücretleri ise 300-500₺ aralıklarında olmaktadır.
Sakız çiğnemek dil,dudak ve yanak kaslarının çalışmasını sağlar.Lokum ise;dil kaslarının tümünün ortaklaşa çalışması ile çıkan hareketlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri