Dr. Onur Yaprak, “Ancak çok fazla A vitamini alımı yorgunluk, kemik erimesi, kas ve eklem ağrıları ile karaciğer hasarına yol açabilir. A vitaminin karaciğerde fazlaca depolanması karaciğerde yağlanma ve sertleşme ile karakterize bir hasara yol açar.
Gereksiz vitamin kullanımı vücuda zarar verir
Gereksiz yere alınan A vitaminin fazlası vücutta birikip karaciğer zehirlenmesine yol açabilmektedir.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Prof. Dr. Yaprak, karaciğere fayda sağlayan gıdaları ise şu şekilde sıraladı: "Omega-3, Selenyum, Glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır. Glutatyon karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas antioksidandır.
A vitamininin fazlası karaciğerde depolanır. A vitamini bağışıklık fonksiyonu, görme, üreme ve hücresel iletişimde rol oynar. Korneaları ve diğer epitel yüzeylerini korumak için vücudun A vitaminine ihtiyacı vardır.
İlgili 31 soru bulundu
Karaciğer hücrelerinizi onarır, tazeler ve yeniler. Ayrıca magnezyum, B vitaminleri ve kolin destekleri de karaciğerinize yararı yüksek olabilecek desteklerdir.
Karaciğer, vitamin D metabolizmasına katılan başlıca organlardan biridir. Son yıllarda yapılan çalışmalar kronik karaciğer hastalığına sahip hastalarda vitamin D eksikliğinin ve yetersizlik prevalansının yüksek olduğunu ortaya koymuştur.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Karaciğere iyi gelen besinlerin ortak özelliği antioksidan, E vitamini ve glutatyon depolarını artırıyor olmasıdır. Bu besinler kahve, turpgiller, yeşil yapraklılar, fındık ve çiğ badem, balık, zeytinyağı, sarımsak, zerdeçal, enginar, koyu renkli meyveler, yulaf ezmesidir” dedi.
Diyabet ve kolesterol gibi kronik metabolik hastalığı olanlar, kilolu olanlar, hareketsiz kalanlar, düzenli ya da düzensiz alkol tüketenler, çoklu ilaç kullanmak zorunda olan kişilerin tamamı karaciğer yağlanması yönünden risk grubundadır.”
Toksik etkiye sahip gıdalar karaciğer yetmezliğine neden olabiliyor" dedi. Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi kış hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılan bitki çaylarının aşırı tüketilmesi karaciğeri ve böbreği yorma gibi etkilerle sonuçlanabiliyor.
A vitamininin bağışıklık fonksiyonu, görme, üreme ve hücresel iletişimde rol oynadığına dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “Ancak çok fazla A vitamini alımı yorgunluk, kemik erimesi, kas ve eklem ağrıları ile karaciğer hasarına yol açabilir.
Çinko, yüksek antioksidan içeriğiyle karaciğerdeki iltihabın temizlenmesi ve oksidatif stresin yarattığı hasarın engellenmesi için elinden geleni yapıyor. Kas büyümesi ve onarılmasına destek: Çinkonun hücre bölünmesi ve büyümesi konusunda hayati önem taşıdığını biliyoruz.
Fazla alınan B3 vitamini karaciğer hasarına, C vitamini böbrek taşı oluşumuna, A vitamini de akciğer kanserine yol açabiliyor. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç.
Maden suyu içerdiği mineraller ile karaciğer ve safra kesesinin çalışmasına yardımcı olur. Ek olarak yeterli sıvı alımı, karaciğerin detoksifikasyon görevi için gereklidir. Yetersiz sıvı alımı, karaciğer üzerindeki yükü artıracağından dolayı maden suyu ile hidrasyonu sağlamak önemlidir.
Elma sirkesi karaciğeri onarır ve yağlanmayı da ortadan kaldırır. Karaciğer yağlanması için oldukça etkili bir bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır. Düzenli olarak elma sirkesi tüketildiği takdirde karaciğer yağlanması gibi şikayetler ortadan kalkacak ve kendinizi artık daha da iyi hissedeceksiniz.
Gün içerisinde aç karna bir bardak limonlu su tüketmek karaciğerde yer alan toksinlerin giderilmesine destek olmaktadır.
Portakal, mandalina, limon ve greyfurt başta olmak üzere pek sevdiğimiz lezzetlerden turunçgiller de yüksek miktarda C vitamini içeriyor bildiğiniz gibi. Bu antioksidan özellikleri vücuttaki serbest radikalleri temizleyerek karaciğer sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
Bu vitaminler başlıca karaciğer ve yağ dokusunda depolanırlar. A, D ve K vitaminleri karaciğerde depolanırlarken, E vitamini vücudun yağ dokularına dağıtılır.
Karaciğeri temizleyen bitkiler arasında zerdeçal, sarımsak, yeşil çay, pancar, enginar, menekşe otu, çörek otu, adaçayı, meyan kökü, maydanoz, yaban mersini, ısırgan otu, karnıyarık otu, at kuyruğu otu bulunur. Karaciğerinizin daha sağlıklı çalışmasını istiyorsanız bu bitkileri haftada 1 kez olsun tüketmeniz gerekir.
Emilim ile kan dolaşımına geçen B12 hücrelere geçerek bölünme işleminin normal fonksiyonlarına katkı sağlar. Normal insan vücudunda karaciğer yüksek miktarda B12 vitamini depolayarak eksiklik oluşumunu engellemeye çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri