Gözde yabancı cisim hissi; Toz parçacıkları, lens yüzeyinde kirlenme ve biriken depozitler, lensi uzun süre takma veya lensi çıkarırken gözü yorma bu duruma sebep olabilir. Lensinizi çıkarın, temizleyin.
Ayrıca kontakt lensler, materyal ve yüzey özellikleri nedeniyle buharlaşmaya bağlı göz kuruluğunu arttırırlar, bu da ek bir yorgunluk hissi anlamına gelir. Bunu önlemek için kontakt lenslerin yüzey özellikleri geliştirilerek sıvı kaybının önlenmesi ve göz yüzeyindeki sıvı dengelerinin korunması sağlanabilir.
Kontakt lensler önerilen zamanlarından fazla süre kullanıldıklarında kenarlarında gözle görünemeyecek düzeyde yıpranmalar ve yırtıklar oluşmakta ve lensin her hareketinde göz yüzeyinde hasar oluşturarak batma/yanma gibi şikâyetlere neden olmakta ve enfeksiyona davetiye çıkartmaktadır.
Lensle göz arasına toz veya yabancı cisim girmesi. Ters takılırsa göze temas etmesi gereken bölge dışarda kalacağından merkezde aşırı sürtünme batmaya neden olur. Deformatif, düzensiz korneaların yapısı nedeniyle gözün dik bir bölümünde lens uç kenarının korneaya teması halinde batma hissi olabilir.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
İlgili 40 soru bulundu
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Lens kullanımında hata yapmak; gözyaşı kanallarının tıkanmasına ve gözün oksijensiz kalmasına sebep olmaktadır. Böyle bir durumda beyin gözün oksijensiz kaldığı sinyalini verir ve kornea üzerine damarların hücum etmesini sağlar. Bunun sonucu görme kaybına kadar gidebilmektedir.
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Lensler uzun süre kullanıldığı takdirde korneayı inceltebilir. Kısaca lens kullanmak korneayı inceltir mi sorusunun cevabı evettir.
Kontakt lensler çok güvenlidir. Yine de kontakt lens takmak, bunları çok uzun süreyle takarsanız, uygun biçimde temizlemezseniz veya göz doktorunuz tarafından belirtilen şekilde değiştirmezseniz, gözlerinize zarar verebilir.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
3. Kontakt lens kullanırken göze göz damlası damlatılabilir mi? Cevap: Sadece prezervan (koruyucu madde) içermeyen göz damlaları damlatılabilir. Diğer damlalar ancak lens gözden çıkarıldıktan sonra damlatılabilir.
Maskara: Rimeli her zaman lenslerinizi taktıktan sonra uygulayınız. Bir iki dakika kurumasını bekleyip sonra fırçalayınız. İçinde kirpik uzatmaya yarayan küçük katkı kıllar bulunan rimelleri kullanmayınız, zira bu kıllar düşebilir ve lenslerinizi kirletebilir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Lens kullanırken göze herhangi bir kimyasal madde kaçarsa derhal lenslerin çıkarılması ve gözlerin bol suyla yıkanması gereklidir. Yüzerken veya banyo yaparken kontakt lenslerin çıkarılması gereklidir.
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Peki, lens solüsyonu ne zaman değiştirilmelidir? Lenslerinizi günlük olarak kullanıyorsanız belirli aralıklarla temizlenmesi için lens solüsyonunun değiştirilmesi önemli etkendir. Fakat aralıklı kullandığınız lensleriniz varsa bu süreyi 15 günde bir olarak planlayabilirsiniz.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Genel olarak; kontakt lenslerinizi, sıkıca kapatılmış bir kontakt lens kutusunda çok amaçlı dezenfektan solüsyon içerisinde 30 güne kadar güvenle saklayabilirsiniz. Lensleri gözünüze takmadan önce taze kontakt lens solüsyonuyla temizleyin ve dezenfekte edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri