D vitamini yeterli alanlarda tansiyonda da düşme oluşur. Hipertansiyonlu hastalarda tansiyon ilaçlarıyla birlikte 120 mg/gün dozunda alındığında faydalı olduğu gösterildi, ancak uzun sürede nasıl etki yaptığı bilinmiyor.
D vitamini eksikliğinin hipertansiyon açısından bir risk yarattığı değerlendirilmektedir. Özellikle kış ayı boyunca D Vitamini takviyesi almak tansiyonun düşmesinde hipertansiyon ilaçları kadar etkili olabilmektedir.
C vitamini, kan basıncının düşürülmesine yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon; kalp damar hastalıkları açısından risk oluşturur. Son dönemlerde yapılan çalışmalar, C vitaminin hem küçük (diyastolik) hem de büyük (sistolik) tansiyonu azaltıcı etkisi olduğunu göstermiştir.
D vitamini satıcıları, D vitaminin kan basıncını düşürdüğünü söyleyebilir. Ama bu aldatmacaya inanmayın. Besin endüstrisinin iddialarına ve D vitaminin kan basıncını düşürmeye olan etkisi herhangi bir bilimsel çalışma ile kanıtlanmadı.
Düşük tansiyonu önler: B12 vitamin eksikliği, düşük tansiyon (hipotansiyon) oluşumuna neden olabilir. B12 vitamininin takviyesi, düşük tansiyonu önlemeye yardımcı olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Vitamin ve Mineral Eksikliği: Demir, folat ve B12 vitamini eksikliği gibi durumlar anemiye (kansızlığa) yol açabilir. Kırmızı kan hücrelerinin normalden az olduğu anemi, kan basıncında azalmaya yol açabilir.
Çalışma sonuçları gösterdi ki yeterli miktarda D vitamini alımı kan basıncını düşürüyor. Ortaya çıkan bu sonuç dünyadaki en önemli sorunlardan biri olan hipertansiyonla savaşmada önemli bir adım olabilir. Araştırma sonuçları gösterdi ki D vitamininde her yüzde 10'luk artış, hipertansiyonda yüzde 8'lik düşüş sağlıyor.
Magnezyum, kalp sağlığı için risk faktörü olan yüksek tansiyon değerini düşürerek iyi geldiği bilinir. Bunun yanında kalp ritminin düzenlenmesinde de önemli rol oynar.
Hormon hastalıkları ve hormonal nedenler
Böbrek üstü bezinden kortizon ve aldosteron hormonlarının fazla salgılanması sonucu görülen Cushing Sendromu ve Crohn Hastalığı'nın tansiyonu yükseltici etkisi bilinmektedir.
Kan sulandırıcı ve kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Günde 3 gramdan fazla balık yağı almak kanama riskini artırabilir.
Tansiyon hastalarının çok sıcak havalarda dışarı çıkmaması ve sıvı alımını artırması gerekir. Kan basıncını kontrol altına almak için tuzu ve alkolü azaltmanın yanı sıra, bol bol sebze meyve tüketilmesi, doymuş yağ asitlerinin sınırlandırılması, şekerli besin ve içeçeklerden uzak kalınması önemlidir.
Omega 3 kalp ve damar sağlığını korur, trigliserid düzeylerinin azaltır, iyi kolesterol olarak bilinen HDL'yi artırır, kalp krizi ve felç gibi riskini azalmasına yardımcı olur, yüksek tansiyonu önler.
D Vitamini Eksikliği Nelere Neden Olur? D vitamini eksikliği kişilerde; kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Yüksek tansiyon ve kan şekerini dengelemek için ise en iyi form “magnezyum taurattır.” Ayrıca Türkiye'de kullanımı olmasa da kan damarları dokusunda enerji üretimini iyileştirerek kalp sağlığın destekleyen “magnezyum orotat” formu da vardır.
Greyfurt, limon ve portakal gibi turunçgillerin, tansiyonu düşürücü etkileri vardır. Yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olacak bu vitaminler, mineraller ve bitki bileşikleri ile yüklüdür. Aynı zamanda portakal veya greyfurt suyu içmekte yüksek tansiyonu düşürür.
İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen sarımsak kürü ile pek çok tansiyon hastası, sağlığına kavuşmuştur. Sarımsak, limon, maydanoz ve su ile hazırladığınız karışımı gün içinde bir süre tükettiğinizde, yüksek tansiyon şikayetleriniz mazide kalacaktır.
Kan basıncının 120 mmHg'nin altında olması ideal
Çalışmada 50 yaş üzerinde 9 binden fazla kişi yer aldı. Çalışmanın sonucunda kan basıncı 120 mmHg altına düşürülmesinin ölüm riskini %27, kalp ve damar hastalığı görülme riskini %43, kalp yetmezliği riskini %38 azalttığı gözlendi.
Yapılan çalışmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini ve kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu artırabildiğini göstermektedir. Araştırmalarda düşük magnezyum seviyelerinin veya magnezyumdan yetersiz ve dengesiz beslenmenin kan basıncını artırabileceğini düşündürmektedir.
Magnezyum eksikliği sonucunda; konsantrasyon problemleri, hafıza sorunları ve bilişsel işlev bozuklukları yaşanabilir. Magnezyum, kalp sağlığı için son derece önemlidir. Magnezyum eksikliği; kalp ritmi bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer kalp sorunları riskini artırabilir.
Uykusuzluk çekersiniz: Magnezyum eksikliği uykuyu düzenleyen melatonin hormonunun üretimini sekteye uğratır. Tansiyon hastası olursunuz: Magnezyum eksikliği damarların kasılmasına, bu da tansiyon yüksekliğine neden olur.
K2 vitamini kalsiyumun kemiklerde ve diş de depolanmasını sağlar. Eksikliğinde yumuşak dokularda, eklemlerde ve damarlarda birikir. Buda damar setleşmesine neden olur. Sonuç olarak esnekliğini kaybeden damar tansiyona neden olur.
B12 vitamini eksikliği, bu süreçleri etkileyebilir ve şu belirtilere neden olabilir: Yorgunluk, Halsizlik, Soluk cilt, Hafıza sorunları, Konuşma zorluğu, Denge sorunları, El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, İştahsızlık, Kilo kaybı, İshal veya kabızlık.
Ani tansiyon neden yükselir? Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri