Günümüz araçlarının hemen hepsinde uygun devir aralığı genelde 2000 - 3000 devir arasıdır. En ideali 2500-3000 devirdir. Daha düşük devirlerde daha az yakıt yaksanda ulaştığın performans açısından bu iyi olmaz. Amaç en düşük yakıt tüketimi-en iyi performans ise bu 2500-3000 devir aralığıdır.
Sonuç olarak; aracın yokuş aşağı minimum yakıt yakmasını istiyorsak... Yokuş aşağı inerken viteste ve ayağımız gazdan çekili inmeli, mümkün olduğunca yüksek viteste inilmeli. Çünkü yüksek viteste indiğinizde motor devri düşer ve motor sürtünmeleri azalır, aracın hızlanma eğilimi artar.
Yakıt tasarrufu yapmanın en iyi yolu otomobili olabildiğince sakin kullanmaktan geçer. Aracı yüksek devirlerde kullanmamaya özen gösterin. Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500'dür.
Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
İlgili 26 soru bulundu
Günümüz araçlarının hemen hepsinde uygun devir aralığı genelde 2000 - 3000 devir arasıdır. En ideali 2500-3000 devirdir. Daha düşük devirlerde daha az yakıt yaksanda ulaştığın performans açısından bu iyi olmaz. Amaç en düşük yakıt tüketimi-en iyi performans ise bu 2500-3000 devir aralığıdır.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi 1.800 – 2.500 devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Vites yolda giderken kademeli bir şekilde devir her 2000'e geldiğinde atılır. Bu bir zorunluluk değildir ancak arabayı hızlı kullanmak istiyorsanız devir göstergesinde ibrenin 3000-4000 devirleri görmesini bekleyebilirsiniz.
Bu seviye dizel araçlar için 2000-2500 devirdir. Benzinli araçlarda ise vites değişikliği 2500-3000 devir arasında yapılmalıdır. Bu sayede araçta daha sarsıntısız bir vites geçişi de yaşanacaktır.
Bu nedenle motorun zarar görmemesi için başlangıçta çok yüksek ve çok düşük devirlerden kaçınmak gerekmektedir. İlk 5.000 km kat edilene kadar motorun rodajı bu şekilde sağlanmış olur. Yüksek devirlerde motor kullanmak kompresörü yıpratacağı için bundan kaçınmak gerekir.
Yani boşa alındığında beklenen aracın az yakması olurken, vitesteyken kendi halinde yokuş aşağı bırakmak aracın daha az yakmasını sağlayacaktır. Ayrıca boşta araba kullanmak yani gaza basmadan en yüksek viteste kullanmak daha az yakıt tüketimini sağlayacaktır.
Çalışma esnasında ve devir değişiminde daha fazla motor gücüne ihtiyaç duyan otomatik vitesli arabalara göre düz vitesli araçlar daha az yakarlar. Yani düz vitesli arabalarda yakıt tüketimi daha azdır.
Boş vites boş bir hayal mi? Yakıt tüketimi açısından ise boş vitesle yokuş inmek tasarruftan çok zarara yol açmakta. Araçlar vitese alındıklarında yakıt deposundan yakıt alımını durdurur. Fakat boş vitesteyken aracın benzin deposundan yakıt alımına bir engel yoktur ve motora yakıt akmaya devam eder.
2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir. 3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
Yüksek viteste, düşük devirde tam gaz yapmak sağlıklı değil. İster atmosferik ister turbo olsun önerilmez. (Turbolarda çok daha kötü sonuçlara yol açabilir.) Yokuşlarda en azından 3000-3500 devirde falan tutun vites küçülterek.
Aynı viteste 3000d/d. da 120Km/s. yapan bir araç bu viteste 1000d/d. için 40Km/s. hız yapar. Yani bu aracın 4000d/d. daki hızı 120+40=160Km/s. olur. 3500d/d. da ise 120+20=140Km/s. olur.
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
Debriyajı çektiğinde tekerlekle motor ayrılır. Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru bir şekilde devirde ve en doğru vites ile kullanılmasıdır.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli.
Otomatik şanzımanlarda güç iletimi manuel şanzımanlardaki gibi tam mekanik (dişliden dişliye) değildir. İlk kalkışta hidrodinamik güç iletimi vardır. Burda da kayıplar fazladır dolayısıyla çok yakar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri