👉Babadan Yetim Aylığı Ne Kadar? Yetim aylığı alan çocukların kendilerine düşen maaş payı %25'tir. Yani, vefat etmiş olan babanın vefat etmeden önce almakta olduğu emekli maaşının %25'i kadarı çocuklara verilir. Bununla beraber, babanın annesi ve babası sağ ise onlara ve eşlerine de maaş bağlanır.
Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler.
Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
Kız çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için;
evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.
Ölenin emekli maaşının, eş için yüzde 50'si, aylık alan yetimi bulunmayanların dul eşlerine yüzde 75'i, çocuklarla ana veya babanın her biri için de yüzde 25'i oranında bağlandığını açıkladı.
İlgili 23 soru bulundu
Eğer dul kadın ölen babadan maaş bağlanması konusunda tek hak sahibi ise babadan kızına kalan emekli maaşı bağlama oranı %50'den aşağı olamaz. Yani vefat eden kişi 6.000,00 TL emekli aylığı alıyorsa ve dul kişi tek başına ölüm maaşını alacaksa alacağı emekli aylığı 3.000,00 TL altında olamaz.
Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Yetim aylığından kız çocuklarının faydalanabilmesinde, evli/bekar veya dul olup olmadığı, çalışıp çalışılmadığı çok önemlidir. Kız çocukları yaşları ne olursa olsun bekar, dul veya boşanmışlarsa, çalışmıyor, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık almıyorsa yetim maaşı alabilirler.
Cevap: Toplu prim ödenerek emekli olunamıyor. Dolayısıyla anneniz prim eksiğini toplu olarak ödeyemez. Ancak doğumları arasında iki yıllık süre varsa, iki doğumunu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilir.
Babası vefat eden erkek çocuğu herhangi bir eğitim almıyor ise 18 yaşına kadar ölen babasının maaşını alır. Ancak lise ve dengi okulda okuyan erkek çocuk, 20 yaşına kadar ölen babasının maaşını alır. Üniversite eğitimi alan erkek çocuk, 25 yaşına kadar ölen babasının maaşını almaya hak kazanır.
Yetim aylığı alan çocukların kendilerine düşen maaş payı %25'tir. Yani, vefat etmiş olan babanın vefat etmeden önce almakta olduğu emekli maaşının %25'i kadarı çocuklara verilir. Bununla beraber, babanın annesi ve babası sağ ise onlara ve eşlerine de maaş bağlanır.
En düşük emekli maaşı üzerinden yetim aylığı alanların maaşı şuan en düşük 1875 lira. Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak.
Sigortalıların ölümünden son- ra gelir veya aylıklarını haksız olarak bankadan çekmeye devam etmek fi- ili, Borçlar Kanunu kapsamında hak- sız fiil teşkil etmekte ve aynı zaman- da Ceza Kanunu kapsamında suç oluşturmaktadır.
Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
Gelelim hem kocadan hem babadan maaşa. Kız çocuk çalışmıyorsa, ölen anne-babasından aylık alıyor. Çalışmaya başlarsa, SSK ya da Bağ- Kur'dan bağlanan aylık kesiliyor. Emekli Sandığı'ndan bağlanan aylık ise kız çocuğu SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu olarak çalışıyorsa, kesilmiyor.
hak sahibi olarak sadece anne kalmadığı sürece, sizden boşa çıkacak % 25 payın anneye devredilmesi mümkün değil. Yani, anneniz % 50, kız kardeşiniz % 25 pay almaya devam edecek. Sizin kesilen aylığınız onların maaşına eklenmeyecek.
Yetim aylığı sadece vefat eden anne ve babadan bağlanır. Anne ya da babanın kendi anne ya da babasından bağlanan yetim aylığı bir sonraki kuşağa (yani toruna) devrolmaz ve bağlanmaz.
Sigortalının veya emekli aylığı almakta olanların ölümü halinde, aylık bağlanmasına veya toptan ödeme yapılmasına hak kazanan eşi, çocukları, ana ve babası hak sahibi olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda, hak sahibi olarak tanımlanmayan sigortalının torununa hiçbir koşulda aylık bağlanması mümkün değildir.
Bin bir çeşit destek ödemelerinin olması ile birlikte torun bakma maaşı da ödeniyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından güncellenen destek ödemeleri 2023 yılı ile birlikte güncel bir şekilde yapılıyor. Destek ödemeleri kapsamında torununa bakan anneanne ya da babaanneye destek ödemesi veriliyor.
Aynı anda, “Yetim Aylığı” da alabilir.
Sayın okurum, bu konuda yapabileceğiniz bir işlem yok. Teyzeniz gerek imam nikahıyla gerekse de imama gitmemiş bile olsa beraber yaşadığı erkekle arasında resmi nikâh olmadığı sürece babasından (dedenizden) gelen yetim aylığını alabilir.
Boşandıktan sonra ancak maluliyet derecesinde özürlü ise tekrar babasının sağlık guvencesinden yararlanabilir. Eğer maluliyet derecesinde özürlü ise sgk'ya "maluliyet derecesinde özürlü oldugunu ve babasının sigortasından yararlanmak istediğini" beyan eden bir dilekçe ile tekrar başvurabilir.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU, KAÇ TL? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken 5.625 liraya yükseldi.
2023 Ocak'ta en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 TL'ydi. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı bilgileri haberimizde. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon oranı Haziran ayında aylık bazda yüzde 3,92, yıllık bazda ise yüzde 38,21 olarak gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri