Düşen dolgunun yerine en kısa sürede yenisi yapılmalıdır. Eğer bu müdahale olmazsa, mevcut dişin kaybedilmesi mümkündür. Düşen dolgunun yarattığı boşluk gıda artıkları ve bakteriler tarafından işgal edilmesi söz konusu olabilir.
Dolgu düşmesi durumunda kişi herhangi bir diş hekimine müracaat etmelidir. Aksi takdirde; dişte kırılma riski veya enfekte olma riski çok yüksektir. Bu sayede en acil şekilde dolgunun düşmesiyle birlikte açılan boşluğun Diş Hekimi kontrolünde işlem yapılır.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Eğer dolgu tekrar yerleştirilebilirse, diş hekiminiz size dolgunun yerleştirilmesi için bir randevu verebilir. Ancak dolgu yeniden yerleştirilemeyecek kadar büyük bir bölgeyi kaplıyorsa, diş hekiminiz alternatif tedavi seçenekleri sunabilir, örneğin diş kaplama veya implant.
Dolgular genellikle yenilen sert yiyecekler nedeni ile düşmektedir. Ayrıca diş sıkma gibi durumlar dişte yer alan dolguların düşmesine sebebiyet verebilir. Diş dolgusu yaptıran bir kişi gerekilen ağız ve diş bakımını yerine getirmezse diş dolgusu kısa sürede düşebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Çürük dişlere yapılan müdahalelerin başında dolgular gelir. Yapılan bu dolgular bazı durumlarda ise düşer. Bu düşmeler sıklıkla sert cisimlerin çiğnenmesi sırasında meydana gelir. Özelliklede kuru yemiş gibi sert cisimler yenilirken dikkatli olunmalıdır.
Dolgular yıllarca büyük bir baskı altındadır ve zamanla gevşeyip kendiliğinden ya da diş çürüğü nedeniyle düşebilirler. Bazen şiddetli diş ipi kullanımı, çok sert ısırma, plak oluşumu veya diş gıcırdatma nedeniyle bir dolgu düşebilir. Yemek yerken dişin düşmesinin yaygın olduğunu unutmamak ve dikkat etmek önemlidir.
Dolgu düşmesi durumunda ilk olarak dolgunun ardında kalan dokular temizlenir ve bölgede çürük varsa bunun tedavisi gerçekleştirilir. Ardından yeniden bireye dolgu tedavisi uygulanacaktır. Ağrı ve hassasiyet için kanal tedavisine gerek duyulabilir.
Gümüş amalgam diş dolgu fiyatları 400 TL ile 450 TL, Kompozit reçine diş dolgu fiyatları 500 TL ile 600 TL arasında iken, porselen diş dolgusu fiyatları ise 1000 TL ile 1200 TL arasındadır. Fiyatlar bilgilendirme niteliğinde olup, kişiye ve tedaviye göre değişebilmektedir.
Fakat sakızın en büyük tehlikesi şeker değil dolgular, kaplamalar ve köprüler üzerindeki yıkıcı etkisidir. Ayrıca, sakız çiğnemekle tükürük üretimi artar, bu da alkali üretimine yol açar. Alkali, dolgu maddelerini ve diş minesini eritir.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Steril ve klinik bir ortamda hazırlanıp hastaya uygulanan diş dolgusu tedavisinde hastalar herhangi bir ağrı veya sızı hissetmezler. Özellikle diş çürüklerine uygulanan diş dolguları sayesinde dişler eski güzel beyaz haline geri dönerler.
Dolgu ne kadar dayanır? Kullanılan dolgu maddesinin özelliğine göre etki süresi değişir. Hyalüronik asit içeren preparatlarda 8-16 ay, Poly L Laktik asit içeren uygulamalarda 1-2 sene, Hidroksi apatit içeren preparatlarda bu süre 3 yıl devam eder.
Neden Diş Dolgusu Yapılır? Diş dolgusu düşmesi sonucu oluşan yoğun ağrı durumlarından söz etmeden önce dolgunun ne olduğu ve hangi durumlarda dolgu yapılması gerektiğini anlamak gerekir. Diş dolgusu düşenler için olduğu kadar, ağrı meydana gelmesi dolguları olan dişlerde de gözlenebilmektedir.
Dolgulu dişlerde çürüme görüldüğünde, diş hekimi çürük bölgenin temizlenmesi için dolgu malzemesinin çıkarılması gerekebilir. Bu işlem sırasında diş hekimi, dişin çürük dokusunu, kırıntıları ve eski dolgu malzemesini çıkarmak için özel bir alet kullanır.
Eğer dolgu yapılan dişlerden birinde kontak gerçekleşmiyorsa, bu durumda dolgulardan biri sökülüp, o kontak sağlanacak şekilde yenilenebilir. Ayrıca eski dolgularda çatlak ve kırık varsa dolgu değişebilir.
Bir diş dolgusu işlemi ortalama olarak 30 dakika sürer. Diş hekimi öncelikle tedavinin uygulanacağı bölgeyi lokal anestezi enjekte edilmesi yoluyla uyuşturur.
Artış oranı sene başına göre %46, Ağustos ayına göre %8 oldu. Bir Yüzlü Kompozit Dolgu; 2022 Ocak ayında 500 TL, Ağustos ayında 680 TL iken; 2023 yılı için 845 TL olarak belirlendi. Artış oranı sene başına göre %69, Ağustos ayına göre %24 oldu.
Dişinizde herhangi bir sebep yokken ağrı oluşuyorsa ,aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerde hassasiyet yaşıyorsanız, tedavi edilmiş dişte çatlak ya da girinti fark ederseniz dolgunuzun düştüğünden şüphelenebilirsiniz.
Diş dolgusu sonrasında ağızda koku oluşması, yetersiz ağız hijyenine bağlı olarak artan bakteriyel aktiviteden kaynaklanabilir. Dolgu yapılan bölgedeki yemek artıkları ve bakteriler, kokuya yol açabilir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Masaj her zaman dolgu sonrası istenmeyen durumların çözülmesinde yeterli olamamaktadır. Her dolgu eritilebilir mi? Hemen söylemek gerekir: Hayır!
Dolgu yapılan alana enjekte edildikten sonra cildimizin altındaki yapıya bütünleşmiş olur ve bir takım kimyasal reaksiyonlar başlar. Bu dolgunun metabolize edilme fazıdır ki, dolgu yapıldığı an itibariyle bu faz başlar. Dolgunun kalitesine göre ve yapısına göre 9 ay ile 3 yıl arasında değişir.
Normal prosedürde uygulanılan dudak dolgusunda zamanla düşük seviyelerde hiyaluronidaz üretmektedir. Bu madde hyalüronik asidin zamanla yol olmasına ve parçalanmasına neden olur. Dolgu maddelerini sonradan eritilebilmesi ve çıkarılabilmesi için doğal dermal dolgu maddelerini tercih etmeniz önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri