%10 stopaja tabi olmayan fonlar; Hisse senedi fonları, 1 yıldan daha fazla süreyle elde tutulan ve hisse oranı %51'den fazla olan fonlar, 30.04.2024 tarihine kadar alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında döviz ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonları.
Düzenleme kapsamında; (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile ünvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara sıfır stopaj uygulanacaktır.
Yatırım Fonları için;
Düzenleme kapsamında; 23.12.2020 - 30.04.2024 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
− Girişim sermayesi yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Emeklilik yatırım fonlarının kazançları, − Konut finansmanı fonları ile varlık finansmanı fonlarının kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
Birikimlerine altın yatırımı ile yön vermek isteyenlere! Vergilendirme: Gerçek kişiler için %10, tüzel kişiler için %0 stopaj • Gerçek kişiler: 30 Nisan 2024'e kadar olan alımlarda (fonun satış tarihinden bağımsız olarak) %0 stopaj uygulanacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Fon, Eurobond yatırımlarında ciddi bir vergi avantajı ve operasyonel kolaylık sunuyor. Fon, yatırımcılarına ciddi bir vergi avantajı sunar. Yatırımcılar, yurtdışı piyasalardaki getirilere ortak olurken, kazançlar diğer yatırım fonlarındaki gibi sadece %10'luk vergi stopajına tabidir.
Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı “0'' olarak uygulanmaktadır ancak fon gelirleri kurumlar vergisi kapsamında beyan edilir ve kurumlar vergisine tabidir.
Altın fonu ve altın hesabı arasındaki fark şöyle anlatılabilir: Altın hesabı olan kişiler 1TL karşılığında bile altın alabilir. Herhangi bir hesap işletim ücreti yoktur; ancak %1 civarında altın altım satım farkı vardır. Altın fonunda ise yatırımcılar ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altına yatırım yapar.
Kararda belirtilen istisnanın çerçevesi eurobond, değişken, karma, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanlarında döviz ifadesi geçen yatırım fonları hariç olarak tanımlanıyor. Belirtilen kümenin dışında kalan fonlarda stopaj %0 olarak uygulanıyor.
Beyana tabi değildir.
şirket ve yatırım fonlarının gelirleri %0 oranında stopaja tabidir. ettikleri kazançlar %10 oranında stopaja tabidir. dayalı kontratlardan sağlanan kazançlarda stopaj oranı %0'dır.
Fon alış satışında komisyon uygulanıyor mu? Fon alım-satım işlemlerinde komisyon yoktur.
Temel olarak fonlarda alım/satım kazancı üzerinden %10 stopaj alınıyor ve satış işlemi gerçekleştikten sonra eğer kazanç varsa %10 düşülerek hesabınıza tutar yatırılıyor. Tabi bazı fonlarda muafiyet ve istisna mevcut. Örneğin Hisse senedi yoğun fonlarda stopaj oranı %0 dolayısıyla kazanç üzerinden bir vergi alınmıyor.
Söz konusu düzenleme 15 Temmuz 2023 itibariyle sonlandırılmış olup, bu tarihten sonra iktisap edilen yatırım fonu katılma paylarından elde edilen gelirler için Kurumlar Vergisi istisnası uygulanmayacaktır.
DJIST borsa yatırım fonunda ise herhangi bir tarih kısıtlaması olmadan, stopaj uygulanmamaktadır.”
Fonun Süresi:Fon'unsüresi31.01.2023tarihinde sona erecek, fonportföyündekitüm varlıklar nakdedönüştürülerekfon katılma paylarının bedelleriödenecektir. Vergilendirme: Gerçekkişiler için %10,tüzel kişiler için %0 stopaj Nemalandırma: Dövizcinsi paylar nemalandırılmayacaktır.
Örneğin devlet tahvilleri, hazine bonoları, banka bonoları, kira sertifikaları, özel sektör tahvilleri, varlığa dayalı menkul kıymetler, ipoteğe dayalı menkul kıymetler, Eurobondlar (Döviz cinsinden borçlanma araçları) sabit getirili menkul kıymetlerdendir.
Serbest fon yatırım aracı, nitelikli yatırımcılara özel olarak sunulan menkul kıymet fonlarıdır. Adından da anlaşılacağı üzere serbest fon portföyünde yer alacak yatırım araçları bakımından herhangi bir kısıtlama yapılmaz.
Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme ile 23.12.2020-30.04.2024 tarihleri arasında alınan satın alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 oranında stopaj uygulanacaktır.
Fon fiyatı günlük hesaplandığından ve fonda Altın Serfikası gibi alternatif yatırım ürünleri de yer alabildiğinden, Altın Fonu'nu alım satım amaçlı değil, en az 1 aylık periyotlarda yatırım yapılacaksa değerlendirmenizi öneririz. Ons Altın (USD) ve USD/TL kuru artarsa, fon fiyatı artar.
TTA - İş Portföy Altın Fonu (822)
Fon ağırlıklı olarak altın ve/veya altına dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapar. Fonların portföy yapılarını, risk düzeylerini ve getirilerini bir arada görebilmek için Aylık Fon Bültenlerinden faydalanabilirsiniz.
Fon toplam değerinin en az %80 ile altın ve altına dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapılmaktadır. Fon, altın fiyatındaki değişimi yatırımcısına yansıtmayı hedeflemektedir. TEFAS üzerinden tüm banka ve aracı kurumlardan alınabilmektedir.
Vergilendirme: Gerçek kişiler için %10 ve Tüzel kişiler için %0 stopaj • Gerçek kişiler: 30 Nisan 2024'e kadar olan alımlarda (fonun satış tarihinden bağımsız olarak) %0 stopaj uygulanacaktır.
01.10.2006 tarihinden itibaren yatırım fonunun portföyü üzerindeki tüm vergi yükü sıfırlanırken, yatırımcının fon katılma belgesini satması halinde, elde ettiği gelir üzerinden sadece %10'luk vergi kesintisi (stopaj) yapılacaktır.
Yatırımcılar, yurtdışı piyasalardaki getirilere ortak olurken, kazançlar diğer yatırım fonlarındaki gibi sadece %10'luk vergi stopajına tabidir. Fona ilişkin tüm detayları içeren web sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri