Tetikleyici alerjen gıdalar arasında fındık ve yer fıstığı gibi kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, bazı aromalı çaylar, yumurta, muz ve çilek gibi bazı meyveler, bira ve şarap gibi alkoller, gıda boyalarıyla hazırlanan paketli ürünler bulunur.
Genellikle süt ve süt ürünleri, gluten, fındık, fıstık, yer fıstığı, domates, çilek ve balık en alerjik besinlerdir. Kurdeşen hastaları ne yememeli diye soranlar, öncelikle bu tür alerjik besinlerden uzak durmalı ve doktora danışarak en kısa sürede bir gıda intoleransı testi yaptırmalıdır.
Kurdeşen olan kişiler alerjiye sebep olabilecek histamin içerikli besinlerden uzak durmalıdır. Özellikle süt ve süt ürünleri, fındık, fıstık ve çilek gibi besinler alerji riski yüksek olan besinlerdir.
İlgili 35 soru bulundu
İlk basamak tedavide hemen her zaman antihistaminik ilaçlar yer alır. Sedatif olmayan antihistaminik ilaçların kullanılması ile ürtiker olgularının büyük bir kısmında iyileşme elde edilebilir. 2-4 hafta içerisinde iyileşmeyen hastalarda ilaç dozu hekim kontrolünde arttırılabilir.
Kurdeşen Tedavisinde Antihistaminikler
H1 antihistaminikler kurdeşenin belirtilerini kontrol etmek için kullanılırken, genellikle ikinci jenerasyon antihistaminikler tercih edilmektedir.
Kurdeşen Kimlerde Görülür? Her beş çocuktan veya yetişkinden biri, yaşamları boyunca en az bir akut ürtiker atağı geçirir. Atopiklerde daha yaygındır. Tüm ırkları ve her iki cinsiyeti etkiler.
Yumurta, süt, çikolata, çilek, balık gibi gıdalar çocukluk çağında ürtikeri tetikler.
· Isırılan bölgeyi ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün. · Çok sıcak suyla duş almayın; cilt temizliğinde sert kese ve liften uzak durun. · Kolonya, ıslak mendil gibi kimyasal maddelerin cilde temasından kaçının.
Kurdeşen tedavi edilmediğinde doğabilecek sonuçları şöyle sıralayabiliriz; Nefes almada zorluk: Vücutta görülen şişlikler eğer çocuğunuzun ağzında ve boğazında da meydana gelirse, nefes almada zorluk ve dolayısıyla bayılma meydana gelebilir. Eğer ağızda, dilde ve boğazda şişme varsa hemen acil servise başvurun.
Çay alerjisi, diğer alerjiler gibi bir bağışıklık tepkisi oluşturmaktadır. Bu, vücudun bir maddeyi tehlikeli olarak algılayıp antikor üreterek ona karşı çalıştığında ortaya çıkmaktadır. Çay alerjisinde görülen belirtilerden bazıları şunlardır: Kurdeşen.
Ürtiker tedavisinde birinci öncelik antihistaminik ilaçlardır. Antihistaminik ilaçlara başlayan hastalarda tedaviye yanıt alınamaması halinde doz arttırımı yapılabilir. Bunun da işe yaramaması halinde anti Ig-E enjeksiyonları (Omalizumab) önerilebilir.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı pembe kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı sıklıkla geceleri artar. Lezyonlar genellikle hiç iz bırakmadan 24 saat içinde kaybolur.
Katran sabunu kaşıntı, ciltte kabartı gibi cilt sorunlarına neden olan ürtiker hastalığına iyi gelir, bu sabunu düzenli kullanarak ürtiker belirtilerinden kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Çoğu zaman kurdeşen zararsızdır ve kalıcı izler bırakmadan 1-2 hafta içinde düzelmektedir. Bazen tekrarlar veya altı haftadan uzun sürebilir. Altı haftadan uzun sürmesine kronik kurdeşen denilmektedir.
Anti IgE (Omalizumab) tedavisi nasıl uygulanır? Tedaviye başlanmadan önce kan tahlili ile hastanın kanında IgE seviyesine bakılmalıdır. Anti IgE (Omalizumab) ilacı, deri altına enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır.
Stres ve psikolojik sorunlar ürtikere yol açan en önemli nedenler arasındadır. Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalı ve gerekli durumlarda aşağıdaki ilaçlar kullanılmalıdır. En sık kullanılan ilaçlar; Antihistaminikler; Kaşıntı ve kabarıklığı birçok hastada düzelten, tedavide öncelikle kullanılan ilaçlardır.
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri