Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir. Süt, heterojen karışımdan emülsiyona örnektir.
Homojen bir karışım olarak kabul edilen kolonya alkol ve suyun karışımıyla oluşturulmuş olan bir çözeltidir. Kolonyanın oluşması için etil alkol, esanslar ve su homojen olarak karıştırılır. Homojen karışımların içinde bulunan tüm karışımlar elde edilen çözeltide eşit bir şekilde dağılmakta ve hissedilmektedir.
Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm.
Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Kolonya içindeki alkol, su ile iyi karışabilir ve bu nedenle homojen bir karışım oluşturur. Adi karışım heterojen karışımın bir alt dalıdır. Adi karışıma kısaca katı maddelerin oluşturduğu heterojen karışımlardır diyebiliriz.
İlgili 32 soru bulundu
Birbiri içerisinde çözünmeyen ya da bir bütün haline gelmeyen, iki farklı madde olarak sıvı içerisinde kalan unsurlar örnek verilebilir. Bu bağlamda Zeytinyağı ile su en çok değerlendirilen ve bu konuda öne çıkan örnekler arasında yer almaktadır.
Süspansiyon, katı ilaçların bir sıvı içinde ufak partiküller halinde dağılması suretiyle elde edilir, bekleyince katı mad-de dipte çökebilir. Kullanılmadan önce çalkalanmalıdırlar.Bir sıvı diğer bir sıvı içinde ufak damlacıklar halinde dağılıp kolloidal bir karışım oluşturursa buna emülsiyon adı verilir.
Bunun sebebi metil alkolün ucuz olmasındandır. Kaçak içkilerde kullanılan bu alkoldür. Bu durum ise insan sağlığını hiçe saymaktır. Kolonyada kullanımı yasak olan metil alkol ağız yoluyla içilerek, buharının solunmasıyla, veya deriden emilerek vücuda alındığında zehirlenme durumu oluşmaktadır.
Madde dağılımı ve özellikleri her yerinde aynı olan kimyasal karışımlara da Homojen Karışım adı verilmektedir (örneğin: çözeltiler, alaşımlar, gaz karışımları, vb.). Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. heterojen karışımlara koloit karışımlar denir. Süt bir koloit karışımdır.
Emülsiyonlar, kolloid olarak adlandırılan iki fazlı madde sistemlerinden biridir. Kolloid ve emülsiyon terimleri bazen eşanlamlı kullanılsa da, emülsiyon genelde hem dağılmış fazın hem de dağınılan fazın sıvı olması durumu için kullanılır.
Kolloid; bir maddenin diğer bir madde içerisinde çıplak gözle görülemeyecek boyutta dağılmasıyla oluşan heterojen karışıma verilen isimdir.
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır.
İki çeşit karışım vardır: Heterojen ve homojen. Heterojen karışımların bileşenleri göz ile ayırt edilebilirken, homojen karışımlar tek bir madde gibi görünürler. En sık rastlanan homojen karışım, çözeltidir. Çözeltiler katı, sıvı ya da gaz halinde bulunabilirler.
Süspansiyon karışımlar bir çözelti değildir. Çünkü karışımı oluşturan maddeler arasında herhangi bir fiziksel bağ yoktur, maddelerin molekül yapıları değişmez. Ayran, tebeşir tozu - su, talaş - su, naftalin tozu - su karışımı ve bazı öksürük şurupları örnek olarak verilebilir.
Gazoz, homojen bir karışımdır. Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Türdeş karışım ve çözelti olarak da nitelendirilen homojen karışımlar da kendi içerisinde üçe ayrılır. Bu tür karışımların içerisinde katı, sıvı ve gaz halindeki maddeler bir arada bulunabilir.
Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir? İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edeb, 80 [6124]; Müslim, Eşribe, 73 [2003]), temizlikte kullanılmaları caizdir.
Üstelik bir kolonya içerisinde genel olarak %80 veya %90 kadar etil alkol bulunmaktadır. Kolonya içeriğinde bulunan etil alkol üzerinden ise 70 derece ya da 80 derece olarak ifade edilir. Yani kolonya büyük oranda içermiş olduğu alkol ile birlikte üretilir.
Kolonyanın güzel kokusu, insanlar üzerinde sakinleştirici bir etki yaratmaktadır. Böylece sinirli veya üzgün kişiler, kısa süre içerisinde kötü hislerinden arınarak normale dönmektedir. Lavanta kolonyası güçlü sakinleştirici özelliğe sahiptir. Bu tarz durumlarda lavanta kolonyası en iyi seçimlerden biri olacaktır.
A- Süspansiyon Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı)halinde kalmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Kolloidal çözeltileri diğer çözeltilerden ayıran başlıca özellik bu taneciklerin büyüklüğüdür. Taneciklerin büyüklüğü 10−5 cm'den büyük ise çözelti, süspansiyon adını alır. Taneciklerin büyüklüğü 10−7 cm'den küçük ise çözelti, gerçek çözeltidir. Kolloidal sistem katılaştığında jel adını alır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri