MADDE 32- Saikte yanılma, esaslı yanılma sayılmaz. Yanılanın, yanıldığı saiki sözleşmenin temeli sayması ve bunun da iş ilişkilerinde geçerli dürüstlük kurallarına uygun olması hâlinde yanılma esaslı sayılır.
1. Esaslı Hata/Yanılma (TCK m.30/1-2) Adi hata (esaslı hata), hatadan kurtulmak için dikkatli ve özenli hareket etme yükümlülüğünün aranmadığı, sanığın basit bir şekilde hataya düşmesinin yeterli olduğu hata halidir.
Esaslı Hatalar: Tarafta (kişide) hata: Yanlış kişiyle sözleşme yapmak, isim benzerliği gibi. Konuda hata: Yanlış şeyi konu yapmak, üçüncü kattaki ev yerine dördüncü kattakini almak. Mahiyette (içerikte) hata: Yanlış işlem yapmak, almak yerine kiralamak.
Edim ya da Karşı Edimin Miktarında Düşülen Hata “error in quantitate”: Hataya düşen kişinin borçlandığı edim miktarı düşündüğünden önemli ölçüde çok ya da karşı tarafın edimi önemli ölçüde az ise hata esaslı hata sayılır.
Sözleşmenin esaslı noktaları hakkında yanılan tarafın ile mevzuatta “hata” olarak tabir edilen bu yanılma haline rağmen sözleşme kurulmuşsa, hataya düşen taraf, sözleşme ile bağlı değildir. Türk Borçlar Kanununun 30. Maddesinde; “Sözleşme kurulurken esaslı yanılmaya düşen taraf, sözleşme ile bağlı olmaz.”
İlgili 36 soru bulundu
Madde 32 - Saikte yanılma, esaslı yanılma sayılmaz. Yanılanın, yanıldığı saiki sözleşmenin temeli sayması ve bunun da iş ilişkilerinde geçerli dürüstlük kurallarına uygun olması hâlinde yanılma esaslı sayılır.
Karşı tarafın kimliğinde yanılma ile karşı tarafın niteliğinde yanılma hâlleri de esaslı yanılma hâli olarak kabul edilir. Yine edim veya karşı edimin miktarındaki yanılma da esaslı yanılmadır.
; şahısta yapılan önemsiz/esassız hata, fiili hata değildir. Maddi konuda hata, ancak konuların değiştirilmesinin suçun bir kuru- cu unsuru üzerinde etkili olması durumunda, ceza hukuku açısından önemli/esaslı hale gelir19 ve fiili hataya dönüşür.
Hukuki işlemin niteliğinde hata: Hukuki işlem için iradesini beyan eden kişinin, hata sonucu, gerçekte istediği hukuki işlemden başka bir hukuki işlem için iradesini beyan etmesidir. Esaslı hata sayılmaktadır ve bu hatalara dayanan irade beyanları geçerli hukuki işlemler doğurmamaktadır.
Ceza Hukukunda Hata (Yanılma) Hata, failin iradesi ile netice arasında farklılık bulunmasıdır. Bu halde failin istediği netice YA HİÇ MEYDANA GELMEZ, YA DA İSTEDİĞİNDEN BAŞKA BİR NETİCE meydana gelir.
Miktarda hata (BK m.24 f.1 b.3 – TBK m.31 f.1 b.5): Miktarda hatanın bu bent kapsamında değerlendirilebilmesi için; beyan edilen edimin miktarı ile karşı edimin miktarı arasında önemli bir fark olması gerekmektedir. Bu değerlendirme iş hayatındaki dürüstlük kuralı çerçevesinde yapılacaktır.
Hatalar oluşma nedenlerine göre genelde dörde ayrılır; ➢Kaba hata ➢Düzenli (sistematik) hata ➢Düzensiz (rastlantı, tesadüfî) hata ➢Gerçek hata Page 6 Kaba hatalar genellikle dikkatsizlikten kaynaklanan hatalardır.
Hatanın yönü, miktarı veya oranı belli olduğu için gerektiğinde düzeltme yapılabilir. Sistematik Hata Örnekleri Öğretmenin, sınav sonucunda her bir öğrenciye aldıkları puanın %10 fazlasını vermesi sistematik hatadır. Öğretmenin yazısı güzel olanlara +15 puan vermesi sistematik hatadır.
Parça Borcu (species) ve Cins Borcu (genus)
Parça borcu yeryüzünde tek olan belirli bir malın taahhüt edilmesidir. Şu ev, şu araba, şu köle gibi. Borçlanılan mal bir eşya kategorisi içinden herhangi bir miktar ise burada cins borcundan söz edilir.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
4. HÜKÜMSÜZLÜK: Bir hukuki işlemin çeşitli nedenlerle geçersiz olması veya geçersiz kılınabilmesi durumudur.
Hukuki İşlem Türleri
İşlemler, Sağlararası-Ölüme Bağlı İşlemler, İvazlı- İvazsız İşlemler, Sebebe Bağlı Olan ve Sebebe Bağlı Olmayan İşlemler ile Taahhüt-Tasarruf İşlemleri ayrımları yapılabilir.
Maddi Hata Nedir ? Maddi hata Hedef kullanıcıların kararlarını etkileyebilecek sera gazı beyanındaki gerçek hataların, ihmallerin ve yanlış anlaşılmaların biri veya tamamına denir.
Hata (yanılma) hali olarak da bilinen ve failin zihninde canlandırdığı durum ile gerçek durum arasındaki tutarsızlık sonucu meydana gelen bir haldir. Kanunda failin eyleminde hata (yanılma) hali olmasında failin cezası azaltılacak ya da kaldırılacaktır.
Tipiklikte hata, suçun normatif unsurlarında hata anlamına gelir. Bu hata, tipikliğin unsurlarını oluşturan; suçun konusuna ya da mağdura ilişkin hata olabileceği gibi nedensellik bağına ya da suçun nitelikli unsurlara ilişkin bir hata da olabilir.
Vasıfta hata ise, hukuki işlemin konusunu oluşturan şeyin niteliklerinde yapılan hatadır ve hukuki işlemin konusunu oluşturan şeyin toplumsal ve ekonomik fonksiyonunu değiştirecek ölçüde önemli niteliklerinde yapılan hatalar esaslı sayılır.
Teşebbüsten söz edebilmek için failin mutlaka kastının olması gerekir. Bu nedenle taksirli suçlara teşebbüs mümkün değildir. Bu nedenle teşebbüs yalnızca kasten işlenen suçlarda gündeme gelebilir.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, saikte yanılma – kural olarak – yanılma ile ilgili hükümlerin uygulanması sonucunu oluşturmaz. Ancak, TBK m. 32'deki şartlar gerçekleşince, yanılan tarafın sözleşmeyi iptal hakkı doğar. Anılan hüküm şöyledir: “Saikte yanılma, esaslı yanılma sayılmaz.
Korkutma (İkrah)
Tehdit etme, gözdağı verme şeklindeki eylemler sonucu diğer tarafı sözleşme yapmaya zorlamak şeklinde ortaya çıkar. Bu şekilde yapılan sözleşme; kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür (TBK m.27/1).
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri