Somut miraslara örnekler: 1- Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı. 2- Evliya Çelebi tarafından kaleme alınan 10 ciltlik Seyahatname. 3- Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yaptırılan Burmalı Minare Cami ve Gevher Nesibe Hatun Darüşşifası.
1.Somut Kültürel Miras: Taşınır (tablolar, heykeller, sikkeler, el yazmaları, arkeolojik eserler) ve taşınmaz (anıtlar, arkeolojik sitler, tarihi kent dokuları vb.) olarak ikiye ayrılır. Görebildiğimiz ve dokunabildiğimiz yapıların, eserlerin tümü somut kültürel miras kategorisine girer.
İlgili 18 soru bulundu
Mimari eserler kültürel miras ögelerimizdendir. Kültürel miras ögeleri gelecek nesillere aktarılmaz. Gelin kınası, düğünler, büyüklerin elini öpme, asker kınası, çeyiz Türk gelenek ve göreneklerinden bazılarıdır. Ülkemizde yöresel yemekler, bölgeden bölgeye farklılık göstermez.
Somut Kültürel Varlıklar: Kültürel varlıklar. Taşınabilir ve taşınmaz miras olarak iki gruba ayrılmıştır. Anıtlar, heykeller, resimler, arkeolojik eserler, kitabeler, kitaplar, peyzajlar vb. Soyut Kültürel Varlıklar: Folklor, gelenekler, dil, sözlü tarih vb.
Sözleşmeye göre “Somut Olmayan Kültürel Miras”; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar anlamına gelir.
Sözlü anlatımlar, sözlü gelenekler, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, ritüel ve festivaller, halk bilgisi, evren ve doğa ile ilgili uygulamalar, el sanatları geleneği gibi kültürel ürünleri ve üretim süreçlerini ifade eden kavramdır.
Kültürel miras, “geçmişten miras alınan ve farklı nedenlerle geleceğe miras bırakılmak istenen, fiziksel olarak var olan ve insanlar tarafından yapılmış her tür- lü eserler ile bir topluma ait değerler bütünü” şeklinde tanımlanmaktadır (Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2009: 3).
Atalarımızdan bize kalmış durumda olan tarihi yapılar, ilmi eserler ve geleneklerin bütünü kültürel miras olarak tanımlanmaktadır. Kültürel miraslar, somut ve soyut gibi çeşitlere sahiptir. Hem geçmişe hem de geleceğe ışık tutması açısından önemlidir.
Kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen her türlü eserler ile değerler bir ülkenin zenginliği olarak görüldüğünden ve gelecek kuşaklar için sahip çıkılması gerektiğine inanıldığından tüm bu değerler bütününe "Kültürel Miras" denilmiştir.
Atalarımızdan bize kalan tarihi yapılar, ilmi eserler ve geleneklerin tamamı kültürel miras olarak tanımlanır. Somut, soyut, taşınabilir ve taşınamaz gibi çeşitleri bulunan miraslar, hem geçmişe hem de geleceğe ışık tuttuğu için son derece önemlidir.
Kültürel miras geçmişten günümüze toplumun değerlerinin, geleneklerinin ve göreneklerinin gelecek nesillere aktarılmasıdır. Kültürel mirasın önemi ise şunlardır: Geçmişin özelliklerini ve detaylarını net bir şekilde öğrenmemizi sağlar.
Bunlar; Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve Topkapı Sarayı'nı içine alan Sultanahmet Kentsel Arkeolojik Sit Alanı; Süleymaniye Camisi ve çevresini içine alan Süleymaniye Koruma Alanı; Zeyrek Camisi ve çevresini içine alan Zeyrek Koruma Alanı ve İstanbul Kara Surları Koruma Alanı'nı içermektedir.
DOĞAL MİRAS, TÜRKİYE'DE ve DÜNYADA DOĞAL MİRAS
Bilimsel veya görsel açıdan nadir ve küresel olan jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlar, nesli tükenmekte olan hayvan ve bitki türlerinin yetiştiği sahalar, doğal miras alanları olarak değerlendirilmektedir.
Genel Konferansı'nda, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'ni kabul etmiştir. Türkiye 19 Ocak 2006 tarihli ve 5448 sayılı Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesinin Uygun Bulunduğuna Dair Kanunla bu sürece dâhil olmuş ve 27 Mart 2006 tarihinde resmen taraf olmuştur.
Kültürel miras dendiğinde akla insan yapımı eserler (tablolar, çizimler, baskılar, mozaikler, heykeller), tarihi anıtlar ve binaların yanı sıra arkeolojik alanlar gelir.
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmeye hak kazanan değerleri açıkladı. Buna göre Türkiye'nin aday gösterdiği "Ahlat yöresindeki taş ustalığı geleneği" acil korunması gerekenler listesine yeni kayıt olarak eklendi.
Günümüzde 193 devlet tarafından onaylanan sözleşme, en fazla devletin taraf olduğu uluslararası belgeler arasındadır. Sadece Lihtenştayn, Nauru, Somali ve Tuvalu sözleşmenin tarafı değildir. 2021 yılı itibarıyla 167 ülkede 897'si kültürel, 218'i doğal ve 39'u karma olmak üzere listelenmiş 1.154 alan bulunmaktadır.
Geçmişten günümüze gelen gelenekler, görenekler, dil, yemekler, oyunlar, kıyafetler, el sanatları, mimari eserler, milli sporlarımız gibi değerler kültürel miraslara örnektir. Gelenek-görenek, toplum olarak kabul ettiğimiz yaşam tarzı haline getirdiğimiz, nesilden nesile aktarılan her şeydir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri