yavaş hareket eden, atik olamayan insanlara denir. tdk ikinci anlamını "işi, davranışları kaba ve yavaş" olarak tanımlamış. kocaman,iri,kaba.işi,davranışları kaba ve yavaş.
Hantal ifadesi genel anlamda eşya, araç ve gereç için kullanılmakta olan bir kelimedir. Ancak mecaz yollu olarak insanlar için de kullanılabilmektedir.
Uçuş giysisi, aslında bir tür elbisedir. Askeri uçaklar,planörler ve helikopterlerde uçarken giyilir. Bu elbiseler genellikle, sıcağa dayanıklı maddelerden yapılır. Ayrıca pratik kullanım olanağı sağlaması için cepleri bol ve yanmaya dayanıklı olarak üretilir.
Tahammül, zor, olumsuz, kötü, güç vb. durumlara karşı gösterilen dayanmadır. Yine tahammül dayanabilme gücü olarak da açıklanır. TDK Sözlük Anlamı Nedir? Kelime anlamları ve Türkçeyi doğru kullanmada en doğru kaynak olan Türk Dil Kurumu, tahammül sözcüğünü dayanç, kaldırma, dayanma şeklinde açıklar.
(askeriye) Silâhlı kuvvetlerin yiyecek ile giyecek maddelerini, silâh ve cephane dışında kalan türlü araç ve gereksinimlerini belirtmek üzere kullanılan genel tabirdir.
İlgili 43 soru bulundu
Osmanlı döneminde, savunulan bir bölgede yapılan her türlü siper ve yol, istihkam olarak adlandırılır. Kelimenin sözlük anlamı ise, sağlam ve korunaklı yerdir.
İkmal, eksik bir şeyi tam hâle getirme, bütünleme demek olup aşağıdaki anlamlara sahiptir: İkmal (edebiyat) cümlenin, dizenin anlamını sonra gelen cümle veya dize ile tamamlanması. İkmal sınavı, okullarda başarısız olan öğrenciler için yapılan ek sınav, bütünleme sınavı. İkmal, eksik malzemelerin tamamlanması, temini.
Teamül TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman teamül kelimesi, 'Bir yerde öteden beri olagelen davranış' şeklinde öne çıkmaktadır. Yani eski zamanlardan beri alışkanlık haline gelmiş bir davranış olarak ifade edilir.
Tekamül Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Olgunlaşma, gelişim.
TDK Sözlük Anlamı
Her bir sözcüğün anlamını paylaşan TDK, herkes tarafından takip ediliyor. TDK'da yer alan tolere etmek kelimesi hoş görmek ve tahammül etmek anlamındadır.
geçişsiz f. (< hantal+laş-mak) Hantal ve kaba bir durum almak: “Büyüdükçe hantallaşıyor.”
Zer, kökeni Farsça olan bir kelimedir ve dilimize Farsçadan geçmiştir. Farsça dilinden Türkçeye geçmiş olan Zer kelimesi dilimizde Altın anlamına gelen ve bu anlamda kullanımı da doğru olan bir kelimedir.
Harabe, eski çağlardan veya yıllardan günümüze ulaşan, lakin genellikle doğal afetler yüzünden yıkılmaya yüz tutmuş veya yıkılmış yapılara denir.
Kahır kelimesi Türk Dil Kurumuna göre perişan etme, mahvetme, bir konu ile ilgili derin üzüntü duyma şeklinde ifade edilmektedir.
Evvela kelimesi, önce anlamına gelen evvel sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük birçok birleşik isimde de kullanılır. Örneğin tasavvuf edebiyatında Allah, ''Akl-ı Evvel'' olarak nitelendirilir. Evvel-bahar ise ilkbahar anlamına gelir.
Kısacası, ruhsal tekamül, bildiğimiz öğrendiğimiz her şeyi bilinçli çabayla hayata geçirmek, farklı düşünme ve hareket etme yolları deneyimlerken, sevgiye, saygıya, kabule, hoşgörüye meyletmekle olur. Tekamül için acı çekmek gerekmez. Ayrıca acı çekmek de bizi tekamül ettirmez.
Genel anlamda Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman, temayül kelimesi Herhangi bir durum, olay veya kimseye ilgi duyma, meyletme olarak anlatılabilir.
Tasavvufta ruhun tekamülü ancak dünyevi ihtiraslardan sıyrılarak gerçekleşir. Manevi dünyanın kapıları aralanınca kişi kamil insan seviyesine erişmiş olur. Tekamül için kişinin kendini tanıması, benliğinden sıyrılması ve ruhsal anlamda gelişim göstermesi gerekmektedir.
Lâtife etmek, şaka yapmak.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mütehassis kelimesi, ''tehassus'' kökünden türetilmiştir. Tehassus, duygulanmak ve içlenmek anlamına gelirken mütehassis sözcüğü ise duygulu demektir. Merhametli ve duygusal kişiler için de aynı kelimeler kullanılır.
Mülhakat, ekler ya da bir bütüne katılanlar demektir. Mülhakat kelimesi ayrıca bir merkeze bağlı olan yerler anlamına da gelen bir sözcüktür. Mülhakat Adliye Ne Demek? Mülhakat adliye, ağır ceza merkezi olmayan demektir.
Havada yakıt ikmali, uçuş sırasında uçak yakıtını bir askerî uçaktan (tanker) diğerine aktarılması işlemidir. Mevcut uçaklara uyum sağlamak için daha basit olan "prob-and-drogue" ile daha hızlı yakıt aktarımı sunan, ancak ek sistemlere ihtiyaç duyan "flying boom" olmak üzere iki ana yakıt ikmal sistemi bulunmaktadır.
Eksik malzemenin tamamlanması,temin edilmesi.
Orduya yiyecek ve cephane sağlanması ikmal yardımıdır. Bu ihtiyaçları sağlayan askeri birim, ikmal sınıfı olarak adlandırılmaktadır. İkmal sözcüğü denizcilikte de kullanılan bir terimdir.
Köprü sözcüğüne 'bir işle uğraşma' anlamı katan +cü ekinin getirilmesiyle köprücü terimi oluşturulmuştur. Bu terim altı düz kayık biçimindeki dubalar üstüne köprü kuran istihkâm kıt'ası, ordunun geçeceği yollardaki köprüleri onarmak ve korumakla görevli birlik için kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri